Share |

Kam na výlet? Do Budapešti!

 
Město na Dunaji má svoji neopakovatelnou atmosféru hlavně večer, když se rozsvítí všechny mosty. Ale pozor, pokud je chcete fotit, na nic nečekejte – v jednu hodinu ráno totiž všechny zhasnou.
 
Kde spát a jak cestovat
 
Do Pešti se nejlépe dostanete busem. Na autobusové nádraží Népliget, které je jen kousek od centra, jezdí Student Agency (950,- zpáteční) a Eurolines (1100,-). Výhodou je, že jste hned na metru M3 a dostanete se tedy rychle a pohodlně do hostelu. Ubytování se dá sehnat v hostelu od 12 Eur za 4 lůžkový pokoj – doporučuji www.booking.com, například La Casa De La Musica – skvělý hostel v centru s vlastním barem a klubem a fajnovým dvorem na posezení u piva.
 
Co se týče dopravy, vyplatí se koupit si jednodenní lístek za 1550 HUF nebo nepřestupní jízdenku za 320 HUF na jednu cestu. Využívat pak můžete metro – zavzpomínáte si na staré časy, jezdí zde totiž staré ruské soupravy, ty samé které jezdí v Praze, ale v původní nezmodernizované verzi, tramvaje z dílen ČKD ale s více otevíratelnými okny nebo autobusy značek IKARUS rovněž známé z dob socialismu. Nicméně modernizace dorazila i do hlavního města Maďarska, takže mají i klimatizované nové tramvaje a autobusy, které v parném létě jistě oceníte.
 
Co si rozhodně nenechat ujít
 
A kam vyrazit?  Doporučuji si rozdělit město na dvě části. Nejdříve se vydejte na kopcovitou Budu, dokud máte dostatek energie a sil šplhat do kopců na vyhlídky, Budínský Hrad a k Matyášově katedrále. Můžete rovněž využít ozubenou dráhu a překonat 325 metrů vysoký výškový rozdíl a ulehčit si tak cestu na Budínský hrad. (neplatí zde jednodenní jízdenka). Rovněž stojí za shlédnutí Gellétrtův vrch s citadelou, kde se tyčí socha svobody s palmovou ratolestí. O trochu níže najdete sochu biskupa Gellérta, pod kterou je vytvořena fontána s vodopádem z pramene, který zde vyvěrá. Pod tímto vrchem je moderní bílý most Erzsébet híd, který vám připomene Ameriku.
 
Andrássy út – nejznámější budapešťský bulvár připomíná Champs Elysées a je zakončen Hösök tere – náměstím hrdinů s vítězným sloupem je už na rovinatém druhém břehu . Pod tímto bulvárem jezdí nejstarší metro v Budapešti, kterým rozhodně stojí za to se svézt. Jakmile se dostanete k Dunaji, udělejte si procházku podél řeky, protože zde stojí mnoho významných staveb a hlavně překrásné mosty.
 
Moderní architektura a kouzlo mostů
 
Vyznavačům moderní architektury doporučuji navštívit komplex sociálního bydlení na Prater ucta, který získal v roce 2009 ocenění Ugo Rivolta European Architecture Award a byl také finalistou soutěže Mies van der Rohe Award. Neméně zajímavou stavbou je centrála ING a naproti ní pomník připomínající rok 1956 nebo na červeném metru moderní sportovní stadion PAPP LÁSZLÓ. Rozhodně byste si také neměli nechat ujít budovu Koncertní haly vedle národního divadla, která stojí u mostu Lágymányosi híd. Ze střechy této moderní budovy, která získala Oskara za konstrukční řešení v soutěži FIABCI Prix d’Excellence a s jedinečnými interiéry, budete mít celé město jako na dlani.
 
Odtud se vydejte pěšky k jednomu z nejkrásnějších mostů v Budapešti  - k Szabadság híd. V noci je osvětlený a jeho lampy a nýtovaná konstrukce mají své neopakovtelné kouzlo. Most Szabadság je častým místem schůzek, lidé zde sedí uprostřed mostu na nýtované konstrukci, popíjení, baví se a užívají si svěží vítr od Dunaje. Hned u mostu je velká tržnice Nagycsarnok z roku 1896. Pokud potkáte při vašich toulkách jakoukoliv tržnici nebo bleší trh, běžte tam!  Aspoň zjistíte jaké speciality daná země nabízí. V Budapešti kromě nakládaného zelí a  především paprik a to sušených, nakládaných a na dalších tisíc způsobů upravených,  uvidíte hory masa nebo kuřecích pařátů, ale i prodejce lanýžů nebo lišek. Prostě správná atmosféra a jedinečná možnost ochutnat chuť dané země.
 
Do parku za stínem, pod skálu za zábavou
 
Pokud vás už budou bolet nohy, vezměte si tramvaj č. 2, která jezdí po nábřeží a doveze vás až k budově parlamentu. Mezitím ovšem nezapomeňte vystoupit na Duna-Korzó, kde večer mají performance různí pouliční umělci a kde mimo jiné je i slavná soška "malé princezny" . Pokračujte dál až na konečnou a přejděte most Margit híd odkud máte krásný výhled na parlament. V polovině mostu se dá sejít do velmi oblíbeného parku Margit sziget, kde je spousta restaurací, barů, zeleně a velká fontána s hudbou, kde se koupou a chladí lidé v parném létě.
 
Pokud si budete chtít večer trochu zaskotačit, doporučuji využít možnosti open-air klubu pod skálou mezi Szabadsíg a Erzsébet híd pod hradem, který je oblíbený hlavně mezi mladými.
Ať už se vydáte kamkoliv, Budu i Pešť si prostě zamilujete. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.