Share |

Signal Festival na Pragovce

foto: pořadatel akce

12.10.-15.10.2017,
otevřeno denně 18:00-23:45,
hala č. 20
 
Jako jeden z tzv. „ Satelitů“ každoročního festivalu světla se letos představí také vysočasnská Pragovka. V hale č. 20 ( bývalé Strojírně) bude umístěna audiovizuální instalace s názvem „Gammatone“ umělkyň Jany Babincové a Pavly Nešverové.
 
Jejich prostorová instalace kombinuje videoprojekci promítanou přes vertikální objekty zavěšené v prostoru s jejich zvukovými výstupy. Rytmus rozmístění barevných tyčinek ovlivňuje následně rytmus hudební kompozice, jejich tvary determinují vizuální podobu projekce. Instalace se tedy stává „oživlou“ trojrozměrnou partiturou. Hudební skladba je rozložena do několika rozměrů formou různých technik – zvuku, počítačové animace a prostorové instalace. Vnitřní architektura skladby, tempo, vychází z matematického principu dělení čísla 330, rytmus je určen pozorováním zavěšených objektů. Výsledná skladba je doplněna o elektronickou postprodukci. Instalace rozvíjí zkoumání vztahu malby, grafiky, zvuku, pohybu a objektu, zaplňuje celý prostor galerie, výrazně akcentuje site-specific rozměr.
 
Otevřeno bude denně po dobu trvání festivalu ( 12.10.-15.10.2017), 18:00-23:45.
Ve čtvrtek 12.10. bude přítomen také bar.
 
Jana Babincová (*1977) ve své tvorbě již řadu let pracuje s principem kódování. Písmena abecedy převádí do tvarů, zvuků či barev. Vedle textu pracuje autorka také s hudbou, pohybem, případně strukturami odvozenými z běžného života. U zrodu většiny projektů se je přítomna intuitivní inspirace. Následuje ale promyšlená cesta k realizaci, hledání principu kódování a přepisu, který závisí na charakteru jednotlivých projektů. Jana Babincová v roce 2006 absolvovala ateliér Malba III. Doc.MgA. Petra Kvíčaly na brněnské FaVU, vedoucím její diplomové práce byl Jiří Valoch. Své práce představila v řadě českých nezávislých galerií i institucí, například v pražské galerii NTK nebo MeetFactoy, Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem, Galerii města Plzně, Galerii mladých v Brně, ale také v zahraničním kontextu například v Owensboro Museum of Fine Arts, USA, nebo v rámci rezidenčního pobytu hostovaného Volkshotelem v Nizozemí. Kromě Nizozemí byla na rezidencích či stipendijních pobytech také v Belgii, Německu, Španělsku a na Slovenku. Její práce jsou zastoupeny v řadě soukromých i státních sbírek, například ve Sbírce Marek, nebo Sbírce Jiřího Valocha v rámci Národní Galerie v Praze. 

Pavla Nešverová (*1985) je absolventkou Královské akademie v Haagu a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze v oboru grafický design. Ve své tvorbě se také díky jejímu předchozímu studiu varhan na Pražské konzervatoři zabývá propojením hudby a obrazu. Pavla je finalistkou ceny Czech Grand Design 2014 za vizuální styl festivalu Pražské jaro, ve kterém uplatnila své výtvarné postupy vizualizace hudby. Na Bienále v Brně 2014 jí byla udělena Cena Českých center za její interdisciplinární přístup, volně se pohybující na pomezí hudby, vizuálního umění a designu v projektu Suita Animata. Věnuje se také volné umělecké tvorbě, doposud vystavovala na skupinových výstavách v Čechách i v zahraničí, například v Německu, Nizozemí a USA. Společně s korejskou designérkou Serou Yong vytváří ilustraci pod názvem PRAOUL. Vedle výtvarné tvorby se umělkyně věnuje také skládání autorské hudby pro varhany a elektronické nástroje. 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.