Share |

Reportáž z Notting Hill Carnivalu

Karneval ve čtvrti Notting Hill se koná již od roku 1966, kdy jej začali pořádat přistěhovalci z karibské oblasti. Postupně se rozrostl do víkendové akce, která vrcholí celodenní přehlídkou vyšňořených tanečnic a tanečníků. Termín konání je po léta stejný - je to vždy srpnový víkend, kdy je v Anglii pravidelné volno - Bank Holiday.

Letos Londýn v souvislosti s přehlídkou očekával až 1 milion návštěvníků.

 

Bohužel zrovna v pondělí, v den hlavní přehlídky, bylo opravdu hnusné počasí srovnatelné jen s asijskými monzuny. Překvapivě to neodradilo ani účinkující, ani diváky. Prodavači suvenýrů podél ulic vedoucích ke čtvrti Notting Hill pohotově vytáhli zásoby deštníků a pláštěnek, takže kdo zanedbal vybavení (jako například já), mohl zde dokoupit ochranné prostředky.

 

Co mě překvapilo ještě před samotným začátkem celé akce, bylo, jak výborně a s předstihem úřady informují cestující o chystaných změnách v dopravě - v době konání karnevalu totiž okolní stanice metra fungují pouze pro výstup a některé autobusové linky jsou odkloněny nebo zkráceny.

 

Další věc, která návštěvníkovi neunikne, je, kolik policistů a pořadatelů v reflexních vestách pomáhá udržovat pořádek a bezpečnost na akci. A skutečně tam jsou něco platní a zbytečně neprudí - ve vzduchu byl cítit nezaměnitelný odér marihuany a žádný z policistů nehnul ani brvou.

 

 

Samotný karneval je spektakulární podívaná. Průvod složený z nákladních aut s naloženými soundsystémy jede po kruhové trase. Za jednotlivými auty tančí soubory tanečnic a tanečníků v pestrobarevných blyštivých kostýmech. Na trase je místo s tribunou, ze které rozhodčí hodnotí jednotlivá vystoupení. K tanečnicím se přidávají i návštěvníci a v podstatě tančí celé ulice. 

 

Kvůli vytrvalému dešti toho ale odpoledne měli už všichni docela dost a průvody se začaly rozpadat. Na účinkujících už byla vidět únava a chlad a začalo se i dřív šeřit.

 

Na své si mimochodem přišli i milovníci dobrého jídla - po celé oblasti byly rozesety stánky s etnickou kuchyní a koktejly. Poprvé jsem tu ochutnala Jerk a bylo to vynikající. Po denních přehlídkách v průběhu víkendu se v tanci obvykle pokračuje i na početných afterparties - bydlela jsem v hostelu nedaleko Notting Hill se třemi děvčaty a ty nechodily spát před pátou ráno.

 

Prý je to největší karneval v Evropě a určitě to stojí za návštěvu.

 

Další fotky najdete zde na našem facebooku.

 

 

Více na http://www.thenottinghillcarnival.com

 

text a foto Michaela Wednesday Rozumová

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.