Share |

MANOLO BLAHNIK V MUSEU KAMPA

MANOLO BLAHNIK DRAWING - MICHAEL ROBERTS

Museum Kampa má tu čest od 11. srpna do 12. listopadu hostit výstavu legendárního návrháře obuvi Manola Blahnika nazvanou The Art of Shoes. Po Paláci Morando v Miláně a Státním muzeu Ermitáž v Petrohradě je Praha další evropskou metropolí, kam výstava zavítá. Z pražské Kampy poputuje do Národního uměleckoprůmyslového muzea v Madridu, v roce 2018 pak do Baťova muzea obuvi v Torontu. Manolo Blahnik přijede osobně výstavu zahájit.
 
The Art of Shoes je intimní retrospektivou 45 let práce jedné z nejvlivnějších postav módní umělecké scény. Blahnikova invence a důmyslné řemeslo se spojily, aby překonaly hranice mezi módou a uměním.
Z více než 30 tisíc unikátních návrhů v proslulém soukromém archivu vybral Manolo Blahnik společně s kurátorkou dr. Cristinou Carrillo de Albornoz 212 bot a 80 původních kreseb jako osobní reflexi své práce, zachycující podstatu osobitého designu prostřednictvím jeho vášní a inspirace: architektury, umění, botaniky, literatury, filmografie, 18. století, Itálie, Ruska, Španělska a mnoha dalších kulturních a společenských podnětů a vlivů, jež ho fascinovaly. V souladu s podstatou kulturní výměny bude putovní výstava The Art of Shoes cestovat po oceňovaných a prestižních místech, významných pro Manola Blahnika, jeho práci a život.
 
„Možnost mít výstavu právě v Praze je pro mě velice osobní,“ říká Manolo Blahnik. „Můj tatínek byl Čech, proto se velmi těším na tuto instalaci a práci s lidmi, kteří mají stejné kořeny jako já.“
 
Kreativní výběr zahrnující časové rozmezí od raných sedmdesátých let do dneška obsahuje i kolekci bot Marie Antoinetta, kterou Manolo Blahnik vytvořil s držitelkou Oscara Milenou Canonero pro film Sofie Coppoly Marie Antoinetta (2006). Návštěvníky výstavy oslní nahlédnutí do Blahnikova výjimečného a komplexního světa pomocí exkluzivních záběrů jeho samotného při práci a jeho oslavovaných uměleckých kreseb a náčrtů. Expozice bude rozdělena do šesti tematických částí. První část nazvaná Gala prezentuje Blahnikovy nejpůsobivější boty, druhá představí – prostřednictvím bot inspirovaných Španělskem, Itálií, Afrikou, Ruskem, Anglií a Japonskem – hlavní geografické a environmentální vlivy. Třetí část ukáže jeho fascinaci uměním a architekturou, čtvrtou tvoří příroda reprezentující jeho intenzivní lásku ke světu flóry. Pátá část Materiály odhaluje propracované detaily, bohatství používaných surovin a barev ve snoubení s vynikajícím řemeslným provedením. Poslední – a nejrozsáhlejší – část expozice Jádro vystavuje boty určené lidem, kteří Blahnika ovlivnili nejvíce, od legendární módní editorky italského magazínu Vogue Anny Piaggi po herečku Brigitte Bardot a krále Alexandra Velikého.
Prostřednictvím tohoto unikátního pohledu do DNA designu a barevného vesmíru Manola Blahnika expozice vyzývá diváky, aby začali o botách přemýšlet jinak, mimo módu, aby o nich uvažovali jako o čistě imaginativních a dynamických objektech, nositelích umělecké formy, nezávisle na jejich vlastní osobnosti.
 
Výstavu doplní publikace nakladatelství Skira/Rizzoli Manolo Blahnik The Art of Shoes  z pera kurátorky Cristiny Carrillo de Albornoz. Kniha vzniklá z rozhovorů s Blahnikem provádí čtenáře jeho motivacemi i entuziasmem komplexně, od A do Z. Ke koupi bude ve všech participujících muzeích či prostřednictvím on-line portálu: manoloblahnik.com.
 
„Je pro nás velkou ctí, že v létě budeme v Museu Kampa prezentovat  dílo světové módní ikony Manola Blahnika. Těší nás, že si pan Blahnik v obrovské konkurenci ostatních evropských muzeí a galerií vybral právě naše Museum. Jeho rozhodnutí potvrzuje mezinárodní pozici, kterou Museum Kampa díky své zakladatelce paní Medě Mládkové má.
 
Museum Kampa se mimo jiné zaměřuje na prezentaci umění  českých výtvarníků, kteří  museli  v průběhu dvacátého století emigrovat a česká veřejnost tak neměla možnost se s jejich díly dostatečně seznámit. Mezi naše hlavní výtvarné  ikony patří František Kupka, který většinu svého života strávil ve Francii. Do této kategorie patří i Manolo Blahnik, který se sám rád hlásí ke svým českým kořenům a připomíná, že jeho tatínek byl Čech, který emigroval z Československa“ říká Jiří Pospíšil, předseda právní rady Musea Kampa.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.