Share |

Praha se zahalí do masek, na únor chystá karneval

foto Carnevale Praha

Ponořte se do říše fantazie a nechte se unášet karnevalovým rejem. Maskovaný průvod, trubači a klauni se v polovině února projdou tradičně historickou Prahou, kde slavnostně zahájí pražské karnevalové slavnosti Carnevale Praha. Karnevaloví hosté mohou slavit takřka všude v období od 10. února do 21. února 2012.

Karnevalový rej bude k vidění na veřejných místech,v palácích, muzeích či restauracích a hotelech. Projekt Carnevale Praha navazuje na slavné, historické pražské karnevalové slavnosti, které jsou s Prahou spjaté již téměř 1000 let. Poprvé v historii festivalu se uskuteční Olympské hry karnevalové.

Již sedm let se akce pravidelně koná v centru Prahy a tento rok tomu nebude jinak. Kromě karnevalového dovádění festival nabízí i doprovodné akce mezi něž patří také speciální karnevalová menu ve vybraných restauracích. Mimo pravidelná představení na Staroměstském náměstí se bude každý den festivalu konat v Clam-Gallasově paláci cyklus koncertů barokní hudby spojený s tancem a přehlídkou dobových kostýmů. Jedná se o představení s karnevalovou tematikou, reflektující dobu 17. a 18. století, dobu ve které byl karneval intenzívně prožíván a slaven a býval vždy vyvrcholením společenské a kulturní sezóny. „Připravili jsme ukázku kultury barokní doby, do které se budou moci návštěvníci přenést díky představení v autentickém prostředí Clam-Gallasova paláce, ve kterém vystupoval mimo jiné W. A. Mozart či L. van Beethoven. Představení jsou nastudována ve dvou provedeních Viivat carnevale, barokní Matinée pro školy a Opera Barocca, barokní Soirée pro dospělé”, řekla organizátorka festivalu Zlatuše J. Mūller.

Festival navštíví vzácní hosté, masopustní masky z Hlinska, které byly v roce 2010 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Síť mateřských center se zúčastní festivalu Carnevale Praha, na kterém oslaví 20. výročí svého vzniku. Rodiče z mateřských center obohatí karnevalový průvod alegorickými kočárky.
Letos poprvé pražský Carnevale zažije Olympské hry karnevalové, které se uskuteční 11.2. 2012 od 16:30 na závodišti před karnevalovým pódiem na Staroměstském náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na hry, které probíhaly v době Lucemburků a zachovaly si tradici o mnoho dalších let později. Soutěžit se bude v běhu s prasečí hlavou a dobovém turnaji Giostra.

Podrobný program festivalu a více informací naleznete na www.carnevale.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.