Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den,
již půl roku mám problémy s moč. měchýřem. V lednu jsem měla zánět a doktorka mi předepsala antibiotika, ale ta mi pomohla jen částečně a problémy jsem měla dál. Za další 2 měsíce jsem ji navštívila znovu s tím, že jsem měla bakterie v moči. Napsala mi jiná antibiotika. Chvilku to bylo v pořádku, ale asi po čtrnácti dnech se problémy objevily znovu. Byla jsem i u gynekologa, který nic nenašel. Jsem už zoufalá. Problémy jsou různé. Někdy mě pálí po močení, mám pocit, že mám stále plný moč. měchýř, jindy mě pálí neustále, některý den vůbec. Prosím poraďte mi co by to mohlo být a jak se toho zbavit. Mockrát Vám děkuji.
 
Dobrý den, vážená paní,
chápu Vaše obtíže, ale myslím, že v tuto chvíli Vám opravdu nejlépe pomůže urolog, který provede kompletní urologické vyšetření i se zaměřením na vyloučení ureaplasmatové a mykoplasmatové infekce. Je potřeba dorazit na vyšetření nevymočená k provedení odběru prvního i středního proudu moči. Ale toto vše je v kompetenci specialisty - urologa. Teprve pokud vyloučí veškeré urologické diagnozy, je možné vylučovat i nález chlamýdií, které někdy se také mohou projevovat pálením v močové trubici. Zatím do vyšetření si můžete pomoci tím, že budete užívat kanadské brusinky , přírodní preparát na desinfekci močových cest, který lze koupit v lekárně bez předpisu.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
mám podezření na pohlavně přenosnou chorobu a chtěla bych Vás poprosit o radu:
26.2. jsem byla na gyn.prohlídce, kde jsem byla bez jakýchkoli obtíží
a stěr (klasická každoroční prohlídka) byl v pořádku.
4.4. jsem byla (já hlupák) v již na pohled nevábně vypadající vířivce a sauně.
16.4 jsem dostala menstruaci, která trvala šest dní, ale cca dalších
pět nebo šest dní mne pobolíval podbříšek a slabě jsem špinila. Poté
potíže vymizely, říkala jsem si tedy, že mi nejspíše jen blázní
hormony. Jedinou změnou od normálu bylo slabé krvácení po styku, čemuž
jsem nepřikládala žádnou váhu.
18.5.menstruace - bez obtíží, žádný výtok, jen zůstává slabé krvácení po styku
6.6. a 7.6.jsme se s manželem pokoušeli o dítě, slabé krvácení po
styku přetrvává
9.6. a 10.6.vrátily se mi bolesti v podbříšku a špinění (růžový hlen)
a já začínám panikařit, že jsem se opravdu v té vířivce něčím nakazila
a navíc se do toho pokoušela o miminko. Manžel žádné potíže nemá.

K lékaři už jsem objednaná. Protože však panikařím a k lékaři jdu až za týden, chtěla bych Vás moc poprosit o radu, o jakou pohl.infekci by případně mohlo jít a zda bych lékaře měla požádat o nějaké konkrétní vyšetření - uvažuji o ambulantním chlamydiovém testu, který lékař na svých stránkách nabízí - je takovéto testování  spolehlivé? Mohlo by se vůbec jednat o chlamydie? Za Vaši radu Vám předem moc děkuji, Marie
 
Dobrý den, vážená paní,
děkuji za obsáhlý dotaz. Předem bych Vás chtěl uklidnit ohledně liché obavy z nákazy pohlavních chorobou. Jak už název napovídá, pohlavně přenosné infekce se opravdu přenášejí pohlavním stykem a ne vířivkou, včetně onemocnění kapavkou nebo chlamýdiemi. Takže z té vířivky můžete mít iniciované kvasinkové nebo trichomonádové i či mykoplasmatové infekce pochvy, ale ne klasické - pohlavním stykem přenosné infekce. Spíše vzhledem k tomu, že s manželem máte sex bez ochrany z důvodu početí by bylo vhodné vyloučit čerstvé mimoděložní těhotenství. Špinění a bolesti v podbřišku jsou někdy průvodní symptomy tohoto nálezu. Ale to vše si Váš gynekolog jistě ověří. Držím palce, ať vše dobře dopadne.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, p. Procházko,
obracím se na Vás s prosbou o radu (jelikož už nevím, kam se obrátit a požádat o pomoc.) Nařkla mě určitá osoba, že jsem s ní měl údajně mít v neděli 9.6. tohoto roku pohlavní styk (což není pravda). Přítelkyně vše ví a Vás chci poprosit, zda to mohu nějak dokázat (test,výtěr atp). Moc Vám děkuji za odpověď. Hezký zbytek dne. 
 
Dobrý den, vážený pane,
myslím, že otázka není adresovaná na správnou adresu a navíc nejspíše ani tento problém nelze vyřešit. Pokud si osoba, tedy žena, která Vás obvinila ze sexuálního zneužití, nenechá provést odběr z pochvy na zjištění eventuálního nálezu DNA spermatu, tak nelze nic prokázat ani ale vyloučit! Protože, toto DNA by se muselo shodovat s DNA Vašeho spermatu, aby toto obvinění se mohlo zakládat na pravdě. Ale určitě se toto vyšetření neprovádí na venerologii. Musel byste se tedy sejít se ženou, která Vás obvinila a domluvit se s ní na vyšetření na gynekologii.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.