Share |

Made in Moskva

foto: autor

Je pátek, lehce pod mrakem, my jsme v Moskvě a jedem severně od centra na stanici metra Dmitrovskaja.  Vylézáme ven z vestibulu, který není zdaleka tak honosný, jako u stanic v centru, procházíme kolem autobusových zastávek polepených reklamou na půjčky, půjčky, půjčky... Po necelých šestistech metrech přicházíme k areálu bývalé továrny, která se proměnila na multifunkční areál doslova z jiného světa, ve kterém najdete přednáškové sály, galerie, restaurace, kavárny, kadeřnictví, obchody a vůbec, všeho je tam moc. My se teď budem pohybovat po dvoře před továrnou, kde právě probíhá blešák.

Obcházíme kolem iprovizovaných stánků, kde se začínají hemžit mladí moskevčané. Jsme tu brzo. Je jedenáct hodin. Prodejci, většinou i autoři prodávaného sortimentu, dolaďují detaily.

V názvu článku jsme vám trochu lhali. Všemožné produkty zdaleka nejsou jenom z Moskvy, ale narazili jsme i na kabelky z Paříže, starý oblečení z Milána a nedivili bychom se, kdybychom narazili i na nějakou lehce jetou českou konfekci.

Na výběr bylo milion tvarů brýlí, notýsky, trička, šaty, sukně, kabáty, kalhoty, náušnice, přívěšky, náramky, pásky a další obskurity. Prostě všechno a ještě mnohem víc.

Nás ale nejvíc zaujal stánek hned na začátku, kde moskevská designérka nabízela oboustranné motýlky za 800 rublů (asi 600Kč) Koupit si je můžete i vy: http://www.pryanikova.com/

Dojmy lepší než dobrý, co nejvíc ceníme je to, jak se vláda postavila ke starým objektům, které by jinak schátraly - nabídla prostory k odkoupení nebo dlouhodobému pronájmu mladé generaci, umělcům, a tak dala vzniknout až čtvrtím plným restaurací, klubů, galerií, kaváren a experimentálních prostor. Samozřejmě neznáme politickou situaci do hloubky, ale na nás působila tímto dojmem. A vypadá to, že lidé si rychle zvykají a umí se v dané situaci pohybovat.

Čepici z hlavy nám ale při odchodu srazil právě probíhající kurz latinskoamerických tanců coby doprovodný program k blešáku, který se tam podle nás vůbec nehodil. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.