Share |

Výstavy k šetrné architektuře i rozvoji měst doprovodí přednášky

foto Smart Communication s.r.o.

Hned dva výstavní projekty je možné do konce února, respektive začátku března, navštívit v Praze. V  Galerii Národní technické knihovny je to druhé pokračování úspěšného projektu GREEN ARCHITECTURE II. Přímo v Galerii Jaroslava Fragnera se pak zájemci mohou díky výstavě BLOCK CITY seznámit s trendy a vizemi koncepcí rozvoje a výstavby nových městských čtvrtí.

Obě akce tento týden doprovodí přednášky významných hostů. 15. února proběhne v Ballingově sále Národní technické knihovny od 18.30 přednáška věnovaná jedné z výstav GREEN ARCHITECTURE II. – Form & Energy představující sedm desítek vzorových šetrných staveb v Rakousku. Do Prahy přijíždí přednášet majitel renomovaného ateliéru Riepl Riepl Architekten, Peter Riepl. Ten je podepsán pod oceňovanou realizací Kongresového centra ve Schladmingu. Přednáška nazvaná Revitalizace města, je – stejně jako výstava Green Architecture II – přístupná zdarma a simultánně tlumočena do českého jazyka.

„Pro nás znamená udržitelnost rozsáhlou změnu. Nejedná se pouze o progresivní technologie, ale také ve značné míře o sociální a kulturní otázky. Pro Evropu v tom vidíme zvláštní šanci, vždyť zde je komplexní myšlení i jednání v souvislostech již dlouho uplatňovanou tradicí,“ naznačuje synopsi své přednášky Peter Riepl. „V tom a ve schopnosti proměny tkví úspěch a jedinečnost evropského města. Udržitelná architektura dosahuje víc než jen uspokojení známých základních potřeb. V kontextu města je vždy vyváženým nástrojem k řízení společenských procesů a rozvoje,“ doplňuje architekt.

Výstava BLOCK CITY s tématem městského bydlení a masové výstavby prezentuje patnáctiletou práci nizozemského architekta Barta Goldhoorna, který pro rotterdamské bienále architektury zmapoval historické, současné i možné budoucí podoby hromadného bydlení v podobě velké putovní výstavy. V případě České republiky, respektive tehdejšího Československa, je téma spojeno se sídlišti, paneláky nebo v novodobém žargonu satelity – sídelní kaší. Hlavní část projektu tak tematicky doplňuje výstava VITAJTE V PANELSTORY! s podtitulem Hromadná bytová výstavba v Bratislave 1955 – 1995 přibližující 21 sídlišť ve slovenské metropoli. Výstavu připravili přední slovenští historici architektury Henrieta Moravčíková, Mária Topolčanská a Peter Szalay.

Prvně jmenovaná autorka - Henrieta Moravčíková – ve čtvrtek 16. února bude od 19 hodin v Galerii Jaroslava Fragnera nejen přednášet, ale společně se svými hosty také představí publikaci BRATISLAVA: ATLAS SÍDLISK. „Bratislavské sídliská sú stále domovom vyše 70 % obyvateľov Bratislavy,“ říká Henrieta Moravčíková a dodává: „Výstava prezentuje hromadnú bytovú výstavbu v Bratislave ako významný územno-plánovací proces, ktorý rozhodujúcim spôsobom ovplyvnil obraz mesta. Jedinečná mapa Bratislavy ukazuje akú významnú časť urbanistickej štruktúry mesta dodnes tvorí 21 sídlisk. Mapa súčasne zachytáva bohatosť a rozmanitosť jednotlivých urbanistických koncepcií, ale aj ich vzájomné priestorové vzťahy.“

Další informace jsou na www.gjf.cz nebo www.techlib.cz.

BLOCK CITY
1. února 2012 - 2. března 2012
Otevřeno denně mimo pondělí 11 - 19 hodin

GALERIE JAROSLAVA FRAGNERA
Betlémské náměstí 5a, Praha 1
www.gjf.cz

Autor a kurátor: Bart Goldhoorn
Asistent: Ewoud Bras
Spolupráce:
SVESMI 
Anna Bronovitskaya
Aleksei Naroditsky
Andrei Yagubsky
Vystavující ateliéry:
EDDEA (ES)
MVRDV (NL)
HSA (DE)
KCAP (NL) 
BIG Architects (NL)
135 účastníků soutěže A101 Block City
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.