Share |

Startuje další ročník ženského festivalu Jiný pohled - Queer Eye

Queer Eye
foto: pořadatel akce

Nejen ženami vyhledávaný festival Jiný Pohled – Queer Eye zahajuje čtvrtou sezónu. Projekt, který představuje ženskou tvorbu, letos nese podtitul „Identita“. Veřejnosti se otevře už 20. dubna 2013 v Experimentálním prostoru NoD.

Festival Jiný pohled – QUEER EYE láká na kulturní program s hlavním cílem představit širokou tvorbu převážně ženských umělkyň. Letošní ročník se bude věnovat problematice životních stereotypů, hledáním lidských identit, partnerských rolí a představí také umění s politickým přesahem. Kdo rozhoduje o identitě? Jaké normy má naplňovat podle většinové společnosti úspěšná identifikace? Jak se cítit se svou identitou dobře? To jsou otázky právě letošního festivalu. „Prostřednictvím dílen, přednášek, uměleckých performancí, fotografií/výtvarných děl, divadelních a hudebních alternativních projektů se snažíme představit osoby, které mají co říci k určitému tématu a které ho mohou různými způsoby interpretovat okolí,“ sděluje organizátorka festivalu Kateřina Beňová s tím, že festival dokáže zaujmout širokou veřejnost i navzdory tomu, že se věnuje zejména ženské queer kultuře. „Je to ojedinělý program, který ukazuje na to, co společnost přehlíží,“ dodává. V minulosti se festivalu Jiný pohled zúčastnily např. zpěvačka Ester Kočičková nebo herečka Anna Polívková.

Program:
Odpolední program se sveze na vlně přednášek a diskuzí. V Čajovně se bude diskutovat nejen o personality tuning, které lidi motivuje se neustále zkrášlovat a dělat lepšími, ale i na téma odmítání genderových stereotypů nebo o duchu člověka. Přednášky se budou týkat pojetí trans identit, polemiky nad queer tématy v českém a slovenském výtvarném umění s přesahem do politické roviny. Jiným pohledem bude rozebíráno i téma partnerských rolí, manipulace či násilí ve vztazích.  Festival návštěvníkům nabídne také výtvarné kurzy a kurzy bubnování. Každý bude moci projít tzv. Identi-skopem, který mu pomůže odhalit svou pravou identitu.

Večer se návštěvníci mohou těšit na koncert provokativního dívčího dua Čokovoko a punk-rockového kvarteta Tabula Rasa. Ze zahraničí dorazí francouzská elektro-rocková kapelaMensch, londýnská rocková bubenice a zpěvačkaThose Three nebo dánská umělkyněVibeke se směsicí popu a elektroniky. Před půlnocí s D.I.Y. performancí vystoupí Roz-krok, doplní je Čoko Voko svým Slam Poetry vystoupením a následný hudební doprovod bude patřit Dj Henriette a Dj Johaně (kapela Kazety).

Festival je finančně podpořen Slovensko-českým ženským fondem, Magistrátem hl. m. Prahy a Nadací Život umělce. Další informace můžete získat na www.queereye.cz.

Festival Jiný Pohled – Queer Eye, to je alternativní hudba, performance, vizualita a umění, mapující českou společnost a kulturu z "jiného, queer, pohledu". Queer  (anglicky "zvláštní, podivný, podezřelý, pochybný, homosexuální"). Označení Queer, používané původně jako negativní hodnocení LGBT minority, dostalo význam pozitivní při zdůrazňování toho, co je společensky či kulturně nekonvenční, nekonformní, mimo hlavní komerční proud.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.