Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XXIX.

foto archiv autora

29. díl venerologické poradny. Doktor Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
V příloze vám zasílám, co se mi objevilo na vagině. Mám šílený strach, že se jedná o pohlavní nemoc. Děkuji za rychlou odpověď.

Děkuji za obrazové znázornění Vašeho problému, podle kterého přesně možno určit diagnozu. Jedná se o progenitální herpes, který se přenáší pohlavním stykem. Ale zároveň může být vyprovokován i stresem, fyzickým zatížením nebo oslabením imunity vlivem jiného onemocnění - virozou nebo  jiným respiračním onemocněním. V každém případě se dostavte nejlépe do venerologické nebo i gynekologické ambulance, kde
Vám budou specialistou předepsány antivirotika. To jsou léky na utlumení herpesviru a tím pádem zaléčení projevů. Čím dříve se začnete léčit, tím bude průběh léčby méně komplikovaný a je menší riziko opakování obtíží. Jistě do vymizení projevů zapomente na sex, protože infekce je sexuálně přenosná.

Při náhodném setkání s dívkou došlo k tomu, že mne začala uspokojovat
rukou. Poté si naslinila prst, aby zvlhčila více pokožku žaludu a přejela s ním po žaludu. K erekci ale nakonec nedošlo a nic jiného jsem s ní neměl a hned poté jsem provedl hygienu. Je možné se takovým způsobem nakazit nějakou pohlavní infekcí?

Váš zážitek možná byl eroticky zajímavý, ale za určitých okolností mohl být i pro Vás nebezpečný. Za určitých okolností mohla neznámá partnerka, pokud by byla nakažená virem hepatitis B či C nebo syfilis či HIV a měla v ústech krvavé zranění, Vás nakazit těmito infekcemi. Je to sice nepravděpodobné, ale ne zcela vyjímečné. Proto byste se, pro klid duše, určitě měl objednat na venerologické pracoviště a na tyto choroby si nechat vyšetřit krev. Důležitý je ještě odstup od rizikového kontaktu, protože protilátky u těchto infekcí se detekují v krvi nejdříve za 5 - 7 týdnů od nákazy. V případě, že zpozorujete na penisu nějakou oděrku nebo flíček, vyražte k lékaři raději ihned.

Budu moc ráda když mi odpovíte, protože jsem opravdu zoufalá a každý venerolog mi tvrdí něco jiného a vážně už nevím, na koho jiného se obrátit. Mám strach, že jsem se při nechráněném orálním sexu mohla nakazit faryngeální (hltanovou) kapavkou. Tento druh kapavky je ve většině případů zcela bezpříznakový, takže nakažený ani neví, že se nakazil. Když jsem tento problém řešila s venerologem, tak mi bylo řečeno, že kdybych se faryngeální (hltanovou) kapavkou nakazila a o nákaze nevěděla a tím pádem ji ani neléčila, tak že se nic stát nemůže a tři jiní venerologové mi řekli pravý opak, že neléčená kapavka se může rozšířit po organismu dostat se do orgánů a postupně je ničit. Copak každý venerolog studoval něco úplně jinýho? Nevím čemu věřit. Když jsem se ptala, jakou formu má kapavka, tak mi jeden venerolog řekl, že akutní a chronickou a jiný mi řekl, že je jen akutní forma, chronická forma prý neexistuje. Jak může každý venerolog tvrdit něco jiného o jednom druhu kapavky? Vůbec nevím, co mám dělat a komu věřit. Nevím, jestli se mám nechat vyšetřit nebo to hodit za hlavu. Stálého partnera nemám, takže bohužel nemám šanci touto cestou zjistit, jestli v sobě kapavku mám nebo ne. Co byste na mém místě dělal Vy? Jestli jsem se faryngeální (hltanovou) kapavkou nakazila a nemám žádné příznaky, protože u tohoto druhu být nemusí, a na test bych nešla mohla by se mi rozšířit po organismu dostat se do orgánů a postupně je ničit? Moc Vám děkuju za radu.

Vážená paní, rád bych Vás chtěl uklidnit, nic není tak horké, jak vypadá... Faryngeální kapavka skutečně existuje, přenáší se orálním stykem, není v žádném případě vzácná a ani nebývá bezpříznaková. Většinou cítí nakažený pacient, pacientka bolesti v krku, obtížně polyká, má zarudlé hrdlo, zvětšené uzliny na krku. Neléčena forma se v žádném případě nešíří po organismu. Ale protože je pacient infekční, může toto onemocnění přenést na svého sexuálního partnera. Obyčejným líbáním se nepřenáší. Vyšetření na tuto fomu kapavky se provádí výtěrem z dutiny ústní, pacient by si v den vyšetření neměl čistiti zuby ani pít a jíst. Léčba je antibiotiky, které jsou citlivé na kmen kapavky. Vyšetření provádí specializované venerologické pracoviště, například v Praze je jich několik, a určitě není problém se nechat vyšetřit a zjistit, jak na tom vlastně jste...

Jakými herpetickými viry se může žena nakazit, když provádí muži (promiskuitnímu kamionistovi) nechráněný orální styk neboli felaci?

Orálním stykem možno přenést herpesviry HSV 1 + 2, které se klinicky projevují oparem, to znamená puchýřky a následně stroupky na rtech či v dutině ústní. Felovaný muž ale musí mít nález oparu na penisu, samozřejmě při snížené imunitě možno přenést viry i bez klinických projevů oparu na genitálu, ale nebývá to příliš často.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.