Share |

Výstava Štěpána Beránka Smilování - s oltářem a kalhotkami v 5s gallery

fozto 5s gallery

Poklekněte na plyšový oltář a nalezněte Smilování, vybízí výstava v 5s gallery.
 
Štěpán Beránek  je sochařem nemilosrdně zápasící ve svých dílech se  symbolikou  křesťanského světa.  Na výstavě v 5s gallery od 20. listopadu začíná jeho autorská výstava Smilování, na které umělec rozprostře se silným erotickým nádechem kalhotky v OLTÁŘI nejsvětější lásky adorující vymodelovaný klín ženy.

Pneumatiky, skleněné střepy, punčochy – zraňující materiál i zraňující témata.  Oltář nejsvětější lásky je pak symbolickým vodítkem celé výstavy nabízející motiv zrození víry, ale i sexuální touhy, lásky, stejně jako jejich zanikání. Autor podtrhuje tuto tématiku ve svých nových objektech zpracováním vyřazených pneumatik, jejich znovupoužitím v kombinací se sklem. Oltář nejsvětější lásky tak doplňují sochy „Květiny z Duše“ nikdy nevadnoucí černé pneumatikové květiny, jenž  jsou ve fázi návratu k původní amorfní hmotě, ze které vzešly dvojznačně pojaté jako hmota umělcovy Duše i hmota přírodní. Sochy, bolestně vzhlížející sklenění vlci, týraní svým zraněním či zraňující sami sebe svým pohybem, svými střepy na vlčím těle, dokreslují bytostně černou gumovou krajinu. Vystavená díla mnohdy vzbuzující bolest a sexuální vášně pojené s vírou.  Hraničí s agónií vysilující sama sebe a čekají na Smilování. Štěpán Beránek pracuje s vystavěním prostoru pomocí složité emocionální mřížky. Prostor netvoří nesourodý soubor soch ani není průřezem dosavadní umělcovy tvorby, ale pečlivým myšlenkovým a hlavně emocionálním, emocionálně zraňujícím souborem.

„Štěpán Beránek je sochař alchymista. Jeho sochy nejsou klasické skulptury a jeho projev není vůbec tradiční. Pro mne osobně je velice výjimečný. Štěpán Beránek studoval grafiku i sochařství a možná právě toto vzácné spojení dalo jeho sochám onu ojedinělost. Když se díváte na jeho vlky ze skleněných střepů, bodající Vás svojí bezmocností a údělem, je v nich velká dávka emocionální  extravagance.“ Říká o tvorbě Štěpána Beránka kurátorka výstavy Martina Veverková.

20.listopadu 2012 - 20.ledna  2013
5s gallery, Křemencova 1,  3.patro,  Praha 1
Otevírací hodiny: st-pá  14.00 - 19:00 hod.
Vstupné zdarma

Info o galerii:
5s gallery je mladou galerií zaměřující se na kontroverzní evropské umění. 5s gallery podporuje originální, extravagantní umělce a projekty napříč médii, odmítající konvence.
5s znamená Pět symbolů, symbol jako univerzální komunikační prostředek, kterým se umění snaží být.  5s gallery si za své logo zvolilo 5 hvězd  jako provokativní označení galerie jdoucí proti klidným vodám přijatých a akceptovaných formách českých galerií.

Info o umělci:
Štěpán Beránek v roce 2007 dokončil Akademii výtvarných umění v Praze. Od ukončení studia se intenzivně věnuje sochařské tvorbě, ve které používá křehké materiály - peří v dílech Noc, Přikrývka a taktéž skleněné střepy - Držení bolesti, Napadení bolestí. V křehkém peří autor koketuje s křesťanskou tématikou a vnáší do ní zakázané prvky erotismu, zatímco průzračnost skleněných plastik zachycuje ambivalentní přání postoje, týraného, týrajícího, psychologická dramata a rozporuplnost či rozervanosti uvnitř lidské psyché.  Autor ve své tvorbě od konce svých studií prošel několika přetaveními. V prvotních chvílích po studiu pracoval na silně eroticky laděných skulpturách,  odkud přešel k znázornění transformací, proměny lidské psyché a jejího volného přechodu k zvířeti a zpět. V současnosti pracuje s esencialitou zrození ve smyslu plodivé síly přírodní i plodivé síly sexuální.

www.5sgallery.cz
www.facebook.com/5sgallery


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.