Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky

foto: archiv autora

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den,
mám dotaz. Jsem mladý, sexuálně založený člověk. Pročítala jsem si cosi o pohlavních chorobách, narazila jsem na Syfilis (Lues, Příjíce), jednou jsem se dočetla, že je přenosná i orálním stykem, jinde zas, že riziko přenosu u orálu je velmi nízké, až minimální. Pokud žena nepolyká. Jaká informace je pravdivá? Jak vysoké riziko u orálu je? Jaká fáze je nejrizikovější, z hlediska přenosu na jinou osobu. Zajímá mě to orientačně. Děkuji.
 

Dobrý den, mladá paní,
k rizikovosti orálního styku možno potvrdit, že je stejně rizikový jako vaginální sex. O něco více, pokud jste při orálním sexu aktivní, ale i pasivním orálním sexem se můžete nakazit kapavkou i syfilis, pokud má partner v dutině ústní takzvaný tvrdý vřed (nemusí o něm ani vědět, je to jen drobná ranka na sliznici či na rtu), což je primární vysoce infekční stadium syfilis. Rizikovost u aktivního orálního sexu nezáleží na ejakulaci a již vůbec ne na "polykání spermatu".

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.