Share |

Vyražte do Berlína na Karneval der Kulturen

foto: LFS

Je ten správný čas vyrazit na dlouho plánováný výlet do Berlína!

Právě tento víkend tam totiž probíhá každoroční akce Karneval der Kulturen (http://www.karneval-berlin.de), která je největší přehlídkou berlínské multikulturality, zdrojem nezřízené zábavy a potravou pro oči, uši i mlsné jazýčky.

Jak je známo, Berlín je obýván zhruba třemi a půl miliony lidí, z nich asi půl milionu nemá německé občanství a další desítky tisíc berlíňanů pochází ze smíšených rodin. A všichni se chtějí zviditelnit. Tento víkend se berlínská šeď překryje všemi možnými barvami. Vezmeme-li v úvahu, že Berlín je také světovým centrem umění nekonečných forem a druhů, pak může výsledek být skutečně nečekaný.

Nápad uspořádat karneval, který by prezentoval kulturní a etrnickou rozmanitost Berlína vznikl už v roce 1995, tedy v časech spojování města, dříve rozděleného Zdí. Spojení Východního a Západního Německa, samo o sobě konfliktní, bylo navíc stíženo prouděním obrovského množství imigrantů právě do Berlína. Cílem karnevalu byla původně osvěta a snaha o lepší integraci těchto cizinců, vzájemná tolerance a přijetí. Od devadesátých let se tedy město každoročně ke konci května proměňuje v záplavu zářivých barev, kořeněných vůní a skvělé hudby a rozhodně stojí za to se k této obrovské párty připojit.

Karneval der Kulturen má letos velmi bohatý program, tak se honem koukněte na spolujízdu (www.mitfahrgelegenheit.de) nebo na autobusy či vlaky (www.idos.cz) a potkáme se v průvodu!

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.