Share |

Vstupte mezi celebrity. Z pohledu seniorů.

foto: pořadatel akce

Jak si představujete stáří? Paní Alena se těší, jak se bude celý den koukat v televizi  na  oblíbené celebrity. Pan Karel je ale muž činu, vezme foťák a jde si je sám vyfotit. Paní Eliška vaří doma podle celebrit. Paní Jaruška ale neváhá, upeče vlastní buchty, přiveze je celebritám ochutnat přímo do divadla a u toho si je vyfotí.
 
Někdo si zkrátka nasadí papuče, ale senioři z Domova důchodců Onšov na Vysočině zase objektiv a zamíří přímo ke hvězdám! Aby se ve vesmíru plném hvězd neztratili, patronát nad nimi převzal člověk nejpovolanější, ten, který hvězdám rozumí – hvězdář z Astronomického ústavu UK Prof. RNDr. Petr Harmanec, DrSc.
 
A jaký to má smysl? Kromě toho, že to seniory i hvězdy opravdu baví, chtějí společnými silami prodejem fotografií vydělat na elektrický invalidní vozík, který pomůže jejich nechodícím kamarádům.
 
Tento zatím ojedinělý projekt vznikl na základě spolupráce Domova důchodců Onšov a občanského sdružení Jedeme dál.
 
Projekt volně navazuje na vzdělávací aktivity Domova, především jeho Univerzitu volného času, která již umožnila seniorům zažít let balónem, studovat a promovat na Karlově Univerzitě nebo se podílet na knize receptů, která oblétla celý svět.
 
Na začátku projektu bylo pro seniory uspořádáno několik fotografických, teoretických a praktických workshopů, kde se naučili základy fotografie, zejména fotografii portrétu. Poté se senioři setkávali s mnoha hvězdami, strávili s nimi spoustu příjemných chvil a samozřejmě si je vyfotili.
 
Celý projekt vyvrcholí slavnostní vernisáží 8. září v 16.00 v Malostranské besedě v Praze. Na vernisáži budou vystaveny portréty známých osobností a samotných seniorů. Portréty budou doplněny autentickými popisky, které senioři během focení zaznamenali. Vernisáž by měla veřejnosti ukázat, že všichni z nás jsou osobnosti, každý z nás je zajímavý a umí něco jedinečného. Výstava potrvá do 26. 9.2014. Výstava obletí Prahu, Jihlavu, Tábor a už dnes je objednána ve Spišské Staré Vsi, rakouském Kremnitz a holandském Maarssen.
 
Projektu se kromě fotografů z Onšova zúčastnili: Bolek Polívka, Veronika Žilková, Blanka Říhová, Petr Harmanec, Ivana Chýlková, Jana Bernášková, Michaela Maurerová, Nela Boudová, Miroslav Etzler, Jan Přeučil, Táňa Fischerová, Jiří Běhounek, Simona Prasková, Marek Dobeš, Radek Baborák, Dan Bárta, Jaromír Dulava, Aleš Procházka, Rudolf Zahradník, Lenka Skopalová, Irena Fuchsová, Milena Steinmasslová, Petr Bende, Ondřej Vetchý, Juraj Kukura, Karel Zima, Michal Pavlata, Zdeněk Lyčka, Bedřich Stehno, Varhan Orchestrovič Bauer a Roman Tesáče.
 
Více zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.