Share |

Současný italský výtvarník Germano Paolini vystavuje v Italském kulturním institutu

foto: pořadatel akce

Italský kulturní institut v Praze hostí výstavu děl současného italského výtvarníka Germana Paoliniho v překrásném barokním prostoru své bývalé kaple. Jde o zcela nový soubor umělcových výtvorů vzniklých z jeho opakovaného setkávání s Prahou, jíž byl a je zasažen. Prostorná pražská panoramata, mosty, ulice, střechy ve dne, v noci, při západu slunce - toto všechno jsou vjemy, které autora inspirovaly, aby se pokusil prostřednictvím obrazů vyprávět příběh, který se odvíjí skrze malbu, tuš, akvarel a rytinu.
Každé vyobrazení města se stává kapitolou příběhu zachycovaného celou řadou záběrů posléze tvořících jeden celek. Jde o konstelaci minipříběhů, které se týkají vztahu mezi tím, jak na tvůrce působí některá pražská zákoutí a jaký následně nacházejí odraz v jeho nitru. Na rozdíl od toho, co na první letmý pohled mohou vypovědět jeho díla, Paoliniho práce nelze pojímat jen jako pouhé reprodukce nebo jen jako krajinomalbu, protože jde o poetické zpracování, které umělec velice intimně prožívá, veden praxí malíře. Sděluje velmi osobní zážitek, z něhož vyvěrá veškerá zkušenost trýznivého setkání plného vášně.

Vernisáž výstavy se koná v pondělí 14. října 2013 v 18 hodin v Italském kulturním institutu, vchod z Vlašské ulice, Praha 1 (naproti Velvyslanectvi SRN).

Výstava se koná v rámci třináctého ročníku Týdne italského jazyka ve světě (14. – 20. říjen 2013), který byl uveden pod záštitou prezidenta Italské republiky. Kurátorem výstavy je Davide Sarchioni.

 

Italský kulturní institut, Šporkova 14, Praha 1
Kaple a přilehlé prostory
Doba trvání: 15. – 29.říjen 2013
Otevřeno pondělí-čtvrtek 9.30-13.00, 14.00-17.00 hodin; pátek 9.30-14.00 hodin;sobota a neděle zavřeno
Vstup volný

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.