Share |

Tip na výlet: Malmö

Malmö, Švédsko
Malmö UFO
LFS / protisedi.cz

"Malmö (švédsky: malːmø) je třetí největší švédské město po Stockholmu a Gothenburgu ležící v jeho nejjižnější provincii Skåne na jižním pobřeží Švédska. Malmö je správním střediskem provincie Skåne a má 290,007 obyvatel v osmi různých lokalitách, z čehož 38% jsou lidé cizího původu včetně velké muslimské komunity." (wikipedia)

KODAŇ JE ŠEĎ, MALMÖ ZÁŘÍ BARVAMI

Do Malmö se našinec obvykle vypraví ze dvou důvodů - jednak jsou levné nízkonákladové lety a město je navíc spojeno mostem s atraktivnější Kodaní, jež je (absolutně neprávem) označována za město, které nespí (rozuměj: město, které kalí - navzdory hajpu ale párty v Københavnu za moc nestojí, tedy za moc stojí, ale za moc nestojí).

Pokud přiletíte do Malmö, zůstaňte v Malmö a pokud přiletíte do Kodaně, jeďte do Malmö.

MONOPOL SMĚNÁREN

Letiště. Menší než malé. Z něj jezdí svozy do města. Z přírody. Z přírody, ze které má každý rodák z chomutovsko-mostecké uhelné pánve gåshud. Husí kůži.

Po vystřízlivění nastoupíte do autobusu. Na platební kartu zapomeňte, na placení evropskou měnou taky. Platí se korunami. Těmi švédskými. Těmi, které vám ochotně vymění monopol směnáren, jenž slovní spojení "bez poplatku" nezná. Vyměňte si tedy větší částku hned na poprvé.

IMIGRANTI

Wikipedie občas lže, ale co se imigrantů v Malmö týče, nemluví úplně z cesty. Jsou všude. Některé čtvrti jsou doslova muslimské. Snad díky zvláštnímu švédskému modelu sociálního imigrants-friendly státu, nedochází k nepokojím, jako v Kodani. (I když radikalizuje se i v Malmö - viz. Wiki, sekce Kriminalita)

Předsudky zarytě tvrdící, že je Švédsko drahá země, zašlapte do země. Drahý jsou jen cigarety (tabák mimochodem v Malmö neseženete, jedině ten na šňupání). Oproti Kodani (ale i západnímu Německu) je v Malmö levně. Přispívají tomu právě i imigranti - četné kebabárny vám umožní přežít a za jídlo za jeden den utratit max. 150 SEK, tj. 15 EUR.

PLÁŽE A ARCHITEKTURA

Pokud je příjemné počasí, zdržte se na pláži Ribersborg, zajděte si na molo a projděte se po kamenech (jen pozor na mrtvé labutě). Malmö je městem labutí, kachen, pláží, parků, umění a architektury.

Stran architektury - Malmö Stadsteater, domovské divadlo Ingmara Bergmana, nejstarší budovou v Malmö je pak gotický cihlový kostel Svatého Petra, vybudovaný již v první polovině 14. stol.

Za zmínku jistě stojí i dominanta města, obytný, bez mála dvousetmetrový mrakodrap Turning Torso.

JAK TO TAM VYPADÁ?

Galerie 1.

Galerie 2.

Galerie 3.

 

KDYŽ PRŠÍ ZA A) NOTY

Počasí se nemusí povést, ale nezoufejte, Malmö myslí i na tuto možnost. Navzdory své přezdívce Švédská riviéra, je Malmö konkurenceschopným městěm i při provazech deště.

Pokud jste hudební fajnšmekři, zajděte do četných vinylových obchodů. Ceny jsou mírné, výběr široký. Mimochodem, z Malmö pocházejí The Cardigans, kteří zde natočili své debutové album. ("My Favourite Game")  Určitě se také podívejte na průvodce  od Niny Persson (CNN, My City My Life první část; CNN, MCML druhá část)

ZA B) EXPONÁTY

Kdo raděj než noty exponáty, měl by navštívit technické museum, kde si může v praxi vyzkoušet různé fyzikální zákony. Zajímavé je i staré muzeum, sídlící v hradu, nedaleko improvizované rybářské vesničky.

Sbírky Moderního muzea zase obsahují díla takových osobností jako Marcel Duchamp, Pablo Picasso nebo Salvador Dalí. Zastavte se i v městské galerii, vstup je zdarma a zastavte se i na ulici. Umění ulice (rozuměj: spousta legálních ploch na malování) je nejen fotogenické, ale i kulturně obohacující.

KDE BYDLET?

Tady: Rut & Ragnars

Spånehusvägen 77
214 39 Malmö, Sweden

- jednak je to všude blízko, ale hlavně studentské slevy a příjemný personál a kafe v hostelu...


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.