Share |

V pořadu Radio 1 On Stage se představí Herbaliser

V úterý 23. dubna ve 22:00 odvysílá v pořadu Radio 1 On Stage záznam koncertu britských Herbaliser. V rámci vystoupení, které proběhlo loni v prosinci v pražském Lucerna Music Baru, londýnská dvojice Jake Wherry a Ollie Teebapředstavila domácímu publiku poslední album There Were Seven.

Historie kapely se začala psát počátkem 90. let, kdy Jake Wherry a Ollie Teeba objevili společnou vášeň pro hip-hop, groove, funk a jazz. Oba byli vášnivými sběrateli vinylových desek, a tak logicky používali nejčerstvější samplovací techniky. Jake uměl navíc hrát na kytaru a basovou kytaru. Jejich první demo nahrávky putovaly na label Ninja Tune - ty se pak staly základem debutového alba s názvem Remedies, které vyšlo v roce 1995. Nabízelo typicky londýnský sound s funky beaty naládovanými samply, scratchováním a sekanými rytmy a stalo se vlivnou a inspirativní undergroundovou klasikou.

Druhá deska Herbaliser nazvaná Blow Your Headphones (1997) byla zemitější, s více vokály. Jake a Ollie navíc objevili obrovský talent undergroundového rappera a vypravěče z New Yorku Jeana Graeho, který vystupoval pod jménem What What. Koncem 90. let se jako koncertní kapela rozrostli na devět členů a stali se festivalovou senzací. Na albu Very Mercenary (1999) spolupracovali s dalšími budoucími hvězdami anglického hip hopu - s Bladem a Roots Manuvou. V roce 2000 vydali živák - dvojvinyl Session One.  

Album Something Wicked This Way Comes z roku 2002 přidalo Herbaliser další odstíny světla a temnoty a objevili se na něm další vokalisté - MF Doom nebo Phi Life Cypher. Přišly další desky, další úspěchy a nové barvy v paletě Herbaliser. Jake a Ollie si ale před časem uvědomili, že jejich nejlepší věci vznikají kolem tvrdšího, temnějšího soundu. A tak vzniklo poslední album There Were Seven. Je to 15 tracků těžkého, psychedelického, beatově laděného, post-hip-hopového soundu. Tuto desku také Herbaliser představili pražskému publiku.

Webové stránky Herbaliser www.theherbaliser.tumblr.com

ZÁZNAM KONCERTU HERBALISER RADIO 1 ODVYSÍLÁ V ÚTERÝ 23. DUBNA 2013 VE 22:00 V RÁMCI POŘADU RADIO 1 ON STAGE.

V dalších vydáních pořadu Radio 1 On Stage uslyšíte:
7.5. 2013 – TEAM ME (koncert z 8.10.2012, Praha – klub 007)
21.5.2013 – SOPHIE HUNGER (koncert z 20.11.2012, Praha – Palác Akropolis)

http://www.radio1.cz/onstage

Radio 1 je možné poslouchat na frekvenci 91,9 FM nebo po internetu na www.radio1.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.