Share |

Signal Festival rozsvítí Prahu v polovině října

jan Hladil - rezonátor, foto Jan Tichý

Festival světla SIGNAL se bude stejně jako v uplynulých letech konat v polovině října, konkrétně od čtvrtka 12. do neděle 15. 10. Návštěvníci festivalu uvidí kolem dvacítky instalací od českých i zahraničních autorů. Instalace budou zcela poprvé rozmístěny po dvou oficiálních festivalových trasách: po trase Centrum a trase Vinohrady.
 
SIGNAL festival v říjnu oslaví páté narozeniny a v rámci svého malého jubilea pro své návštěvníky připravuje několik zásadních novinek a změn. Tou nejvýraznější je vytvoření dvou oficiálních tras festivalu, v uplynulých čtyřech letech byla trasa vždy jen jedna. „Základní myšlenkou SIGNAL festivalu je objevování města skrz umění. Umělecké instalace, ať už jde o videomappingy, site-specific nebo statické světelné objekty, mají diváka provázet ulicemi Prahy a ukazovat mu její zákoutí a známá i neznámá místa z jiného úhlu a v jiném světle. Koncept dvou tras právě toto umožňuje. Máme díky němu možnost do programu zařadit i mnoho lokací, na kterých se SIGNAL nikdy nekonal, a umožníme tak nejen návštěvníkům Prahy, ale i Pražanům, objevit z města mnohem více,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta. První trasa povede historickým centrem města, druhá se bude nacházet v oblasti Vinohrad, především na Praze 2 a 3. „Pokud si lidé budou chtít festival užít celý, doporučujeme vyhradit si pro něj minimálně dva večery. Obejít obě trasy za jeden festivalový večer bude téměř nemožné,“ doplňuje Pošta.
 
Kromě nových lokací a trasy se lidé mohou těšit i na galerijní zónu. Ta bude sestávat ze čtyř originálních a v některých případech veřejnosti výjimečně dostupných vnitřních prostor, které budou hostit světelné instalace. Galerijní zónu bude možné navštívit po zakoupení pásky v hodnotě 100 korun. Páska pak bude opravňovat ke vstupu do všech čtyř míst. Vstupné lidé zaplatí stejně jako v loňských letech i k videomappingu, který vyžaduje použití 3D brýlí. Cena zůstane na 50 korunách za vstup. Venkovní části SIGNAL festivalu pak zůstávají přístupné zdarma.
 
Program SIGNAL festivalu budou i letos tvořit osobnosti oboru světelného umění ze světa i z České republiky. V letošním roce se mezi ně zařadí i umělci, kteří se účastnili veřejného open callu. Z něj programové oddělení festivalu vybralo progresivní a originální díla nadějných umělců pocházejících z ČR nebo dlouhodobě žijících na území České republiky. Diváci se v rámci SIGNALu budou moci zúčastnit i doprovodných aktivit v podobě hudebních koncertů, divadelních performancí a workshopů.
 
Veškeré aktuální informace o SIGNAL festivalu jsou dostupné na webu www.signalfestival.com. V průběhu září bude uživatelům mobilních zařízení s operačními systémy Android i iOS k dispozici aplikace. Trasy festivalu budou vyznačené v mapě, kterou bude možné zakoupit v papírové podobě přímo v dění festivalu.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.