Share |

První tóny Strun podzimu patří královně portugalského fada Marize

foto: pořadatel akce

Žánrově a stylově rozkročené Struny podzimu nabídnou od 6. října do 12. listopadu deset nezapomenutelných setkání s nejrůznějšími, vždy pečlivě zvolenými podobami hudebního světa napříč kontinenty i staletími. Nabídnou klasický jazz i nejžhavější londýnskou hip-hopovou subkulturu, ikonu minimalismu i živelnou hudbu Pyrenejského poloostrova, duchovní polyfonii z Gruzie či tradiční perskou hudbu…
 
Festival přespříští týden slavnostně otevře charismatická fado zpěvačka Mariza. Během následujících pěti festivalových týdnů do Prahy zavítají jazzoví matadoři Ahmad Jamal a Hugh Masekela, virtuózní violoncellistka Maya Beiser či první dáma flamenka Estrella Morente. Publikum je Strunám podzimu každoročně věrné – díky značnému zájmu o vstupenky tak byly přesunuty hned dva koncerty do větších prostor. Jedním z nich je netradiční spojení suverénního pianisty Brada Mehldaua s mandolínistou Chrisem Thilem, kteří se „stěhují“ z komorního prostoru do Velkého sálu Lucerny. Legendární minimalistický komponista Steve Reich a Colin Currie Group nově vystoupí v nedávno otevřeném Foru Karlín. „Jsme nesmírně vděční za důvěru a přízeň publika. Každým rokem se našim příznivcům snažíme prošlapávat nové cesty k výjimečným uměleckým zážitkům. A je pro nás zadostiučiněním, že mnohá ze jmen, která jsme v České republice na Strunách podzimu uvedli, se pak na tuzemská pódia nadále vrací,“ říká Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu.
 
Struny podzimu vedle legend svých žánrů či nástrojů nezapomínají na mladé talenty vystupující přesvědčivě z hudebního mainstreamu. Jako ideální platforma se osvědčil formát klubové noci   SPOTLIGHT, která letos proběhne 12. listopadu v Roxy/NoD například s magickou show britského tria Young Fathers, LOW či Taylorem McFerrinem. Festival se snaží dlouhodobě podporovat i tuzemské hudební talenty prostřednictvím tradičního Stipendia Strun podzimu – letos prodejem originální křupavé ořechové směsi trefně pojmenované Jazz Brains. Nejmenší posluchače pak festival motivuje – příkladně hrou – na STRUNÁCH DĚTEM. Letos například s Vltavou, Spirituál Kvintetem nebo beatboxery od 17. do 19. října ve všech podlažích divadla Minor.
 
Struny podzimu vstupují do svého devatenáctého ročníku s rodinou věrných partnerů v čele se společností O2 Czech Republic a investiční skupinou KKCG. Pořadatelé dlouhodobě usilují o vícezdrojové financovaní. Jako první mezi hudebními festivaly přišli s pořádáním donátorského večera Jarní GALA pro Struny podzimu. S letošním ročníkem otevírají rovněž klub Strun podzimu, který nabízí různé úrovně podpory. „Vítáme tuto klubovou rovinu, ve které se setkávají festivaloví mecenáši a  příznivci, pro které je podpora umění vyjádřením osobních hodnot. Klub Strun podzimu je vedle vyprodaných sálů naší odměnou i závazkem,“ říká Dana Syrová, výkonná ředitelka Strun podzimu.
 
Více informací a vstupenky na www.strunypodzimu.cz.
 
Multižánrové Struny podzimu otevře 6. října ve Státní opeře portugalská zpěvačka Mariza. Hvězda, díky níž fado zažívá v posledních letech renesanci a dalece překračuje hranice Pyrenejského poloostrova. New York Times o ní napsaly: „…do fada vnáší moderní cit, kavárenskou směs cikánských, židovských, arabských i andaluských vlivů.“ Sama Mariza říká na okraj pražského koncertu, že na návštěvníky čeká hudba, jež jde nad rámec tradičního fada. Do Prahy míří se svou čtyřčlennou kapelou, ve které nechybí portugalská kytara se specifickým zvukem.
 
Jak zní coververze hitů rockových hvězd jako Led Zeppelin pro violoncello, zjistí návštěvníci sólového debutu mladé umělkyně Mayi Beiser hned 9. října ve Studiu Hrdinů Veletržního paláce. „Bohyně violoncella“, jak ji označil týdeník New Yorker, s charismatem rockové hvězdy je výjimečným úkazem na poli současné hudby. Spojuje klasickou průpravu se světem nejnovějších technologií. Pro svá vystoupení využívá dynamických projekcí či vlastní software. Během večera zazní i hudba progresivního komponisty Davida Langa či gurua minimalismu Steva Reicha. Steve Reich Struny podzimu poctí i svou návštěvou – 14. října společně s Grammy oceněným perkusionistou Colinem Curriem odehraje skladbu pro dva páry rukou Clapping Music. Na první setkání se svým spoluhráčem Reich vzpomíná: „V londýnském Southbank Centre mě naprosto dostal: srolovaly se mi z toho ponožky. Moje vlastní skupina by nedokázala zahrát tak dynamicky a expresivně. Úplně jsem žárlil!“. O perfekcionalismu ansámblu Colina Currieho a Reichově výlučném umění kompozice se návštěvníci přesvědčí ve Foru Karlín v dalších legendárních skladbách Drumming či Sextet.
 
Se Strunami podzimu zůstává bytostně spojen jazz, který je každoročně servírován v nejrůznějších podobách. Letošní program nabízí jazzové legendy, neotřelá hudební spojení i mladé umělce. 19. října bude Dvořákova síň Rudolfina patřit Ahmadu Jamalovi, matadorovi žánru, který ani po osmdesátce nepřestává hýřit aktivitou a inspirovat celé generace hudebníků. V jeho hudbě se zrcadlí sedm desítek let jazzovéhistorie, od swingu přes bebop až po elektronický či moderní jazz. Smíchal z nich svůj vlastní jedinečný a originální styl, jemuž i ve svých 84 letech vládne svěžím a nápaditým zvukem a obdivuhodným nadhledem.Do Prahy přijíždí s programem Saturday Morning za doprovodu kontrabasisty Jamese Cammacka, bubeníka Herlina Rileyho a perkusisty Manolo Badrena.
 
Další festivalové večery lákají na výpravy do nepříliš probádaných hudebních krajin. Do dávné Persie se napříč staletími posluchači vydají 23. října v Pražské křižovatce společně s mistrem hry na historické strunné nástroje setar a tar Hosseinem Alizâdehem, kterého doprovodí virtuózní perkusista Pejman Hadadi. „Alizadeh za doprovodu Pejmana Hadadiho dokáže z tradičních struktur a motivů perské klasické hudby vystavět uvolněný proud hudební spontaneity,“ zhodnotil jejich společné vystoupení Washington Post.
 
Syrová, autentická a intenzivní vokální polyfonie z Gruzie v podání souboru Didgori je dalším krokem na hudební pouti, během které Struny podzimu postupně objevují tradiční a často vzácné formy sborového zpěvu. Gruzínská polyfonie patří od roku 2001 k prvním položkám na seznamu Nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Třináctičlenný ansámbl Didgori přestaví 30. října v Českém muzeu hudby sakrální hudbu i lidové písně.   
 
3. listopadu ve Velkém sále Lucerny vystoupí objev letošních Strun podzimu – všestranný hráč na mandolínu Chris Thile, kterého doprovodí jazzový enfant terrible Brad Mehldau. Nečekané spojení mandolíny a klavíru a dvou výlučných osobností s rozdílnými hudebními kořeny přinese jistě mnohá překvapení. Mandolína se v Thileho rukou zcela přirozeně zmocňuje nejen bluegrassu a dalších folkových stylů, ale i klasického repertoáru či jazzové improvizace.Guardian jejich souhru oglosoval: „…hudebnost a vzájemné pochopení pro rodící se ideje proměňuje jejich vystoupení nečekaně v husarský kousek.“ Chris Thile zaujal již ve svých skupinách Nickel Creek a Punch Brothers. Spolupracuje rovněž s řadou dalších významných hudebníků, včetně violoncellisty Yo-Yo My.
 
Jihoafrický jazzový ambasador Hugh Masekela vystoupí 5. listopadu ve Dvořákově síni Rudolfina. Trumpetista, který je označován za jednu z klíčových postav africké hudby posledních šedesáti let, na mnoha místech plní stadiony. V Praze vystoupí v doprovodu dlouholetého spoluhráče a dobrého přítele pianisty Larryho Willise, o kterém říká: „Když Larry Willis hraje na klavír, je to jakoby hrál orchestr, kombo, duo, lahodný a radostný hlahol…“. Hugh Masekela se po celou svou dlouhou kariéru rád otevíral kreativní spolupráci a vedle účasti na legendárním projektu Graceland s Paulem Simonem si například v poslední době s chutí zahrál s Dave Matthews Bandem či U2.
 
Hlavní program Strun podzimu zakončí svou cestu po pěti týdnech opět na Pyrenejském poloostrově. 9. listopadu se rozezní Stavovské divadlo vášnivým flamenkem v podání Estrelly Morente, jejíž křišťálově čistý, emocemi nabitý hlas a okouzlující šarm jistě uchvátí i pražské publikum. Estrella je označována za královnu flamenka pro 21. století a reprezentuje jak tradiční flamenko, tak jeho aktuální i možné budoucí variace. Andaluský hudební poklad prezentuje v prestižních koncertních sálech světa, například vídeňském Konzerthausu nebo newyorské Carnegie Hall. Její debutové album převzal v roce 2001 Peter Gabriel do svého labelu Real World. Propůjčila svůj hlas i Penelope Cruz, která zpívá píseň Volver v Almodóvarově stejnojmenném filmu.
 
 
Skutečnou tečku za Strunami podzimu však pořadatelé chystají až na 12. listopadu v Roxy/NoD, kde proběhne Klubová noc SPOTLIGHT. Na tomto minifestivalu letos dramaturgie zaostřila na současnou elektronickou, hip-hopovou, soulovou a alternativní scénu. Nabitý line-up nabízí britské Young Fathers, kteří jsou dnes na špičce toho nejaktuálnějšího hip-hopového dění, elitní představitelku amerického elektronického soul-punku Xenii Rubinos, multiinstrumentalistu Taylora McFerrina či objevy britské elektronické scény LAW. Pozoruhodný zážitek slibuje nečekané spojení zvuku chrámových varhan a elektroniky, které přinese premiéra projektu přední varhanice mladé generace Kateřiny Chrobokové, která se pod pseudonymem KATT odvážně vlomila na pole experimentální elektronické muziky. S francouzským producentem, tvořícím pod jménem DA FAKE PANDA, dokážou, že královský nástroj si může rozumět i s elektronikou.
 
 
Programová nabídka Strun podzimu by nebyla kompletní bez víkendového programu pro nejmenší návštěvníky v divadle Minor. STRUNY DĚTEM otevřou brány do pestrého světa hudby, pohybu a nekonečné dětské fantazie od 17. do 19. října. Děti i jejich rodiče se mohou těšit na Spirituál Kvintet, oslnivé africké a brazilské rytmy, Hu(d)bohraní v podání vynikajícího beatboxera evropského formátu Ondřeje Havlíka aka En.dru, oblíbenou Vltavu, bláznivé Příhody kluka BomBarďáka v interaktivním koncertu či kapelu Skety. Na děti čeká řada hudebních i výtvarných workshopů a dílniček.
 
Struny podzimu i letos myslí na mladé jazzové hudebníky a přicházejí s rafinovanou sladkou beneficí Jazz Brains z kuchyně MixIt. Na festivalových koncertech bude možné zakoupit speciální edici vlašských jader v mléčno-čokoládové polevě se skořicí. Z každého zakoupeného originálního balení Jazz Brains poputuje výtěžek na podporu talentovaných jazzových hudebníků při jejich zahraničním studiu. Struny podzimu benefičními projekty podporují již sedmým rokem hudební vzdělávání nejmladší generace. V předchozích letech získali stipendium pro studium na prestižních zahraničních uměleckých školách kytarista Ian Mikyska, perkusionista Martin Novák a saxofonista Luboš Soukup. Stipendium za rok 2014 ve výši 100 000 Kč získal jazzový pianista a komponista Martin Konvička, který jej využije pro studium na Kunst Universität Graz v Rakousku. Partnerem benefičního projektu je OSA - Ochranný svaz autorský.
 
Předprodej vstupenek
Vstupenky jsou dostupné on-line na www.strunypodzimu.cz, ve Vstupenkovém centru Strun podzimu a dále v sítích Perfect System, Ticketpro a Eventim. Zbylé vstupenky je možné zakoupit i v den koncertů v místě konání vždy od 18.30 hodin.
Vstupenkové centrum Struny podzimu je na adrese Palackého 740/1, 110 00 Praha 1, 3. patro. E-mail: vstupenky@strunypodzimu.cz, tel. +420 606 021 050. Otevřeno pondělí – pátek 10.00 – 15.00 hod.,  infolinka pro dotazy k prodeji vstupenek je k dispozici v pracovních dnech od 8.00 do 16.30 hod. na tel. +420 226 539 623, případně též na e-mailu vstupenky@colosseum.eu.
 
Věrným návštěvníkům nabízí Struny podzimu opět finanční zvýhodnění - při on-line nákupu obdrží za každých vynaložených 2000 Kč poukaz na slevu v hodnotě 200 Kč, který lze uplatnit při dalším nákupu. Podmínkou pro získání věrnostního poukazu je registrace na www.strunypodzimu.cz před nákupem vstupenek. Tradičně budou poskytovány slevy pro držitele průkazů ISIC, ITIC a seniory nad 65 let, děti, držitele průkazek ZTP a ZTP-P a školy. I v letošním roce mohou zájemci využit tzv. studentský speciál – vstupenku za 100,- Kč opravňující ke vstupu do sálu a zaujmutí volných sedadel a přístavků po 3. zvonění.
 
Sledujte Struny podzimu on-line
www.strunypodzimu.cz – detailní informace o koncertech, rádio Struny podzimu, videoukázky
www.facebook.com/strunypodzimu – aktuální informace z festivalového dění
www.youtube.com/user/Strunypodzimu – videa z vybraných koncertů
 
Struny podzimu 2014 - přehled koncertů
6. října / Státní opera: MARIZA
9. října / Studio Hrdinů: MAYA BEISER
14. října / Forum Karlín: COLIN CURRIE GROUP & STEVE REICH
19. října / Rudolfinum: AHMAD JAMAL
23. října / Pražská křižovatka: HOSSEIN ALIZÂDEH & PEJMAN HADADI
30. října / České muzeum hudby: DIDGORI
3. listopadu / Lucerna – Velký sál: CHRIS THILE & BRAD MEHLDAU
5. listopadu / Rudolfinum: HUGH MASEKELA & LARRY WILLIS
9. listopadu / Stavovské divadlo: ESTRELLA MORENTE
17. – 19. října / Divadlo Minor: Struny dětem
12. listopadu / Roxy/NoD Klubová noc Spotlight - YOUNG FATHERS, XENIA RUBINOS, TAYLOR McFERRIN, LAW, KATT w. DA FAKE PANDA, Floex


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.