Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky, tentokrát na téma kondylomata

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den, můj partner má kondylomata. Chci se zeptat, zda mě může uspokojit rukou a orálně (jen on mě), aniž by mě nakazil? A já mohu uspokojit jeho jen rukou aniž by hrozilo, že se nakazím? Děkuji za odpověď. Lenka
 
Vážená mladá slečno,
kondylomata accuminata jsou původem papilomaviry nejčastěji typu HPV 6 a 11, které jsou vysoce infekční. Přenášejí se sexuálním kontaktem, třením a nelze vyloučit i přenos rukou na kůži. Pokud má však partner kondylomata pouze na genitálu a Vy jste bez nálezu, tak Vás rukou i orálně uspokojit může bez rizika nákazy. Opačně bych se měl spíše na pozoru :-). Nejlépe bude, abyste si zašla na gynekologické vyšetření a gynekolog vyloučil postižení pochvy či děložního čípku HPV infekcí.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 

Dobrý den,
před 10 dny se mi udělal vřed na penisu - bolestivý. Po propíchnutí jsem z něj vymáčknul hnis. Bojím se, aby se nenakazil můj syn, je mu 8 měsíců a je stále kojen, dá se vyléčit 8 měsíční mimčo? Vřed jsem si ošetřil sudocremem a výtěr dopadl negativně. Mohl sudocrem ovlivnit testy? Děkuji.

Vážený mladý pane,
celý problém se odvíjí od základní otázky. A sice jestli jste měl v posledních 2-3 měsících rizikový sexuální styk, při kterém jste se mohl nakazit pohlavní chorobou. Pokud ne, tak se s nejvetší pravděpodobností jedná o nežid - furunkl, který se léčí antiseptickými tinkturami. Pokud jste však měl v poslední době rizikový styk, bylo by dobré se nechat vyšetřit u specialisty venerologa, který Vám poradí s pořadím jednotlivých testů na pohlavní choroby. Přenos na jinou osobu je pouze sexuálním kontaktem nebo krevní cestou. Sudokrém určitým způsobem může falešně negativizovat vyšetření. Ale myslím, že venerolog Vám ve své ambulanci uričtě poradí a zajistí vyšetření.

S pozdravem,
MUDr.Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.