Share |

Slovo k předvánočnímu shoppingu

Uklidněte se.

Neexistují boty, které "musíte mít" - možná musíte mít nějaké boty, pokud mrzne, ale nenechte se vmanipulovat do toho, že si absolutně musíte pořídit zrovna tyhle (koupit si za ty prachy třeba letenku k moři a nebo jimi zaplatit část půjčky, která vás straší, může být stokrát užitečnější). Nešilte!:)
Předvánoční nákupní horečka je něco, co bylo vytvořeno uměle. Obchodníci se chtějí zahojit, nebo vydělat na další období. Fakt jim, aspoň většinou, nejde o vaše blaho a svit v očích vašich dětí. Nic proti, taky podnikáme, ale je dobré mít tyhle hry na paměti, když nakupujete.
 
Nenechte si vsugerovat, že je s vámi něco v nepořádku. Nekoupíte to a to, protože nechcete? To je zcela OK. Jsou to jen psychologické hry. Předvánoční shopping cílí i na vás coby příjemce zboží: tak nějak se čeká, že když už budete nakupovat pro ostatní, budete chtít třeba i něco pro sebe. proč jsou asi u kasy ty malé a ne laciné lákavé věci? V předvánočním období ještě o něco blýskavější?
A pak tu máme všechny ty falešné pseudotrable "potřebujete" tuhle kosmetiku, abyste měli zářivou pleť, protože musíte URČITĚ mít ze zimy pleť děsně zničenou? Ale houby. Radši se pořádně vyspěte. Musíte používat přípravky na supercitlivou pleť a speciálně na zimní období a SPF 666, když nemáte žádný dermatologický problém? Ne, nemusíte. Všimněte si, jak z nabídky výrobců potichu mizí výrobky pro NORMÁLNÍ pleť a vlasy a jakékoli vaše další součásti. To není samo sebou. Přemýšlejte. Jsme všichni nemocní, s "vadami" vyžadujícími speciální péči? Nebo je spíš pro někoho výhodné nás znejistět a prodat nám něco, co nám pomůže od uměle vytvořeného  problému? Všímejte si varovných signálů. Všímejte si, když vám chce někdo podkopat sebedůvěru. Všímejte si, když někdo chce uměle podpořit utrácení tím, že vyvolá dojem jedinečné nabídky, která se už nebude opakovat - tenhle starý trik se ještě neomrzel a bohužel stále funguje.
Fakt: I po svátcích, ba i v březnu bude možné zakoupiti sobě lednici, krém a šálu. Děsně jedinečná nabídka a pocit nedostatku? V dnešní době, kdy je vyspělý svět přeplněn zbožím? Ha ha.
Užijte si nakupování, pokud vás baví. Pořiďte svým blízkým hezké věci, pokud je chtějí vlastnit. Utrácejte, ale ne z donucení, a ne s pocitem viny nebo trapnosti.  A nenechte ze sebe dělat vystresované trosky s problematickou pletí. Vždyť je to škoda. Naprostá většina z vás strávila pro získání peněz na nákupy spoustu času činnostmi, které nejsou zrovna příjemné a zábavné, ať je to sezení v open spacu, nebo práce u pásu. Proč by měl být otravný a nepříjemný i ten proces, kdy peníze vydáváte? Užijte si hezký advent:)
 
ilustrace: hospi-table


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.