Share |

Oscarový film Obchod na korze se vrátí do kin, ztratila se soška i část negativu

foto: pořadatel akce

Práce na digitálním restaurování prvního československého oscarového snímku Obchod na korze tvůrčí dvojice Ján Kádár a Elmar Klos jsou již v plném proudu. Návštěvníci 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se tak mohou 1.7.2017 těšit již na pátou premiéru digitálně zrestaurované kopie filmu z iniciativy Nadace české bijáky.
 
Za autory dohlíží na kvalitu restaurátorských prací kameraman Ivan Šlapeta a syn jednoho z režisérské dvojice, Elmar Kloss ml.: „Považuji za ohromnou satisfakci, že tento film, který ležel tolik let v době normalizace v trezoru a který provázelo i dost smůly (např. soška Oscara za "Obchod na korze", již můj otec dal Kadárovi sebou do emigrace, aby mu pomohla otevírat důležité dveře, se po jeho smrti v r. 1979, vzápětí následované úmrtím jeho ženy Judity a po půl roce i jeho tchyně paní Sacherové nenávratně ztratila, byla patrně ukradena, ale kým to už se asi nikdy přesně nedozvíme!) bude možno opět v důstojné podobě promítat v kinech a v televizi.“
 
Při příležitosti digitálního resturování filmu spustila Nadace české bijáky fundraisingovou kampaň #vydotitulku. Podobně jako u již zrestaurovaných filmů Intimní osvětlení Ivana Passera a Baron Prášil Karla Zemana, mohou případní dárci spojit natrvalo své jméno s digitálně restaurovanou verzí tohoto legendárního snímku.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.