Share |

Tvůrčí skupina uvádí multimediální večer poesie Pííp show

foto: pořadatel akce

Nová generace básnických čtení přichází ‐ přijďte!
Uvedení: 23. 6. 2014, Experimentální prostor NoD, Dlouhá 33, Praha 1.
 
Pííp show je druhý večer básnických čtení, které Tvůrčí skupina profiluje ucelenou dramaturgií, audiovizuálním doprovodem a výběrem kvalitních interpretů. Ambiciózní výpravou se snaží získat pro veřejně přednášenou poesii nové, především mladé diváky.
 
Kdy jste byli naposledy na čtení poesie? Jak se vám líbilo? A neměli jste chuť něco vylepšit? Vždyť forma prezentace často zaostává za uměleckým vyjádřením samotným, nebo je zastiňuje. Malá čtení nevyužívají audiovizuální techniku ani spolupráci s jinými druhy uměleckého vyjádření, větší projekty mají naopak tendenci přehodnotit role básníka a básně jako takové. Tvůrčí skupina usiluje o jednotnou platformu, na které může docházet ke konfrontaci mezi starým a novým, zavedeným i začínajícím, domácím a cizím. Jde o maximální využití potenciálu klasického přednesu, stejně jako o možnost uvedení autorů, kteří tu (už) nejsou. Proto svěřuje básně hercům, kteří jevištní zkušenost s textem mají. Jejich profesionalitu doplňuje audiovizuální doprovod, který vykresluje celkový umělecký zážitek. Zatímco předchozí, únorový Večer Bachor – kniha –  čepec – slez pracoval s hutnou atmosférou a konfrontací živé bytosti a stroje, Pííp show bude vzdušnější, jak se na letní edici sluší. Ptáci jsou prý poslední dinosauři na planetě zemi. Nejsou ale i náhodou první básníci? Svobodně si létají tam, kde nejsou žádné překážky, jejich lyriku nikdo nepřeslechne, ale nikdo je ani nepolapí. Protože ptačí zpěv nejen zní, ale i dává najevo: takové svobody jako ptáci nikdo nedosáhl. Co se zdá jako pííp, je ve skutečnosti píp show ‐ slovo, které je nejen samo za sebe, ale ještě něco dalšího ukazuje. Slovo, které se stalo obrazem.
 
Vše se stane 23. 6. 2014 v experimentálním prostoru NoD. Pííp show představí Sergeje Jesenina, Patti Smith, básníka Ticho a Jana Škroba v podání herců Jana Meduny, Ivany Uhlířové, Matyáše Řezníčka a Jana Battěka. Hudba ‐ VJing  ‐ afterparty. Večerem provází herečka Alena Julie Novotná. Nová generace básnických čtení přichází ‐ přijďte!
 
Více na facebooku Tvůrčí skupiny.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.