Share |

Venerologická poradna: Je kondom dostatečná ochrana?

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE - samozřejmě i anonymně.
 
Dobrý den, pane doktore,
měl jsem chráněný pohlavní styk v nočním klubu. Vše tam vypadalo čistě. Před i po jsme se oba osprchovali. Samozřejme byl použit kondom i na orální styk. Po první souloži bez ejakulace byl kondom vyměněn, a pak znovu dán nový. Pak došlo k ejakulaci a po sundání ochrany došlo k umytí penisu. Chci se zeptat jak velké riziko hrozí nákazy. Jsem z toho docela nervózní a pořád se pozoruji. Již je to cca 5 den od této noci.
Děkuji s odpověď.
 
Vážený mladý pane,
děkuji za celkem přesný a podrobný popis způsobu ochrany při rizikovém sexuálním styku, neboť sex s prostitukou jinak než rizikový nazvat nelze. Protože však jste měl po celou dobu soulože, a to i při orálním styku na penisu nasazený kondom, tak si myslím, že jste se choval velmi zodpovědně a riziko jste opravdu minimalizoval. Jde jen o to, zda při sexuální akci nedošlo k protření kondomu či k manipulaci penisu rukou prostitutky ve smyslu poranění penisu. Nebo zda jste se penisem neotřel o nějaký sekret prostitutky či před nasazením kondomu jste neměl kontakt se zevním genitálem partnerky, například poštěváčkem, stydkými pysky... Pokud se nic takového nestalo, tak je opravdu naprosto minimální možnost nákazy pohlavní chorobou a přestal bych se nervovat.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, pane doktore,
chtěl bych se zeptat, zda mám vyhledat venerologii, když tak poslední dva měsíce nemám takový prožitek z orgasmu, jako býval - jako kdyby v žaludu nebylo vše správné, nebo tak něco. Již jsem navštívil obvodního lékaře, se kterým jsme se dohodli na mazání vnějšku žaludu Canestenem.
Děkuji za radu.
 
Vážený pane,
problém se změnou vnímání prožitku při sexu, tedy nedostatečně kvalitním orgasmu, je velice široký a příčin může být povícero. Pokud však nemáte přímo fyzické změny na penisu charakteru kožních či slizničních změn, nebo nemáte nepřijemné pocity při erekci charakteru pálení či bolestivost a neměl jste v minulosti rizikový sexuální styk, bylo by určitě nejvhodnější se objednat na specializované poradně u některého renomovaného sexuologa. Tam při podrobném rozhovoru proberete všechny aspekty ohledně změn kvality orgasmu a určitě dojdete k nějakému řešení.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.