Share |

Tip na duchovní refresh: Pouť do Jeruzaléma

Přijďte dnes od 19 hodin na vernisáž knihy Z Vodňan do Jeruzaléma ve šlépějích Svatého Pavla do Galerie Le Court na Kozím plácku
Foto: Pavel Janšta
Foto: Pavel Janšta

Katolická pouť rozhodně není out - přesvědčte se!
 
Knihu o pouti Pavla Janšty jsem ještě nedržel v ruce, ale  díky Pavlově grafomanii ji vlastně docela dobře znám. Pavel totiž během své dvouměsíční poutě do Jeruzaléma nevynechal jedinou příležitost, aby silné emoce a prožitky, které mu cesta přinášela, nesdílel se svými přáteli prostřednictvím e-mailu.  Přicházely mi tak během jeho cesty několikastránkové myšlenkové smrště naťukané tu do klávesnice v srbské kavárně, tu v internetovém stánku v Sýrii, ve kterých Pavel přinášel poselství o hledání cíle svého putování. Tím ve finále nebyl ani tak Svatý hrob, jakkoliv bude v knize tato epizoda nepochybně tvořit vyvrcholení cesty v mnoha symbolických rovinách, nýbrž odhalení základní otázky pokládané pořád dokola od samého začátku cesty: Co dnes vlastně znamenají pojmy VÍRA, NADĚJE a LÁSKA? 
 
Budete-li se dnes pídit, co je vlastně Pavel Janšta zač, bude vás asi mást portrét mladého politika, který se rozhodl ve svém rodném městě změnit zatuchlé poměry na radnici a díky ohromné píli, kterou se svými druhy vyvinul před volbami do místních zastupitelstev, se stal na podzim roku 2010 místostrostou Vodňan. Vězte však, že se pořád jedná o téhož katolického hipstera, který po sérii bláznivých cest na vlastní pěst napříč snad všemi kontinenty světa, vyrazil symbolicky na poslední velkou cestu před svým návratem domů do jižních Čech právě do Jeruzaléma. Pravda - neputoval celou dobu pěšky neboť to by s největší pravděpodobností vodňanskou radnici dodnes ovládala Strana venkova, ale to, že si občas vypomohl stopem neubírá na poctivosti, se kterou se vrhá do čehokoliv, co si vezme za své. Právě proto si dovoluji také Pavla za katolického hipstera označit - pro mě totiž hipster není kluk ve stylu časopisu Vice, který frčí velkoměstský život, ale archetyp, který se prolíná díly velkých beatniků, jakými byli (katolík a buddhista) Jack Karouac, Allen Ginsberg nebo Gary Snyder. Je jím člověk, který ani na moment neváhá vzít bágl a vyrazit, když cítí, že zrovna za tamtím horizontem čeká odpověď na jeho otázku. V momentě, kdy ostatní opatrně zjišťují "jaké jsou možnosti vyrazit", pravý hipster už sedí na korbě pakistánského náklaďáku a štráduje si to mezi těmi nejbáječnějšími hašišáky do Svatých hor (v případě Pavla se ve všech tvrzeních nepohybuji daleko od pravdy). A proč katolický? Ví toho o Bohu asi daleko víc, než si sám připouští a jeho oči jsou plné upřímné touhy po krásném světě.
 
Díky kamarádům a kamarádkám, kteří Pavla dotlačili k vydání pozoruhodných záznamů jeho cesty (jeho samotného by asi v životě nenapadlo své texty určené navíc přátelům a rodině vydávat knižně), máte možnost svět katolického hipstra, nahlédnout a načerpat kus jeho nekonečné energie, kterou lidi kolem sebe Pavel stále dokola nepřestává udivovat.
Přijďte proto dnes od 19 hodin na vernisáž knihy  Z Vodňan do Jeruzaléma ve šlépějích Svatého Pavla do Galerie Le Court na Kozím plácku ve Stínadlech (Haštalská 1, Praha 1). 
Pavel je velkorysý a přichystal pro vás opojný program plný klezmeru v podání kapely Trombenik, výstavy portrétů lidí, kterých se na cestě ptal po povaze víry, naděje nebo lásky, autorského čtení a pohoštění.
 
Facebook zde.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.