Share |

Vyzkoušeli jsme: iRobot Roomba - váš nový domácí mazlíček?

Takhle se Roomba krmí / foto JK

Máte rádi uklízení? My ne. Zkusili jsme, jestli nám s ním pomůže robot. Podrobili jsme zevrubnému testu nejlepší robotický vysavač značky Roomba. Jak si vedl?
Co to je: Robotický vysavač iRobot Roomba 780
Jak to vypadá: Kulatá samochodná věc připomínající osobní váhu. Na hřbetě má řadu svítících kontrolek a zespodu kartáčky. V pohybu připomíná malé domácí zvíře, dojmu napomáhá i to, že má vepředu "čumáček" a legračně ňuchá u stěn a překážek.
Co to dělá: Vysává tvrdé povrchy i koberce. Sajrajt shromažďuje ve vysypatelném zásobníku, nepoužívá sáčky jako většina vysavačů.
Jak to dělá: Zabudovaná elektronika umožňuje, aby si Roomba našla stěny, rohy a další překážky, zorientovala se v místnosti a vysmýčila celou podlahu a pak se dojela dobít na základnu.
Na co pozor: Nemá ráda kabely a mokro. Nepouštějte ji do skladu nebo do místností, kde máte na zemi tisíc malých věcí, nebo jí dejte haraburdí z cesty. Případně část, kde nechcete, aby rejdila, oddělte "virtuální zdí" - přiložený majáček může být nastaven tak, že vysílá paprsek, za který Roomba nejede. Velmi užitečné.
Co jsme s ní zažili: Po naší menší debatě nad sestavením jednotlivých částí a následném nabití akumulátoru se Roomba dala do akce. S hlukem nižším než běžné vysavače (ale samozřejmě ne absolutně beze zvuku) se vydala slídit po předsíni a pak do kuchyně.
Ošmejdila si, kde jsou zdi, a postupně vysosala všechno smetí, které potkala. Běžnou nečistotu na dlažbě vyčistila dokonale, menší problém měla s prachem v koutě - jelikož je kulatá, tak, i když jeden z čistících kartáčků přesahuje podstavu a zametá i jinde než pod robotem, do rohů 100% dokonale nezajede. 
Poté, co prošmejdila asi 25 čtverečních metrů plochy, vydala se ke své základně, kde se nabila. Po nabití se nechala vyslat do dalších místností - velmi dobře si poradila s nohami od nábytku a dalšími překážkami. Dokáže přejet velmi nízký práh, přes vyšší se musí přenést. Jedinou kolizi měla s křeslem (Pöang z Ikey, možná ho máte taky doma), kde se jí nepodařilo přefrčet prkénko v dolní části křesla - po chvíli to rozumně vzdala, rozsvítila červenou kontrolku a tiše vyčkávala, až ji někdo přijde osvobodit. Jinak všechno prošmejdila, proslídila a zametla bez reptání, potěšila schopností zajet pod botník a do dalších hůře přístupných míst.
Verdikt: Robotický vysavač se výborně hodí na běžný úklid prachu a smetí, které si sám najde a vcucne. K Robotu domácímu ze Čtyřlístku, který za vás udělá úplně všechno, má ještě daleko, ale nakročeno má dobře.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.