Share |

Venerologická poradna: Způsoby přenosu HIV

foto: Jana Kománková

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE - samozřejmě i anonymně.
 
 
Dobrý den,
jen se chci uklidnit a proto prosím o radu. Na začátku srpna jsem odběrovým perem, kam jsem dala sterilní lancetu, píchla do bříška prstu kamarádovi, abych mu změřila glykemii. Poté jsem lancetu vyhodila a odběrové pero, tu horní část, co se dotýkala kůže toho prstu, umyla mýdlem a desinfekčním prostředkem. Krev na něm ale vůbec nebyla, ta jehlička se ho nedotýkala. Po měsíci jsem si tímto perem, kterému jsem dala novou sterilní lancetu, píchla do prstu já, na změření cukru. Poté jsem opět lancetu vyhodila. A teď, po dalším měsíci, jsem to tak udělala znovu s novou lancetou ve stejném peru. Když jsem to pero - ten plast umyla - a vždy použila sterilní lancetu, můžu být klidná, že jsem od kamaráda nemohla nic chytnout? Jde mi hlavně o HIV, ale tam by musel být kontakt mé krve s jeho krví, že ano? A na tom peru krev žádná nebyla a jehličku jsem vždy vyhodila.
Moc děkuji za uklidnění. T.
 
Vážená mladá slečno,
HIV  virus se opravdu přenáší pouze krevní cestou nebo pohlavní cestou při sexuálním styku. Pokud na peru žádná stopa krve nebyla a jehlička se použila vždy nová, tak byste se neměla ničeho obávat, pokud chcete mít přesto klidné svědomí, tak není problém se dostavit na vyšetření protilátek HIV do kterékoliv venerologické ambulance. Nejlépe 3 měsíce od posledního kontaktu s lancetou.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.