Share |

Umělci z 23 zemí se mohou přihlásit do soutěže Henkel Art.Award

V roce 2013 společnost Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) již podvanácté udělí cenu Henkel Art.Award. Soutěž je určena výtvarným umělcům z 23 zemí střední a východní Evropy. Cenu udělí ve spolupráci se sdružením KulturKontakt Austria a Muzeem moderního umění Nadace Ludwig (MUMOK) ve Vídni. Vítěz získá vynikající příležitost předvést svá umělecká díla na samostatné výstavě ve své zemi a také v MUMOK. Navíc obdrží finanční prémii ve výši 7 000 eur. Celková hodnota této umělecké ceny tudíž dosahuje 35 000 eur.
 
„Umění přispívá k vzájemnému porozumění mezi lidmi a k jejich pokojnému soužití,“ říká Günter Thumser, generální ředitel Henkel CEE. „Cenou Henkel Art.Award chceme přispět k tomuto pozitivnímu vývoji ve střední a východní Evropě.“
 
V letošním roce budou v rámci soutěže Henkel Art.Award. opět oceněny mimořádné a novátorské umělecké počiny výtvarných umělců v oboru malby, kresby, fotografie, videoartu a instalací. Všechny zúčastněné země poté vyšlou do mezinárodního finále své zástupce, z nichž v létě 2013 vybere mezinárodní porota tvořená předními osobnostmi pět finalistů. Jméno vítěze bude oznámeno na slavnostním vyhlášení výsledků, které se uskuteční za přítomnosti všech nominovaných umělců v listopadu 2013 ve Vídni.
 
Předešlé ročníky soutěže Henkel Art.Award se u českých umělců setkaly s velkým zájmem. V roce 2006 se dokonce celkovou vítězkou soutěže stala česká fotografka Soňa Goldová, která v současnosti již patří mezi respektované umělce a účastní se nejrůznějších výstav i v zahraničí. Dva roky předtím byl za své malby oceněn Cenou pro mladé umělce Daniel Pitín.
 
Umělecká díla přihlašovaná do soutěže Henkel Art.Award. 2013 musejí být odeslána nejpozději 7. června 2013 (rozhoduje datum poštovního razítka) na adresu společnosti Henkel ČR. Společně s ukázkami je nutné zaslat také profesní životopis a podrobné údaje o umělecké kariéře v němčině nebo angličtině. Místní porota vybere do konce června 2013 ze všech přihlášených jednoho umělce, jehož dílo pošle mezinárodní porotě. Čeští umělci mohou posílat pět až deset ukázek ve formě fotografií nebo katalogů (max. formát A3). Díla v oborech videoartu a uměleckých instalací lze zaslat jako prezentaci o maximální délce 10 minut na DVD. Soutěž je omezena věkem umělce (do 40 let) a díla musí být vytvořena po roce 2010.
 
Mladí talentovaní výtvarníci z Rakouska mohou svá díla přihlásit do soutěže o cenu pro mladé rakouské umělce dotované finanční prémií 2 000 eur. Ve spolupráci s dlouholetým partnerem, sdružením KulturKontakt Austria, společnost Henkel CEE vyhlašuje pro mladé středoevropské umělce ještě třetí cenu – stipendium v hodnotě 2 000 eur. Vítěz této soutěže bude vybrán z účastníků programu Artists-in-Residence sdružení KulturKontakt Austria.
 
Více informací o ceně Henkel Art.Award. na: http://artaward.henkel-cee.com nebo www.facebook.com/HenkelArtAward


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.