Share |

Tip na trip: Po stopách Járy Cimrmana

Pokud patříte k obdivovatelům Járy Cimrmana, máme pro vás tip, kam po stopách mistra vyrazit.
Mlhavé stopy českého velikána se vyskytují v malé vesnici Kaproun nedaleko města Kunžak.  
Z vesnice se vydejte po zelené značce, která vás dovede až k železniční zastávce, nebo přicestujte vlakem jindřichohradecké úzkokolejky z Nové Bystřice nebo Jindřichova Hradce.
 
Jaká je historie zastávky Kaproun? Jak uvádí Vrcholová kniha, když Jára Cimrman cestoval z Vídně do Prahy, aby se setkal se svým divadelním souborem, chybné nastoupení do špatného vlaku, několik přestupů a pěší chůze ho nakonec zavály až do vlaku úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice. Cimrman tehdy cestoval načerno, což se mu stalo osudným. Při kontrole jízdenek mu nepomohl ani tuhý spánek, který předstíral, a byl průvodčím z vlaku v noci z 28. na 29. června roku 1900 vyhozen.  U příležitosti 30. výročí Cimrmanovy detrainizace byla v těchto místech zřízena zastávka Kaproun.
 
A co je zde k vidění? Kromě zastávky s lucernou připomínající Rakousko-Uhersko  zde naleznete Cimrmanovo ohniště, strom a pomník samotného mistra zobrazeného v poloze, v jaké byl z vlaku vyhozen. V zastávce naleznete i  zmíněnou Vrcholovou knihu, do které se můžete podepsat a dočíst se o historii místa. Zastávka samotná na žádném vrcholu ovšem neleží a kniha je mementem zvolání Járy Cimrmana za odjíždějícím vlakem: To je vrchol!
 
Vydejte se i za koleje po stezce nenápadně označené písmenem „C“ a dorazíte k Cimrmanově prameni, kde, jak památná cedule uvádí, si mistr ověřil nepravdivost rčení: „Neplivej do studny, nikdy nevíš, kdy z ní budeš zase pít“. A opravdu, Jára Cimrman z tohoto pramene nikdy nepil.  Od pramene mistra odehnal nadlesní Josef Říha, který Cimrmana považoval za známého traviče studní Aloise Fidrmuce z Hůrek. Ten je zobrazen na fotografii u pramene.
 
Pokud vás zajímá okolí této významné lokality, nechme znovu vyprávět Vrcholovou knihu: „ …když půjdete po kolejích (i když se to nesmí) asi 500m směrem na Novou Bystřici, dorazíte na silnici vedoucí do Senotína.  Když půjdete jiným než právě popsaným směrem, najdete s největší pravděpodobností nějaké hřiby, či jiné houby, případně pak právě rostoucí borůvky a také se pravděpodobně ztratíte, a kam se dostanete potom, to už bohužel nevíme…“ Je to tedy jen na vás...


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.