Share |

Tetování jen na chvilku aneb kecy, žvásty a bláboly o tetování

Tetování od Vlaďky z HELLu budete pyšně nosit navždycky / foto: Khiria pro Hell.cz

Minule jsme se věnovali neuvěřitelným nesmyslům, které lidstvo stihlo vygenerovat okolo piercingů. Tentokrát si za pomoci odborníků z legendárního studia HELL.cz posvítíme na tetování.
 
A když už jsme u toho svícení, věděli jste, že existuje svítící tetování, které není v běžném světle vidět, ale rozzáří se pod UV zářivkami. V HELLu, ani v žádném jiném špičkovém studiu, vám jej ale neudělají. „Tyhle barvy nejsou určené a certifikované k tetování lidí. Tetují se s nimi ryby při sledování jejich migračních tras. Použití této barvy může mít rozsáhlé dopady na zdraví nositele. I v ČR je možné se jimi nechat tetovat, ale pouze u béčkových tatérů bez pověsti. Žádné studio na úrovni by nepoužívalo barvy neschválené SZÚ a už vůbec ne tenhle sajrajt,“ říká Míla Bugtcher, který tetovacímu studiu HELL.cz šéfuje.
 
Dobře, takže když už nás neotráví barvy, tak určitě chytneme při tetování minimálně žloutenku nebo otravu krve. A když ne, tak stejně dostaneme rakovinu kůže! Takže, v první řadě jsou málokterá zařízení tak přísně kontrolovaná, jako tetovací studia. Nejen celková sterilita prostředí, ale i sterilita pracovního procesu. A to v HELLu platí beze zbytku. Dezinfekce, sterilní rukavice, sterilní tetovací jehly, sterilní kalíšky na tetovací barvy. Sterilní, sterilní, sterilní… Takže není se čeho bát. A ještě k té rakovině… Tetování samo o sobě ke vzniku rakoviny nijak nepřispívá. Přesto je ale vhodné je nepodceňovat, zejména v létě. Čerstvé tetování by nemělo nejméně měsíc přijít na přímé ostré sluneční světlo. Nová kůže na tetovaném místě je jemná a nedostatečně chrání před UV zářením. Přidaný pigment z tetovacích barev sice tělo chrání, takže nevzniká vyšší riziko vzniku melanomu, nicméně tento pigment je citlivý a snadno může přímým působením světla dojít k degeneraci barev a výraznému zesvětlání. Proto je doporučováno v létě tetovat jen skrytá místa.
 
Všichni taky jistě víme, že tetování je jasným znakem kriminální a jiné podvratné činnosti a nedostatečného vzdělání. A skutečně! Rozpité kérky vytvořené inkoustovou tužkou nebo sajrajtem ze spálené podrážky hlásající VALDICE budou skutečně neomylným důkazem o aktivitách svého nositele. Ovšem tyhle tetovačky jsou od skutečných uměleckých kousků z profesionálních studií snadno rozlišitelné. Co se týče vzdělání, jak jsme se dozvěděli v HELLu, více než polovina osazenstva má vysokoškolské vzdělání. Takže pokud bychom si studio HELL.cz vzali jako testovací vzorek, dojdeme k závěru, že čím víc tetování, tím vyšší vzdělání.
 
Pak tu máme dočasné tetování. Co to je? „To je blbost,“ stručně vysvětluje HELLí tatérka Vlaďka. Dočasné tetování nebo tetování na 5 let je v podstatě klasické tetování, s tím rozdílem, že je prováděno barvami na permanentní make-up.  Pokožka na obličeji má ovšem jinou strukturu, než jinde na těle a navíc je neustále vystavena světlu. Proto zde tetovací pigmenty po několika letech postupně blednou a vymizí, zatímco jinde na těle barvy zůstanou, pouze zesvětlají a jako bonus se nechutně rozpliznou. „S tímhle často přichází holky, celé nešťastné, a chtějí to pryč. Naštěstí to můžu zachránit tak, že tu hrůzu přetetuju novým krásným motivem, který ten původní překryje. Tetování se přece musí dělat s tím, že to je navždycky. Tady žádné „na chvilku“ neplatí,“ dodává Vlaďka.
 
text: hell.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.