Share |

Venerologická poradna: Progenitální opar způsobuje nepříjemné pálení

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den,
potřebovala bych radu, před pár dny mě začalo hodně pálit při močení, myslela jsem, že jsem se tam dole natrhla, tak jsem tomu nevěnovala moc velikou pozornost, ale pak jsem zjistila, že příčinou jsou malé pupínky/puchýřky okolo poševního a análního otvoru, které se mi udělaly v hojném počtu. Na internetu jsem si dohledala, že by to mohl být poševní opar, avšak já mám i zapáchající (ne moc, ale přeci) výtok. Ještě bych se zeptala, mám stálého partnera a já mu nevěrná nebyla, tudíž je to nakažlivé pohlavně? Nebo stačí, že má například jen opar na rtech? Předem děkuji za odpověď a zasílám fotografii mého problému.
 
Vážená slečno,
podle dotazu i obrázku je velmi pravděpodobné, že máte akutní výsev progenitálního oparu. Ten může způsobovat nejenom nepříjemné pálení při močení, ale i trochu zapáchající, Vámi popisovaný, gynekologický výtok. Virus HSV II, někdy i HSV I se v organismu aktivuje při oslabené imunitě, stresu, fyzické námaze, menses. Je možné jej samozřejmě přenést při sexuálním kontaktu od partneru s výsevem oparu na genitálu či na rtech. Ale povětšinou se virus do organismu dostane inaparentně - bezpříznakově
kapénkovou cestou v předškolním věku a ke klinické manifestaci dojde až vlivem výše uvedených rizikových faktorů. Pro Vás je důležité, abyste se v současné době vyvarovala sexu a co nejdříve se dostavila ke svému gynekologovi nebo i na spádovou venerologii k nasazení účinných virostatik, t.j. léků na potlačení virové aktivace HSV a tím k rychlejšímu vyléčení bez následných komplikací. Protože pozdní či špatné léčení má za následek časté recidivy výsevů oparu.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
 
Dobrý den,
mám dotaz, zašel jsem si do privátu, byl jsem nalitej a mladé slečně - asi 23 let - jsem ještě před sexem jazykem párkrát olízl pochvu a v ten moment mě to nepřišlo jako špatný nápad, ale ráno jsem se lekl, jestli třeba nemůže dojít k nějakému přenosu nemoci skrz toto, ale slečna byla čistá a myslím si, že určitě byla očkovaná proti takovýmto nemocem jako je žloutenka. Proto se chci zeptat, jestli mi nějaké nemoci hrozí a popřípadě jaké. Kam bych měl jít na vyšetření skrz žloutenku nebo syfilis? Nevím totiž na jaké oddělení bych měl jít a jestli by mě vůbec dělali nějaké testy jenom skrz orální styk v privátu. Protože vím, že tyto nemoci nemají téměř žádné příznaky, takže mám strach, jak bych to vůbec zjistil, že mi něco je, abych to popřípadě včas zjistil. Protože čím dřív, tím líp. Předem děkuji za rady.
 
Vážený mladý pane,
otázkou v první řadě je, zda jste měl nechráněný sex pouze orální nebo i vaginální. Dle dotazu předpokládm, že se jednalo o rizikový kontakt pouze při orálním sexu, kdy Vy jste byl aktivní. Riziko přenosu kapavky, eventuálně syfilis či HIV tu však nelze plně vyloučit. Určitě by bylo vhodné, abyste vyrazil na venerologickou ambulanci, kde Vás specialista vyzpovídá a podle doby od rizika s přihlédnutím k inkubačním dobám vybere a provede jednotlivá vhodná vyšetření. Kontakty na jednotlivá pracoviště naleznete na netu ve vyhledávači. Ještě jedno doporučení. Na vyšetření se dostavte tak, abyste měl nevyčištěné zuby, nejedl ani nepil, jen tak je možno provést adekvátně výtěr z krku na pohlavně přenosné choroby.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.