Share |

Výstava: Images for Images, Artists for Tichy - Tichy for Artists

Galerie Středočeského kraje

Kutná Hora, GASK – Galerie Středočeského kraje

V sobotu 6. dubna 2013 bude slavnostně zahájena výstava IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy – Tichy for Artists. Veřejnost může výstavu navštívit od 7. dubna do 28. července 2013. Pod vedením známého kurátora Zdenka Felixe (Berlín) bude vystaveno více než  600 děl, od více než stovky evropských i amerických umělců pracujících s klasickými i netradičními médii.

 

Výstavu IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy –  Tichy for Artists, může veřejnost navštívit od 7. dubna do 28. července 2013 v galerii GASK v Kutné Hoře. Projekt Artists for Tichy – Tichy for Artists („Umělci Tichému – Tichý umělcům“) představí české veřejnosti mezinárodní sbírku současného umění, která vzniká výměnou uměleckých děl. Umělci z celého světa vyměnili své práce s nadací Tichy Ocean za fotografie Miroslava Tichého. Zakladatelem nadace je sběratel a podporovatel Tichého Roman Buxbaum.

„Jsem prorok rozpadu a pionýr chaosu, protože jen v chaosu vzniká něco nového.“ Miroslav Tichý

Sbírka nadace Tichy Ocean „Artists for Tichy – Tichy for Artists“ je založena na principu výměny. Umělci z celého světa vyměňují své práce za fotografie Miroslava Tichého (1926–2011), který sám myšlenku výměny inicioval. Když jej v roce 1992 v Kyjově navštívil rakouský malíř Arnulf Rainer, odmítl mu Tichý prodat byť jedinou ze svých prací, výměně se však nijak nebránil. Tak vznikla postupně rozsáhlá sbírka, která má jedno společné: Všechna vyměněná díla pocházejí od umělců, kteří obdivují nejen Tichého práci, ale také jeho osobní postoj, vyhýbající se veřejnému uznání a řídící se pouze obsesí a tvůrčí vůlí. Tichý se stal umělcem umělců.

Kurátor výstavy Zdenek Felix píše: "Výstava v GASKu přináší systematický přehled o současném stavu sbírky Nadace Tichy Ocean a současně umožňuje soustředěný pohled na vývoj mezinárodního umění dneška. Zastoupeno je tu více než 100 umělců a umělkyň z Evropy a Ameriky, pracujících s různými médii včetně fotografií, instalací a konceptů, operujících se slovním materiálem. Známá jména tu representují Hans Peter Feldmann a Thomas Ruff z Düsseldorfu, Richard Prince a Alex Katz z USA, Fischli/ Weiss ze Švýcarska, Araki a Hirakawa z Japonska. Z českých autorů jsou zastoupeni Zbyněk Baladrán, Jiří David, Jitka Hanzlová, Krištof Kintera, Eva Koťátková, Jiří Kovanda, Helena van der Kraan, Dominik Lang a Václav Stratil. Jedná se bez pochyby o významný průřez uměním posledních třiceti let ve světovém měřítku".

Výstavu doprovází rozsáhlá odborná publikaces texty kurátora Zdenka Felixe, autora Bazona Brocka, Noemi Smolik, Cory Waschke a Romana Buxbauma. Každému umělci a umělkyni je věnována samostatná část, doprovázená vybranými reprodukcemi artefaktů. Tento česko-anglický katalog má sloužit jako svého druhu encyklopedie současného mezinárodního umění a současně jako průvodce výstavou.

INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY:

IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy – Tichy for Artists
7. dubna  -  28. července 2013

GASK – Galerie Středočeského kraje
Barborská 51 – 53, Kutná Hora
www.gask.cz
Úterý – neděle, 10,00 – 18,00

VSTUPNÉ: 

Dospělí                      220 Kč
Rodinné vstupné       300 Kč
Senioři, ZTP a studenti do 26 let 50% sleva

Vstupenka na výstavu IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy – Tichy for Artists, slouží zároveň jako vstupenka do celé galerie a na všechny výstavy dle aktuálního výstavního plánu. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.