Share |

Režisér Ivo Bystřičan přispěl do projektu My Street Films

foto: pořadatel akce

Jako druhý známý dokumentarista po Bohdanu Bláhovcovi se do projektu My Street Films zapojil režisér Ivo Bystřičan. Tento projekt vyzývá širokou veřejnost k natočení krátkého dokumentu a “připnutí” na místo vzniku na speciální webové stránce www.mystreetfilms.czse skutečnou mapou Prahy. Tvůrce, který zaujal například snímkem Mých posledních 150.000 cigaret, přispěl dokumentem Slušný dům, natočeným v ulici Františka Křížka 16 na Praze 7. Původně londýnský projekt My Street Films u nás běží od 20. května a zapojit se do něj může každý bez ohledu na styl dokumentu, použitou technologii či filmařské vzdělání a dovednosti. Pro ty, kteří by si na natočení ještě netroufli, připravili pořadatelé z dokumentárního portálu DAFilms.cz možnost zaslat vlastní námět, který pak za pomoci workshopů s našimi předními dokumentaristy natočí. Pozor - deadline pro zasílání námětů (maximálně 300 slov) je již 8. června. Ti, kteří nemají zájem svůj film konzultovat, mohou hotové snímky umísťovat na mapu My Street Films až do 7. září.
 
Bystřičanův Slušný dům i amatérské filmy z pražských ulic
Ivo Bystřičan ke snímku Slušný dům říká: “Kvůli výtahu se obyvatelé domu znají s ostatními jen ve svém patře. Snímek je seznámením s dosud neviditelnými obyvateli činžovního domu po dvou letech spoluobyvatelství. Co spojuje ty, kteří si z celé zeměkoule vybrali k životu právě toto místo? Jde o minimalistickou dokumentární sondu do lokální předurčenosti a zdvořilé urbánní nevšímavosti.
 
Základní výzva projektu My Street Films je jednoduchá: Natočte dokument o maximální délce 10 minut ze své ulice či čtvrtě, která je vám blízká. Přihlaste jej na speciální webové stránce www.mystreetfilms.cz a “připněte” k místu vzniku. Váš snímek se díky tomu stane součástí velké filmové mapy, kterou postupně zaplní další příběhy natočené amatérskými i profesionálními filmaři. “Jde o projekt, který se velmi přirozeně dotýká každého z nás. Všechny do určité míry zajímá jejich okolí a naše filmová mapa se stává skvělým nástrojem takového poznání. A proto je  pro nás velmi důležité umět oslovit občany z různých částí města, aby nám zasílali právě svůj subjektivní pohled na naše město,“dodává Diana Tabakov z DAFilms.cz.
 
My Street Films „ladí Prahu“ a nabízí spolupráci s předními filmaři
Pražské verze se navíc oproti britské předloze aktivně zúčastňuje pět předních tuzemských dokumentaristů a umělců: Filip Remunda, Ivo Bystřičan, Federico Díaz, Linda Kallistová Jablonská a Bohdan Bláhovec, jehož snímek z Dejvic je prvním příspěvkem na české stránce. Nejpovedenější dokumenty přihlášené do 7. září budou uvedeny na MFDF Ji.hlava a získají další věcné ceny. Vítěz navíc bude moci svůj film osobně uvést na londýnském dokumentárním festivalu Open City Docs Fest.
 
Projekt My Street Films, podpořený Institutem plánování a rozvoje hl. města Prahy, se stal součástí kreativního partnerství Ladíme Prahu. Díky tomu jsme navázali spolupráci s mnoha dalšími pořadateli a organizacemi, které úzce spolupracují s komunitami v pražských čtvrtích,a daří se nám tak identifikovat témata, která jsou pro Pražany důležitá a která by měla být zfilmována,” podotýká Diana Tabakov.
 
Dokumenty z My Street Films tak budou promítnuty během slavností Zažít město jinak 20. září, které po celé Praze zaštiťuje sdružení Auto*Mat s cílem oživit pražské ulice. Samostatná instalace se snímky a mapou, na kterou mohou lidé připínat lístečky se svými nápady na filmy, bude umístěna v rámci konference reSITE 19. a 20. června. Ve spolupráci s komunitním centrem Plechárna proběhne workshop, ze kterého by měl vzniknout minimálně jeden krátký film z Černého mostu. Internetová televize Artyčok na webu projektu My Street Films poprvé odprezentuje krátké filmy z cyklu dokumentace dvanácti vybraných staveb v Praze.
 
"Uvědomujeme si, že natočit video může pro mnohé působit příliš náročně, svými podpůrnými aktivitami však budeme všem zájemcům nápomocni. Lidé se tak přiučí něco o filmu,a zároveňmohou upozornit na důležitá místa či lidi v jejich okolí. Podařilo se nám například domluvit s hudební bankou, která poskytne zdarma práva na hudbu pro filmy z My Street Films,a ulehčí tak práci filmařům nováčkům,” uzavírá Diana Tabakov.
 
Více informací a přesná pravidla projektu najdete na www.mystreetfilms.cz
 
Znělku k projektu vytvořil režisér Petr Hátle, autor oceňovaného dokumentu Velká noc.
První filmový příspěvek Bohdana Bláhovce můžete zhlédnout zde.
 
My Street Films: Tvoje ulice. Tvůj film!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.