Share |

Renata Fojtíková: Austrálie umění podporuje

foto archiv Renaty Fojtikové

 
Naše očko z australského Brisbane nám přineslo zprávy o tamějším kulturním dění. Tentokrát se bavil s tamější šperkařkou jménem Renata.
Australanka Renata Fojtikova  (r.f. werbales,  http://renatafojtikova.blogspot.com/) studentka,  asistentka na Griffith University – Queensland College of Art a pedagog v  Brisbane Institute of Art .
 
 
Na jaká témata se ve šperku orientuješ a jaké materiály používáš?
 
Moje vášeň je konceptuální šperk. Komerční šperk mě zajímá jen když nemám na chleba. Pracuji s nedrahými nalezenými materiály z ulice, z dílen, ze skladišť...
 
 
Co šperkem vyjadřuješ? Jsou tvoje výrobky reakcí na současnou společnost nebo je to celé o estetice?
 
Reaguji na aspekty současné společnosti. Na vliv populárních medií, ale estetika je také důležitá, musí v tom být rovnováha.
 
 
Zanedlouho budeš mít putovní výstavu po Austrálii. Co na ní připravuješ?
 
Budu mít dvě putovní výstavy. Na každou z nich připravuji něco jiného. Na jednu připravuji konceptuální šperky, které jsou inspirované nejnovějšími digitálními technologiemi a  jejich negativním vlivem na společnost. Obzvlášť na mezilidskou komunikaci. Inspirované formálně průmyslovým designem. Druhá je na téma významných australských žen. Tuto výstavu organizuje místní umělecká společnost Artisan. Vybrala jsem si  Helena Rubinstein. 
 
Jak je v Austrálii podporované moderní umění?
 
Dobře. Vláda má spoustu zajímavých grantů a programů pro umělce. V pohodě je třeba ArtStart.
 
Tvé šperky jsou stálou expozicí ve Státní knihovně, která je součástí kulturního komplexu zahrnujícího také Státní galerii a Galerii moderního umění. Co to pro tebe znamená?
 
Že je nemusím mít doma ve skříni (smích). Je to dobře. Může je vidět širší publikum než v galerii. text: Martin Tlapa

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.