Share |

RADIO 1 OSLAVÍ 21. PIRÁTSKÉ NAROZENINY SPECIÁLNÍM KONCERTEM

 
Celý večerní program otevře v 19:00 v kavárně Nové scény svým world music DJ setem moderátor Filip Týc z pořadu Všechny hudby světa.
 
Program ve velkém sále Nové scény zahájí ve 20:00 hyperaktivní umělec a nevidomý romský akordeonista a zpěvák MÁRIO BIHÁRI. Jeho sólové vystoupení bude skloubením romské linie a jeho písničkářské tvorby. Během koncertu zazní autorské nové i starší skladby, z nichž některé již téměř zlidověly, chybět nebudou ani tradiční romské čardáše v originálních aranžích. Výsledkem je náladově pestrá hudební fantazie, která vychází z tradice dávných společných koncertů se Zuzanou Navarovou. Do této fantazie Mário s elegancí sobě vlastní začleňuje jak tvrdou zkušenost nevidomého a osamělého jezdce ve svobodomyslném životě, tak ohnivé koření tradičního cikánského temperamentu.
http://www.romskahudba.cz/mario-bihari/
 
Po 21. hodině se na hlavním pódiu představí naši slovenští oblíbenci LONGITAL. Kapela je plná protikladů a přece zosobňuje harmonii. Dvojice Shina a Daniel Salontay s vydatnou pomocí dotykové obrazovky Lemur Jazz Mutant tvoří hudbu jako soundtrack k vnitřnímu i vnějšímu dobrodružství, které se dá vnímat nejen sluchem, ale i zrakem, myslí a srdcem. Hudbu Longital charakterizuje písničkářská tradice spojená s progresivní elektronikou. Jsou slovenskou alternativou, která se pomalu ale jistě stává kultem a zaznamenává úspěchy i v zahraničí. Tento rok oslavila dvojice 10 let existence kapely i svého vydavatelství Slnko Records. 21. pirátské narozeniny Rádia 1 a desetiletí Longital je proto skvělá příležitost zažít jejich ojedinělý koncert s velkoplošnou projekcí VJ Kufrík Brothers a se speciálním playlistem, ve kterém se Dano a Shina vrátí i k některým starším skladbám.
http://www.longital.com
 
Oslavy budou ve 22:15 pokračovat na podiu ve foyer Nové scény koncertem zbrusu nového objevu na české romské hudební scéně. Nový lo-fi-progressive projekt BITUMEN BEAT je současnou aktivitou některých členů v zahraničí nesmírně vážených a u nás Andělem oceněných TERNE ČHAVE. Kultura a tradice v dnešním světě bez hlubšího univerzálního smyslu? Tradiční putování v době mobilů a satelitů? Je opravdu každý tím, čím se zdá být? Tyto i mnohé další otázky uslyšíte v nové fúzi romské hudební tradice a aktuálních hudebních trendů v podání Bitumen Beat.http://www.romskahudba.cz/bitumen/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.