Share |

Pussy Riot odsouzeny na dva roky

Chrám, kde proběhla poslední akce PR / foto Deaf Blind Not

Moskevský soud odsoudil členky Pussy Riot ke dvěma letům vězení.
Podle informací ČRo obhajoba už dříve uvedla, že se proti trestu odvolá. "Na verdikt reagovali lidé skandováním 'Hanba!' a 'Fašisté!'. Policie několik z protestujících zatkla. Mezi nimi například i bývalého šachového mistra světa a nyní opozičního předáka Garriho Kasparova," uvedl ČRo na svém webu.
 
21. února 2012 pět členek skupiny vešlo do moskevské Katedrály Krista Spasitele a začaly křičet text písně „Bohorodičko, vyžeň Putina“ kritizující Vladimíra Putina. Tři ze členek skupiny byly zatčeny. 
 
Od té doby se scházejí reakce z mnoha zemí a také podpora od umělců - včetně slavných amerických kapel (Red Hot Chili Peppers, Faith No More), podpořila je i Madonna a Sting. V květnu se i v pražském Lucerna Music Baru konal festival s názvem Už zase zavírají muzikanty, kde hráli mj. The Plastic People of the Universe, Už jsme doma, Filip Topol, Vlastimil Třešňák, Echt! a další.
 

"Soudkyně Marina Syrovová na závěr procesu prohlásila, že dívky byly při svém únorovém vystoupení v moskevském chrámu Krista Spasitele motivovány náboženskou nenávistí a vážně "narušily společenský pořádek," uvádí idnes.

 

Trest za čin, který Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (30) spáchaly, se jeví nepřiměřeným jak řadě umělcům, tak i některým politikům. "Dnešní rozsudek v případě Pussy Riot se jeví vůči jejich činům nepřiměřený," uvedla podle zjištění idnes.cz americká ambasáda v Rusku na twitteru.

 

Bez souvisosti s tímto procesem, ale ve stejném období byly v Rusku podle BBC zakázány na dalších 100 let gay průvody.

 

Co si o tom myslíte vy? Diskutujte na našem facebooku (i kdekoli jinde).


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.