Share |

Recenze: Případy inspektora Rádla

Marek Skřipský: Případy inspektora Rádla

 

Skřipského prvotina s podtitulem Ve službách první republiky je souborem šesti volně navazujících detektivních příběhů, odehrávajících se v letech 1920 až 1926. 

 

Hlavní aktér, poručík Jan Rádl, mladý policejní nadstrážník číslo 201, se díky svým schopnostem a zkušenostem ze svého působení v československých legiích v Rusku stává členem bezpečnostního oddělení Policejního ředitelství v Praze, tedy civilní kontrarozvědky.

 

Během svého zdejšího působení bojuje s komunistickými radikály (případ Rudí střelci), pašeráky kokainu (Stopou bílé smrti), maďarskými agenty (Souboj krtků), příslušníky sadistické sekty (Sluhové temnoty, politickými manipulátory (Vyděrači) i s "obyčejnými" ziskuchtivými vrahy (Svazky).

 

Autor skvěle využívá své znalosti historie a politologie - společenské i politické pozadí všech kapitol je zcela reálné (atentát na ministra Rašína, formování komunistické i fašistické strany apod.). 

 

Z počátku mě mírně rušil poněkud naivní jazykový projev, který jsem (možná nespravedlivě) přičítala autorově "nevypsanosti", později mě paradoxně začal velmi bavit. Tak nějak se hezky hodí k atmosféře první republiky a zajímavě kontrastuje s často drsným prostředím, v němž se hrdinové nachází. 

 

Poněkud nepříjemné je, že uvedený obsah knihy nesouhlasí se skutečným číslováním stránek. Nicméně vzhledem k časové návaznosti jednotlivých kapitol toto není příliš podstatné - kniha se čte jako jeden členitý příběh.

Pro ty z vás, kteří máte rádi dané období našich dějin a  přiměřeně akční zápletky, bude knížka velmi příjemným relaxem. 

 

 

Nakladatelství MOBA

Rok vydání:    2015

Počet stran:   367


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.