Share |

Rozhovor s Liškou o Tampě AM 2011

foto Tomáš Vintr

Ve spolupráci se serverem Skaterock.cz přinášíme další zajímavé
skejtové interview, tentokrát o Tampě AM.
Tampa AM skončila a právě o Tampě jsme si pokecali s letošním jediným českým účasntíkem, s Tomášem Stejskalem. K rozhovoru jsme přidali i otázky, které jste nám poslali přes facebook.

Jak už jsem psal v předchozích článcích, s Tomášem jsme se vydali na Floridu kvůli závodům Tampa AM 2011. Jak všichni víte, Tomáš bohužel nepostoupil ze sobotní kvalifikace. Svou měrou k tomu přispěl jeden z dalších riderů, kterej Toma před jeho jízdou srazil. Kromě odraženýho skejtu mu narazil i holeň. Kdyby se tohle nestalo, kdoví, jak by jeho kvalifikační jízda vypadala. Pro zajímavost vám můžu alespoň vypsat jeho připavený triky. Nollie CAB bs lipslide na railu z bengu, fs ollie z rádiusu do banku, nollie fs boarslide z největšího railu v parku, kickflip přes roh, 360 flip na schod, fakie flip zpátky přes schod do banku a rychlej ss heelflip ze 4 schodů, nollie bs nosegrind na bedně z bengu, kickflip z bengiku na plosinu, blunt to fakie na radiusu a ss bs 5-0 z velký hubba zdi. Kdyby tuhle sérku udělal, a jakože ji na každej pokus vracel, postupoval by z jednoho z prvních míst do nedělního semifinále.

No, osud tomu chtěl jinak a Tomáš nevrátil, takže jsme měli víc času seznámit se s pár lidma, zajít si na drink a chillovat u bazénu, při čemž jsme mohli natočit pár videí pro Vás. Poslední den před odjezdem jsme se sebrali a z centra Tampy jsme se přestěhovali do hotelu u pláže ve městě Clearwater, asi 50 mil od Tampy. Ráno jsme se probudili, dali si snídani a vyrazili skejtovat. To, co jsme za zhruba 8 hodin natočili máte možnost shlídnout v následujícím videu. Nejedná se o žádnej profil, ale o chill den, kdy jsme se vozili a točili to, co jsme dělali. Doufám, že Vám to v tomhle sychravým počasí alespoň zvedne náladu a pomůže Vám to překlenout čekání na hezčí počasí a další příjemnej skateboarding.

Liška, kolik sis s sebou vezl celkem desek? A při čem jsi zlomil tu první desku?

Vezl jsem si 3 a jednu jsem zlomil po deseti minutách u fs 180 ollie přes gap. Neuvěřitelný.

Vzali ti pyramidu, jaký byl tvůj první dojem z parku? Případně, jak se názor na park změnil v průběhu doby?

To mě trošku štvalo. Pyramidy miluju a umím pres ně skákat. Kdyby tam byla, určitě bych byl radši. Skatepark super, ale nemusel by tolik klouzat.

Už toho máš celkem dost za sebou, tak můžeš porovnávat. Bylo někdy v nějakým skateparku tak narváno jako v Tampě? Popiš jaká tam byla tlačenice, obzvlášť při best tricku.

Ne, nikdy jsem v žádným parku neviděl tolik vrahů pohromadě. Každej 14ti letej kluk tam dělá všechno. Jezděj 5 hodin v kuse a drtěj to strašným způsobem. A best trick byl moc, nedalo se rozjet, lidi skáčou na rail a přes gap a připadalo mi že je jim to úplně jedno, že je někdo vedle nich. Já jezdím jak magor, ale to co jsem viděl tam, je neuvěřitelný. Všichni tam totiž lítaj jak blázni furt. Je na těch lidech vidět, že to fakt chtěj.

Tak když tohle řekneš ty, tak to je co říct. Trefil jsi nějakou skate world star?

Trefil, jako skejtem naštěstí ne, hehe. Ale potkal jsem takový jména jako je Felipe Gustavo, Micky Papa, Tiago Lemos, Kevin Romar, Scott Decenzo atd.

Kdo ze známých jmen na tebe udělal super dojem nebo naopak?

Nemůžu posoudit kdo mě zklamal a kdo ne protože prostě vím, že všichni z těch jmen jezděj na streetu jestě 10 krát líp než když jezdili v parku. Tím spíš je to neuvěřitelný.

Popiš nám svými slovy atmosféru na závodech i mimo závody. Přeci jen na Tampu se každej hned tak nedostane.

Nejlepší atmosféra, všichni jsou příjemný, nikdo nehází debilní ksichty, každej se s tebou baví úplně normálně, ať je to kdo je to. Je to nejhezčí město jaký jsem kdy viděl, skateboarding mě bavil o 70 procent víc než v ČR, jezdit si po plážích a po městě je úplně nejlepší, všude jsou spoty, kopce, downhily, vsude je to nejhezčí. Spoty všude kam se podíváš. Je to TOP! Vím na 100 procent, že tam chci znova!

Kdy jsi se dozvěděl, že jsi se na Tampu dostal? Všechno to bylo nějak narychlo.

Tomáš Vintr mi v pondělí ráno před Tampou napsal SMS, že je Tampa AM, jestli chci jet. Jen jsem řekl, že to je jasný, ale na mně to moc nezáleželo. Takže tímto ještě jednou děkuju svým sponzorům: Hlavní dík patří v tomhle případě Red Bullu, DC Shoes a Ambassadors. A samozřejmě k tomu, aby mě vůbec dali do závodu mi pomohl Tomáš Vintr. Tomáš se kamarádí se spoustou těch lidí a zařídil mi registraci.

Jaká byla organizace závodu? Jak s jezdci jednají a jak je na tom catering? O všechny a o vše postaráno?

Organizace byla supr všechno stíhali přesně i když tam bylo 220 lidí, ale catering tam žádnej nebyl, ale na tom už tak nezáleží a když někdo měl problém, přišlo mi, že všichni jsou vstřícní a pomůžou ti. Tím myslím, jak organizátoři závodů, tak i lidi kolem.
 
Ke tvým jízdám. Tomáš popisoval že první jízda nebyla zcela ve tvých rukách, takže o co šlo? A jak vypadala tvoje druhá jízda? Popiš nám triky jaký jsi měl v plánu a kde. A jak to nakonec dopadlo.

V první jízdě mě jeden frajer srazil na rádiusu a jestě mi omylem shodil skejt třeba 5 vteřin před tím, než jsem se chtěl rozjet to mě docela rozhodilo. Ještě s tím stresem co jsem měl. První jízda byla příšerná a nepostoupil bych ani na lokálkách, ale druhá lepší, ale na Tampu to nestačí, tam se prostě jezděj čistý. V tý druhý jsem jel nocab switch backside lipslide, nollie frontside boardslide ze šikmýho railu (jsem zkazil), pak jsem měl v plánu jet flip roh, var na schod a dál pokračovat v připravený jízdě. Ale tím, jak jsem zkazil, jsem improvizoval. Dál jsem jel nollie backside nosegrind na rovný bedně, flip z banku, blunt to fakie v rádiusu, switch backside 5-0 dolu z hubby a na druhej pokus frontside bigspin heel přes ten velkej gap.

Je něco co jsi si z Tampy odnesl? Nějaká zkušenost, dojem, pocit, nějaký poučení apod. Zkušeností bude asi hodně. Závodění kdekoliv po světě ti už po Tampě nebude dělat problém.

Jo odnesl jsem si toho hodně třeba to, že vím, že musím jezdit v USA a hrotit to, jezdit furt každej den. Protože jestli chci bejt někdy aspoň trochu profík mam sakra co dělat. V Čechách nemá nic cenu. Tady to už nejde dotáhnout dál, jsme moc malinká země. Nikdy tu nebude dost všeho co by jste chtěli a hlavně v USA je strašnej progress. Tam za 3 měsíce budete jezdit líp než za 2 roky tady. Tenhle rok bych chtěl jet všechny větší závody po světě, tak uvidíme.

A jaký suvenýr si z Tampy vezeš fyzicky?

Odřený záda, opálení a nejlepší pocit. He he.

Co roštěnky v Tampě? Hnusný, tlustý, prostě Amerika nebo k sežrání?

Tak recepční na hotelu k sežrání! Ale dál nic moc, po městě je dost tlustších holek, ale na pláži jsem videl pár luxusních kousků. (Tomáš Vintr dodává: K liškově poznámce o recepční Jennifer musím dodat, že něco takovýho se jen tak nevidí. Byla vážně top. A ačkoli Liška nemluví skoro vůbec anglicky, našel způsob, jak si k ní zalézt a hučet do ní. Takže dostat ho od ní z recepce byl vcelku výkon)

Proběhla nějaká afterparty pro všechny skaters?

Jo, v jednom klubu (YBOR – The BRICKS) byla menší party ale to mě bylo docela jedno, dostal jsem na ruku dvě velký černý X, jako že nemůžu pít, protože mi neni 21. Je to k smíchu, když si vezmu, že tady choděj 14ti letý holky na party a většina z nich skončí s otravou alkoholem na normální denní bázi.

Jaký je tvůj program po skončení samotného závodu? Natáčení, focení? Máš v plánu někde nějaký trik, kterej by sis chtěl z Améru odvézt?

Po závodu jsem šel na pláž se válet a točili jsme ještě po městě.

Nějaký vzkaz všem fandům v ČR?

Díky za podporu všem.

Otázky z facebooku:

Páža Loudát: Jakou máš průměrnou spotřebu desek v sezóně?

Liška: 5 skejtů měsíčně když zrovna nelámu.

Kryštof Pech: Jakou máš velikost koleček?

Liška: 50 obcas 51mm

Andrej Zikky: Jak se jezdilo v Tampě?

Liška: Nejlíp!

Tomáš Velecký: Jak udržuješ tělo ve skejtovatelnym stavu po celý rok? Jestli jíš třeba nějaký doplňky na klouby atd.

Liška: Ne, nežeru nic občas bazén a posilka.

Jakub Velička: Považuješ u sebe strach za věc, která ti brání dělat některé triky nebo jezdit na některých překážkách (a teď nemyslím rail z 30, tam je to asi jasný), nebo ho házíš za hlavu a málokdy ti strach stojí v cestě?

Liška: Tak to jde o příjemnost toho spotu, když vidíš hnusnej rail ze 6 schodů s divným povrchem, nikdy bych na to neskočil. Ale když máš nejlepší povrch a rail z 11ti, tak mám určitě větší starch z toho menšího, kde je všechno ostatní divný a nepříjemný.

www.skaterock.cz
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.