Share |

Report: Vánoční koncerty The Cure v Londýně; Extrém

Slavní the Cure se rozhodli odehrát těsně před svátky pár koncertů ve svém domovském městě. Vrátili se na ně do sálu, který léta nesl název Hammersmith Odeon, pak Hammermith Apollo, ale jak ukazuje neaktuální navigace v metru, ještě nedávno se jmenoval Carling Apollo a teď je to Eventim Apollo.
 
Za dobu existence historické budovy z 30. let si tu zahráli Beatles, Stones i Bob Marley. Je to dosti půvabná historická budova, tvořená sálem velkým trochu víc než Roxy plus velebalkonem zvícím menšího amfiteátru, dohromady pro 5000 lidí. Cure tu hráli před 30 lety - a tři koncerty, které tu odehráli, byly do nemalé míry oslavou hudby, kterou tehdy hráli, tedy alba The Top (vizuální styl merchandise upomínal jejich živé album Concert z téhož období).
 
 
Vydala jsem se na druhý ze 3 koncertů, taže jsem už měla jistou představu, co mě čeká: večery si byly vzájemně hodně podobné a reporty z prvního dne hovořily o koncertu trvajícím 3 a čtvrt hodiny. Jako, tahle kapela hrává běžně dvě a půl, tohle je ale hodně i na ně. Jak to dopadne?
 
PŘEKUPNÍCI VS. LID
V Británii mají už roky problémy s ilegálními překupníky. Viděla jsem ty podezřele týpky hulákající na půli hub nějaké to "tickeets" stokrát, ale nikdy jsem je na vlastní oči nepozorovala delší dobu. A tentokrát jsem jim musela "fušovat do řemesla" protože jsem měla lupen navíc - doufala jsem ho udat jedné slovenské partičce, která ho ale nakonec nepotřebovala, takže hodina a čtvrt před halou. A? A nic. překupníci se přepočítali a skoupili lístků moc. Navíc bylo vydáno varování před falešnými lístky. Prostě - kdo přišel, přišel už s lístkem, nabídka vstupenek převýšila poptávku a překupníci ostrouhali. Takže to pěkně zkazili všem. Sobě, potožeprodělali. Lidem, co chtěli koupit lístek a jít na koncert, a když ho nesehnali, tak už nešli. A nám pár blbcům, co jsme opravdu chtěli prodat přebytečný lístek za původní cenu nebo s mírnou slevou, ale před arogantními gangstery skákajícími před nás jsme neměli šanci. No, takže jsem lístke věnovala holce, co tam rozdávala letáky, a šla na koncert. Celý výlet do Londýna (kde levné ubytování neexistuje a kam letět na otočku znamená letět draho) se tím prodražil ještě víc, ale nešť... snad to bude stát za to...
 
BACK IN 84
The Cure začali klasicky, tak, jak v roce 84 a mnohokrát poté začínali: skladbou Shake Dog Shake. Skoro plný sál byl nadšen. První část jsem strávila v amfiteatrální části k sezení a byla docela sranda, jak ty boženky a strejdové cukali stárnoucími hlavami, které to zažily už tehdy. Cure byli ve formě a ve výtečné náladě, rozverná Piggy in the Mirror, hezounká The Caterpillar i hromada dalších hitů z 80. let vyzněly moc fajn. Obskurní Like Cockatoos byla super. Reeves Gabrels na postu kytaristy našel svou parketu a do kapely skvěle zapadnul, Robert Smith zpívá pořád naprosto bezproblémově a jímavě. Netuším, na čem frčí Simon Gallup, ale dokázal hopkat přes tři hodiny jak puberťačka. 
 
Cure dodali přesně to, co slíbili - hezký vzpomínkový set odehraný s nasazením a s radostí - a něco navíc. Koncert byl dlouhatánský, zpestřený hračičkami (na The Top si Robert přinesl skutečně dětskou káču, která zní v začátku), naprosto profi práce. Směrem dolů a blíže k pódiu se věk publika snižoval, něco mohli být snad až vnuci členů kapely. Zdá se, že i pro teenagery je tahle kapela pořád relevantní. Což je vlastně velice fajn zjištění.
 
Všude bylo nabryndáno piva (proč to čepujou tak plný), ale nic vyloženě hnusného to zas nebylo. Zkazit náladu na tak povedeném koncertě by ostatně tak docela nešlo. Za sebe si myslím, že tři a čtvrt hodiny je na koncert až moc, přirovnala bych to k ambicióznímu výšlapu do obří galerie, kde už po několika hodinách prostě další obraz nevstřebáte. Ale tohle je fakt individuální a spousta lidí takovou hyper-akci naopak ocenila. A bylo fajn vidět, že kapela má pořád jiskru, radost a tu magii, která odlišuje skvělé skupiny od těch ostatních.
 
The Cure, Londýn, Carling Apollo, 21., 22. a 23.12.2014
Setlist 22.12.:
Shake Dog Shake, Piggy in the Mirror, A Night Like This, Push, Inbetween Days, Just Like Heaven, Bananafishbones, The Caterpillar, The Walk, A Man Inside My Mouth, Wailing Wall, Three Imaginary Boys, Never Enough, Wrong Number, Birdmad Girl, Lovesong, Like Cockatoos, From the Edge of the Deep Green Sea, Kyoto Song, alt.end, Want, The Hungry Ghost, One Hundred Years, Give Me It, The Top

1. přídavky: The Empty World, Charlotte Sometimes, Primary
2. přídavky:  M, Play for Today, A Forest
3. přídavky: Pictures of You, Lullaby, Fascination Street
4. přídavky: Dressing Up, The Lovecats, Close to Me, Why Can't I Be You?, Boys Don't Cry, Hey You.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.