Share |

Australský fotbal: krev s testosteronem. Protřepat, nemíchat!

foto Sydney Swans

Australský fotbal (známý jako AFL či Aussie rules) může vzniknout opravdu jen v Austrálii – jde o dynamický hybrid ragby, amerického fotbalu a kopané. Filozofie ale zůstává stejná – čutnout merunu do brány, vyhrát a získat si nehynoucí obdiv obtloustlých mužů a jejich blonďatých paniček.

Nemá cenu pitvat pravidla hry dopodrobna. Bohatě postačí, když si z celého článku odnesete, že proti sobě stojí dva týmy o 16 hráčích, kteří mají čtyři čtvrtiny o dvaceti minutách na to, aby se co nejvícekrát trefili buď do velké (6 bodů), nebo dvou malých bran (1 bod). Násilí je dovoleno, offside neexistuje a ještě se u toho dribluje. Připadá vám to postavené na hlavu? Vítejte v Austrálii.

TESTOSTERONOVÁ KORIDA

Každý zápas odstartuje protivný zvuk požární sirény a sudí švihne ve středovém kruhu míčem o zem; ten se vymrští jako 15letá ruská atletka do vzduchu a už se po něm sápou vypracované paže australských sportovců. Mač místy připomíná španělskou koridu, kdy se za rudou puckou bezhlavě žene testosteronové stádo mužíků bez zdání jakékoliv taktiky. Na hře je ale hrozně sympatická její dynamika. Díky častým střetům mezi hráči (= každých pět minut někoho odnášejí na nosítkách), nepředvídatelnému chování šišaté mičudy a svalnatým opáleným plajerům neexistuje něco jako nudný zápas. Zapomeňte na českou pseudofotbalovou ligu, ve které se děje něco, jen když zapomenou Bosákovi vypnout o poločase mikrofon.

INTELIGENTNÍ A BEZ KRVE

Pozoruhodné je i chování fanoušků, které zcela odráží „easy-going“ mentalitu protinožců. Možná pouštějí na zápasy jen od určitého inteligenčního minima, nebo Australané opravdu nemají potřebu ventilovat svůj pohled na svět vytrháváním sedaček a zapalováním hajzlpapírů. I na vypjaté duely (městské derby) chodí rodiče s dětmi a bez problému vedle sebe sedí fans konkurenčních týmů. Člověk odkojený českým fotbalem, tedy krví, pivem a dělobuchy, si pak připadá jako na mítinku pacifistů. 

Aussie rules si můžete zahrát i v Čechách (více na www.cafl.cz). Počasí zatím dovoluje mastit jen piškvorky a šachy, takže nasajte atmosféru z videí z Youtube (doporučujeme zejména „hru do těla“ a „nejlepší góly“). 

Pokud se vám z nějakého zvráceného důvodu australský fotbal zalíbil a chtěli byste se vyfotit s originálním míčem, kontaktujte autora článku, jinak hrdého majitele kožené červené lopty.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.