Share |

World AIDS Week vrcholí 2. 12. 2013

foto: pořadatel akce

Každý rok vyhlašují studenti tří pražských lékařských fakult válku onemocnění AIDS pod záštitou medické organizace IFMSA CZ (International Federation of Medical Students Associations). Letos vznikl rozsáhlý koncept programu boje s HIV a ostatními pohlavně přenosnými infekcemi, především díky grantu z Nadace Vodafone a sponzorským darům společnosti Pepino.

Program s názvem World AIDS Week (světový týden boje proti AIDS) začíná dne 20. 11. a vrcholí 2. 12. 2013. Základní myšlenka je jasná. Rozšířit povědomí o pohlavně přenosných infekcích a možnostech prevence takovou formou, aby byla pro laickou veřejnost zábavná a srozumitelná.

20. 11. zahájil celý program projekt MediCafé na téma pohlavně přenosných infekcí. Beseda se konala v kavárně Au Gourmand s Doc. MUDr. Ladislavem Machalou, PhD., který již dlouhá léta působí na infekčním oddělení nemocnice na Bulovce, kde se věnuje mimo jiné pacientům HIV pozitivním.

28. 11. pokračuje projekt MediCafé besedou v kavárně Cafeidoskop. Zde o problematice HIV/AIDS promluví lektor, který je sám HIV pozitivní.

World AIDS Day neboli Světový den boje proti AIDS je mezinárodním projektem, jehož mottem je boj s HIV infekcí. Již tradičně se koná 1. 12. a je symbolizován znakem červené stužky, která zároveň představuje solidaritu s HIV pozitivními a nemocnými AIDS.
Přes den bude probíhat prodej červených stužek na podporu centra ČSAP (Česká společnost AIDS pomoc), která v ČR působí již od roku 1989. Ve večerních hodinách se uskuteční formování živé stužky na Václavském náměstí.

Dne 2. 12. vyvrcholí celotýdenní program World AIDS Week projektem Tramvaj do stanice Touha. Inspirací byl organizátorům podobně probíhající projekt polské IFMSA, kde se těší velkému úspěchu. Tento den bude tedy centrem Prahy projíždět speciálně vybavená tramvaj přístupná pro kohokoliv, kdo bude mít zájem se něco o této problematice dozvědět. Samozřejmostí je otevřený a zábavně naučný přístup k věci, spousta her a dárky od sponzorů, jako je společnost Pepino. Večer završí celý program akce Pepino 50 Shades of Party v klubu Escape, V Jámě 8, Pràha 1.

Rovněž za spolupráce s Lékaři bez hranic probíhá ve vestibulu 3. lékařské fakulty výstava HIV/AIDS odrážející pohled tří fotografů na tuto problematiku v Africe. Výstava probíhá od 2. 11 do 4. 12. 2013.

Pro úplnost programu a jeho lepší účinek probíhá školení žáků ZŠ a SŠ na téma sexuálně přenosných infekcí, možnostech antikoncepce, pohlavního života jako takového, dotýkající se i genderové problematiky.

Podrobnější informace:
Stránky IFMSA CZ - http://www.ifmsa.cz/
Informace o projektu Medicafé - http://www.ifmsa.cz/fakulty/praha-lf3/projekty/medicafe3lf/
Tramvaj do stanice Touha - http://www.ifmsa.cz/fakulty/praha-lf3/projekty/tramvaj-do-stanice-touha/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.