Share |

Nový film Emira Kusturici Na mléčné dráze doprovodí výstava fotografií Petra Našice

foto: pořadatel akce

Divoká balkánská romance Na mléčné dráze představí v hlavních rolích italskou modelku a herečku Monicu Bellucci a osobně srbského režiséra Emira Kusturicu. Snímek, který bude uveden do českých kin 11. května, doprovodí výstava fotografií Petra Našice zachycující zrod filmu.

 

Jedinečné svědectví o pozadí pohádkového melodramatu, jež se natáčelo tři a půl roku, dokumentuje výstava fotografií Petra Našice. “Mnohé fotografie z této kolekce vznikaly v obtížně dostupných místech bez standardního filmařského zázemí. Příznačné pro jejich atmosféru je zvláštní světlo bosenské krajiny, kde se celý film natáčel. Využili ho i samotní tvůrci, kteří u většiny interiérových i exteriérových záběrů nepoužívali umělé svícení,” říká Petr Našic. Kolekce unikátních fotografií bude vystavena od 5. května ve foyer Kina 35. Vernisáž se uskuteční 4. května v 19.00, kterou završí exkluzivní předpremiéra filmu Na mléčné dráze od 20.00.

 

Nejslavnější balkánský režisér a laureát dvou Zlatých palem z festivalu v Cannes Emir Kusturica ve snímku vypráví drsnou romanci o lásce na pozadí divoké krajiny a válečného krveprolití. “Natočil jsem moderní pohádku, což bylo konec konců podobně vzrušující jako natáčení mých předešlých filmů. V tomto snímku objevuji krásu stejně jako vášnivé lidské světy,” říká Emir Kusturica. Ten si ve filmu zahrál muže, který uprostřed války rozváží na oslu mléko a zamiluje se přitom do krásné Italky s problematickou minulostí v podání hvězdy italského filmu Monicy Bellucci.

 

Kusturica vzkřísil svou typickou komediální expresivitu, důraz na výrazné výtvarně řešené scény a živelnou hudební složku. Natočil emotivní romanci, která připomíná, proč v devadesátých letech patřil k největším hvězdám evropského filmu a proč patří do exkluzivního klubu režisérů ověnčených Zlatými palmami. Balkánská lovestory Na mléčné dráze otevírá dveře k nostalgii po předminulé dekádě a okouzluje archetypálním příběhem o lásce v době, která jí nepřeje.
 

Na mléčné dráze

Režie: Emir Kusturica

Scénář: Dunja Kusturica, Emir Kusturica

Kamera: Martin Šec, Goran Volarevic

Hudba: Stibor Kusturica

 

Biografie

Emir Kusturica patří k nejslavnějším a nejoriginálnějším evropským režisérům. Absolvent pražské FAMU posbíral řadu významných mezinárodních cen od Zlatého lva v Benátkách za film Vzpomínáš na Dolly Bell?, přes Zlatou palmu v Cannes za snímky Otec na služební cestě a Underground. Z Berlinale si odvezl Stříbrného medvěda za režii snímku Černá kočka, bílý kocour a za nejlepší anglicky mluvený film Arizona Dream.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.