Share |

Společnost Jindřicha Chalupeckého bude vzdělávat veřejnost ve výtvarném umění

Christian Rattemeyer
foto: pořadatel akce

Kolokvium o výtvarném umění nazvané Začátek současnosti pořádané Společností Jindřicha Chalupeckého bude probíhat v Národní galerii v Praze – Veletržním paláci ve čtvrtek 14. listopadu od 9 do 21 hodin. Celodenní program pro milovníky umění nabídne přednášky, debaty, příspěvky a rozpravy k tématu českého i světového výtvarného umění devadesátých let minulého století, odkud vedou kořeny k umění současnému. Kolokvium jako přednášející navštíví řada českých i světových odborníků na výtvarné umění.
 
Společnost Jindřicha Chalupeckého pozvala na kolokvium zástupce světových uměleckých institucí, jako je kurátor Christian Rattemeyer z MoMA v New Yorku nebo Rainer Fuchs z MuMoK ve Vídni, a také řadu odborníků vyučujících umění nauniverzitách v Evropě. Z Polska přijede odvážný provokatér a historik poválečného umění východní Evropy Piotr Piotrowski. Ten v roce 2009 coby nově jmenovaný ředitel Polského národního muzea uspořádal kontroverzní výstavu Art Homo Erotica, po níž byl donucen na svou funkci rezignovat. Na kolokviu bude diskutovat na téma změn v českém a světovém umění po roce 1989. Pod vedením teoretika výtvarného umění, pedagoga a publicisty Tomáše Pospiszyla na kolokviu vystoupí také například teoretik umění Karel Císař z VŠUP v Praze, Daniel Grúň z katedry teorie a dějin umění na VŠVU v Bratislavě a další osobnosti z České republiky i zahraničí.
 
Devadesátá léta si jako téma kolokvia organizátoři nevybrali náhodou. Po roce 1989 české i světové umění vstoupilo do nové etapy své existence, a to díky pádu železné opony a nástupu postmodernismu. „Z dnešní perspektivy tak někdy vzniká dojem, že před rokem 2000 Cenu Jindřicha Chalupeckého dostávali hlavně sochaři a malíři a po tomto roce především konceptualisté. Chceme proto veřejnosti přiblížit souvislosti, v jakých umění vzniká,“ říká Tomáš Pospiszyl. Mezinárodní kolokvium proto představí právě prvních deset laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého, na nichž budou demonstrovány kořeny této proměny umění a historie ceny samotné. „Cena Jindřicha Chalupeckého existuje už přes dvacet let a trochu se zapomíná na její počátky, na rozmanitost oceněných umělců a na to, jak se s každým novým laureátem mění pohled na současné umění,“ říká Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého, která chce v pořádání uměleckých kolokvií pokračovat i v příštích letech. Kolokvium Začátek současnosti se bude skládat ze tří částí.Úvodní debata se pokusí shrnout, co vše se v českém i světovém umění změnilo po roce 1989. Padly politické zábrany mezi východem a západem, před českým i východoevropským uměním však vyvstala výzva prosadit se ve světě. Jaký obraz umění se od roku 1989, od pomyslného bodu nula nové historie umění, za tuto dekádu podařilo vybudovat? V druhé části pak deset osobností z řad historiků umění, kritiků, publicistů a umělců představí prvních deseti vítězů Ceny Jindřicha Chalupeckého. „Prezentující a laureáty pojí vždy určitý vztah. Například spolu v minulosti pracovali, jejich tvorba je dlouhodobě zajímá či jsou schopni je nahlédnout z neobvyklého úhlu pohledu,“ říká Pospiszyl.Laureáta z roku 1990 Vladimíra Kokoliu tak například představí umělec Tomáš Vaněk, který byl jeho studentem a stejně jako on získal Cenu Jindřicha Chalupeckého. Petra Nikla, jenž získal cenu v roce 1995, zase novinář Pavel Klusák, který tohoto výtvarníka nahlédne z neobvyklé perspektivy hudebního kritika. Závěrečná diskuse bude věnována odkazu umění devadesátých let a naznačí jeho důležitost pro současnost. „Chceme ukázat, že tato nedávná historie není izolovaným ostrovem, ale základem, ze kterého čerpá i současná umělecká tvorba,“ upřesňuje Pospiszyl. Kolokvium o umění Začátek současnosti je součástí programu letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. Laureát ceny bude slavnostně vyhlášen na ceremoniálu v režii Davida Jařaba 15. listopadu v Národní galerii v Praze – Veletržním paláci.
 
- - -
 
KOLOKVIUM o umění
Začátek současnosti – 90. léta ve výtvarném umění

Národní galerie – Veletržní palác
Dukelských hrdinů 47, Praha 7
14. 11. 2013
vstup volný
 
9.00 – 10.45 hodin
Kulatý stůl na téma: Změna uměleckého kontextu na přelomu 80. a 90. Let
Co vše se změnilo po roce 1989 v českém a světovém umění?
mluvčí: Piotr Piotrowski (AM University, Poznaň)
účastníci: Beata Jablonská (VŠVU, Bratislava), Vít Havránek (tranzit.cz, Praha) Pavlína Morganová (AVU, Praha)
moderátor: Tomáš Pospiszyl
 

11.00 – 12.30 a 14 – 17.30 hodin
Série příspěvků představující prvních deset laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého
11.00 Vladimír Kokolia (prezentuje Tomáš Vaněk, AVU, Praha)
11.30 František Skála (prezentuje Ludvík Hlaváček, Centrum/Nadace pro současné umění, Praha)
12.00 Michal Nesázal (prezentuje Petr Vaňous, AVU, Praha)
12.30-14.00 přestávka
14.00 Martin Mainer (prezentuje Dušan Brozman, ZČU, Plzeň)
14.30 Michal Gabriel (prezentuje Marcel Fišer, GAVU, Cheb)
15.00 Petr Nikl (Pavel Klusák, hudební kritik)
15.30 Kateřina Vincourová (Lucie Drdová, galeristka)
16.00 Jiří Příhoda (Pavel Humhal, AVU, Praha)
16.30 Jiří Černický (Tomáš Pospiszyl, AVU, Praha)
17.00 Lukáš Rittstein (Ivona Raimanová, Spacium, Liberec)
 

19.00  – 21.00
Kulatý stůl na téma: Jak se píší dějiny nové doby - české umění v letech 1990 – 2000
mluvčí: Christian Rattemeyer (MoMA, New York)
účastníci: Karel Císař, (VŠUP, Praha), Rainer Fuchs (MuMoK, Vídeň), Daniel Grúň (VŠVU, Bratislava)
moderátor: Tomáš Pospiszyl


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.