Share |

Scénografie očima scénografů

foto: pořadatel akce

Pražské Quadriennale, největší světová akce v oboru scénografie a divadelního prostoru, pořádá video artovou výstavu “O” - Scénografické video eseje. Hravá expozice, která bude k vidění  od 18. března do 13. dubna v Colloredo-Mansfeldském paláci, je založena na netradičním experimentu – vystavuje scénografickou práci samotnou.
 
Proč se scénograf Marek Cpin, nominovaný na Českého lva za film Rozkoš, převléká z dámských večerních šatů do kostýmu zajíce? A proč to celé zaznamenává na video Kamila Polívková, uznávaná scénografka a kmenová režisérka Studia Hrdinů? „Protože tito multidisciplinární umělci měli odvahu se s námi pustit do tvůrčího experimentu,“ odpovídá Sodja Lotker, kurátorka výstavy “O” - Scénografické video eseje. 
 
Hravá video výstava “O” představí práce čtyř českých scénografů mladší generace, kteří zároveň figurují mezi předními českými profesionály tohoto oboru. Svá díla uvedou Kamila Polívková, Marek Cpin, Lucia Škandíková a Antonín Šilar. Výstava vrhne diváka do samotného tvůrčího procesu scénografie a ukáže mu, jak vidí a vnímá kolega práci jiného scénografa. Jde “O” převyprávění, “O” reinterpretaci scénografie a scénografické práce vůbec prostřednictvím jiného výtvarného média – videoartu. Tento experiment vytváří nové umělecké dílo na základě díla již existujícího.
 
„Na Pražském Quadriennale vždy bojujeme s omezenými možnostmi, jak ukázat scénografii. Dosud jsme volili především formu dokumentace z představení a dalších událostí týkajících se scénografie. Nyní zveme návštěvníky na úplně první, v podstatě experimentální pojetí našeho uměleckého oboru formou videoartu,“ dodává Sodja Lotker. Návštěvníci výstavy tak uvidí mimo jiné video esej Marka Cpina o Kamile Polívkové a jejím představení SAM, v němž Kamila spolu s představitelem hlavní role Karlem Rodenem zkoumala nesmírně přitažlivou a zároveň velmi zrádnou otázku popularity. Ve videu, které věnovala Polívková Cpinovi, hrají hlavní roli kostýmy z divadelních představení Višňový sad, Tři sestry, Na větrné hůrce a mnoha dalších. Antonín Šilar nás ve svém zamyšlení nad prací Lucie Škandíkové zavede do obyčejných míst naší každodenní existence (hospoda, nádraží, mateřská školka, domov důchodců), aby tam zpřítomnil samotné divadlo. Škandíková se ve svém video eseji inspirovala tvůrčím dialogem Antonína Šilara s jeho dvorní režisérkou Petrou Tejnorovou, s níž často pomocí nejmodernějších technologií zkoumají samotné hranice divadla.
 
Kamila Polívkovátvořila pro Divadlo Komedie za působení režiséra Dušana Pařízka, dnes pracuje v zahraničí, v Čechách pak převážně ve Studiu Hrdinů. Lucia Škandíková spolupracuje s řadou českých režisérů, nejčastěji s Danielem Špinarem, tvoří i vlastní site specific a komunitní projekty. Marek Cpin se věnuje scénografii po celé České republice, nejčastěji v Divadle Na Zábradlí pod vedením jeho současného kmenového režiséra Jana Mikuláška. Antonín Šilar spolu s režisérkou Petrou Tejnorovou často zkoumají pomocí technologií samotné hranice divadla.
 
Výstava “O” - Scénografické video eseje je ochutnávkou před již 13. ročníkem Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru, které se bude konat už v červnu příštího roku. Jeho ústředním tématem je SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika 2013–2016.
 
Vernisáž proběhne v úterý 18. března od 18 hodin v Colloredo-Mansfeldském paláci v Praze.
 
- - -
 
“O” - Scénografické video eseje
18. 3. – 13. 4. 2014
Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova ulice 189/2, Praha
Vstupné zdarma
 
Realizační tým
Kurátorka: Sodja Lotker
Vystavující umělci: Kamila Polívková, Lucia Škandíková, Marek Cpin, Antonín Šilar
Scénograf výstavy: Dragan Stojčevski
Postprodukce, střih, realizace video esejí: Dominik Žižka
Produkce: Viktoria Hozzová, Anna Friedländer, Karina Kotulková, Michal Zborník
 
Doprovodné akce
V rámci výstavy zvou pořadatelé také na divadelní představení SAM, které proběhne 3. dubna 2014 ve Studiu Hrdinů v Praze. Režie a design: Kamila Polívková. Hrají: Karel Roden a Jan Dvořák. Hra byla nominovaná na Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současného textu roku 2012.
 
Více o představení: http://www.studiohrdinu.cz/#!sam/ctnk
Více informací: www.pq.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.