Share |

Struny podzimu 2014: Jazz, world music i současná vážná hudba

foto: pořadatel akce

Jazz, world music, současná vážná hudba, dávné tradice i nejžhavější současnost – to vše v interpretaci absolutní světové špičky. Na letošní Struny podzimu zavítají mezi 6. říjnem a 9. listopadem takové výjimečné osobnosti, jako jsou královna portugalského fada Mariza, respektovaný klavírista Ahmad Jamal, legendární komponista Steve Reich, festivalový objev Chris Thile spolu s fenomenálním klavíristou Bradem Mehldauem, fascinující osobnost, jihoafrický zpěvák a trumpetista Hugh Masekela či první dáma současného andaluského flamenka Estrella Morente.
 
Pestrá paleta žánrů, kterou festival rozehraje, postaví nekompromisní modernu vedle pevných kořenů hudební tradice několika kultur. Sofistikovanou rafinovanost najdeme v sousedství spontánní živelnosti, životní moudrost vedle kreativní mladistvé hravosti. „Nesázíme jen na zvučná jména, snažíme se pro české publikum objevovat také nové umělce a přinášet tak našim návštěvníkům nečekané hudební setkání a zážitky,“ přibližuje letošní program Marek Vrabec, umělecký ředitel Strun podzimu. Předprodej vstupenek začíná dnes, tedy 15. dubna.Více informací na www.strunypodzimu.cz.
 
Struny podzimu letos nabídnou pozoruhodný vhled do současné world music i jejích dávných kořenů. Slavnostní zahájení ve Státní opeře bude patřit Marize, ikonické ambasadorce portugalského žánru fado. „Jsme rádi, že Marizu můžeme uvést nyní, kdy se po letech zdařilých inovací a experimentů vrací s pokorou i grácií ke kořenům fada – tohoto portugalského blues, které přivedla do nejprestižnějších koncertních domů po celém světě," líčí Marek Vrabec. Na Pyrenejský poloostrov zavedou po pěti festivalových týdnech posluchače i tóny závěrečného koncertu, jenž bude ve Stavovském divadle patřit královně flamenka 21. století Estrelle Morente, pokračovatelce slavného andaluského muzikantského rodu, jejíž křišťálově čistý, emocemi nabitý hlas a okouzlující šarm dávají flamenku nové impulzy.
 
Napříč staletími bude v Pražské křižovatce znít ohlas dávné perské mystiky ve vystoupení íránského mistra strunného historického nástroje setaru Hosseina Alizâdeha, kterého doprovodí virtuózní perkusista Pejman Hadadi. Další pravidelná festivalová výprava za poznáním tajemství lidského hlasu již tradičně v českém muzeu hudby povede za bezmála devět století starým mystériem gruzínské mužské vokální polyfonie v podání sboru Didgori.
 
Festival představí ikonu soudobé (nejen) vážné hudby Steva Reicha i mladé tvůrce jdoucí v jeho šlépějích.Steve Reich je jedním ze zakladatelů minimalismu a zároveň jednou z největších osobností moderní hudební historie. Na Strunách podzimu se na Nové scéně ND aktivně zúčastní uvedení svého raného díla pro dva páry rukou Clapping Music. Kompletní Reichův Drumming zazní v provedení ansámblu bicích nástrojů cenou Grammy oceněného perkusisty Colina Currieho. Jednou z nejrespektovanějších inovátorek na poli současné hudby je mladá izraelská violoncellistka Maya Beiser, která zaujme vytříbenou virtuozitou, šarmem a neotřelým vizuálním pojetím svého vystoupení včetně projekcí, stejně jako zapojením vlastního softwaru, a která si svůj sólový debut odbude v bývalém kině pod Veletržním palácem.
 
Každoročně zní Strunami podzimu jazz v jeho nejrůznějších podobách a i letos představí jak matadory světových pódií, tak špičkové hráče nejsoučasnějšího ražení. Šest dekád je na špici jazzové karavany klavírista Ahmad Jamal, kterého počítal ke svým nemnohým inspirátorům i velký Miles Davis. Ikona africké hudby, charismatický moudrý muž a jeden z nejlepších jazzových trumpetistů světa Hugh Masekela provede v komorním duu se svým dlouholetým spoluhráčem a přítelem, klávesistou Larry Willisem, posluchače v pražském Rudolfinu napříč tzv. American Songbookem, tedy Americkými standardy. Ke Strunám podzimu patří také objevy. Tím letošním je původně bluegrassový dnes  všestranný virtuóz na mandolínu a zpěvák Chris Thile, jemuž bude sekundovat jeden z nejkreativnějších jazzových klavíristů současnosti Brad Mehldau, kterého jako první v Česku představily právě Struny podzimu.
 
Pořadatelé samozřejmě pamatují i na nejmladší publikum a na 18. a 19. října opět chystají komponovaný víkend Struny dětem. Na závěrečné afterparty – klubové noci festivalu Struny podzimu SPOTLIGHT  - se představí 12. listopadu v klubu Roxy mladé výjimečné talenty ze zahraničí i domácí scény. Detailní programy budou zveřejněny později.
 
Struny podzimu vstupují do svého devatenáctého ročníku s věrnými partnery v čele se společností Telefónica Czech Republic a investiční skupinou KKCG. „Dlouholeté přízně našich generálních partnerů si velmi vážíme. Spolupráce je pro nás inspirací a zároveň závazkem připravit festival vždy tak, aby naplnil své poslání,” říká Dana Syrová, výkonná ředitelka festivalu Struny podzimu. „Děkujeme Strunám podzimu za objevné a nezapomenutelné zážitky. Jsme rádi, že je naše jméno pevně spjato s tímto festivalem po dlouhých čtrnáct let,“ hodnotí Jakub Chytil, člen představenstva společnosti Telefónica Czech Republic.
 
„Vždy oceňujeme profesionalitu, kvalitu a originalitu. Festival Struny podzimu pro nás vše výše uvedené ztělesňuje (svou neotřelou dramaturgií vhodně doplňuje klasické hudbě zasvěcenou Dvořákovu Prahu, kterou též dlouhodobě podporujeme),“ dodává za investiční skupinu KKCG Robert Kolář, člen dozorčí rady. Dlouhodobé angažmá skupiny v oblasti kultury mimo jiné v loňském roce ocenilo Kennedy centrum udělením Gold Medal in the Arts za kulturní filantropii Karlu Komárkovi.
 
Do rodiny partnerů festivalu tradičně patří hlavního města Praha, Ministerstvo kultury ČR, PRIVAT BANK a dále mecenáši Karel a Michaela Janečkovi. Struny podzimu mají i významné partnery z mediální oblasti v čele s Českou televizí, Českým rozhlasem a Hospodářskými novinami.
 
 
Předprodej vstupenek
Prodej vstupenek na všechny koncerty začíná 15. dubna 2014. Vstupenky jsou dostupné on-line na www.strunypodzimu.cz, ve Vstupenkovém centru Strun podzimu a dále v sítích Perfect System, Ticketpro a Eventim. Zbylé vstupenky je možné zakoupit i v den koncertů v místě konání vždy od 18.30 hodin.
 
Vstupenkové centrum Struny podzimu je na adrese Palackého 740/1, 110 00 Praha 1, 3. patro. E-mail: vstupenky@strunypodzimu.cz, tel. +420 606 021 050. Otevřeno od 15. 4. do 27. 6. pondělí – čtvrtek 10.00 – 18.00 hod., pátek 10.00 – 15.00 hod. Infolinka pro dotazy k prodeji vstupenek je k dispozici v pracovních dnech od 8.00 do 16.30 hod. na tel. +420 226 539 623, případně též na e-mailu vstupenky@colosseum.eu.
 
Věrným návštěvníkům nabízí Struny podzimu opět finanční zvýhodnění - při on-line nákupu obdrží za každých vynaložených 2 000 Kč poukaz na slevu v hodnotě 200 Kč, který lze uplatnit při dalším nákupu. Podmínkou pro získání věrnostního poukazu je registrace na www.strunypodzimu.cz před nákupem vstupenek. Tradičně budou poskytovány slevy pro držitele průkazů ISIC, ITIC a seniory nad 65 let, děti, držitele průkazek ZTP a ZTP-P a školy. I v letošním roce mohou zájemci využit tzv. studentský speciál – vstupenku za 100,- Kč opravňující ke vstupu do sálu a zaujmutí volných sedadel a přístavků po 3. zvonění.
 
Sledujte Struny podzimu on-line
www.strunypodzimu.cz – detailní informace o koncertech, rádio Struny podzimu, videoukázky
www.facebook.com/strunypodzimu – aktuální informace z festivalového dění
www.myspace.com/stringsofautumn – hudební ochutnávky festivalového programu
www.youtube.com/user/Strunypodzimu – videa z vybraných koncertů
 
 
Struny podzimu 2014 - přehled koncertů
6. října / Státní opera: MARIZA
9. října / Studio Hrdinů: MAYA BEISER
12. října / Rudolfinum: AHMAD JAMAL QUARTET
14. října / Nová scéna: COLIN CURRIE GROUP & STEVE REICH
23. října / Pražská křižovatka: HOSSEIN ALIZÂDEH & PEJMAN HADADI
30. října / České muzeum hudby: DIDGORI
3. listopadu / kino Lucerna: CHRIS THILE & BRAD MEHLDAU
5. listopadu / Rudolfinum: HUGH MASEKELA & LARRY WILLIS
9. listopadu / Stavovské divadlo: ESTRELLA MORENTE
 
PROGRAM
Charizmatická Mariza na zahajovacím koncertu otevře brány emocí portugalského fada
Slavnostní zahájení Strun podzimu letos proběhne 6. října ve Státní opeře v režii úřadující královny fada Marizy. Poloviční Afričanka a poloviční Portugalka přímo ze srdce Mourarie, lisabonské čtvrti, kde se fado narodilo, převzala pomyslné žezlo po legendární Amálii Rogdrigues. Její talent a schopnost komunikace dokázaly pro fado typický feeling plný stesku po lásce, moři a odloučení zvaný saudade, přinést do celého světa. Podmanila si pódia velkých festivalů i prestižních koncertních domů od Carnegie Hall v New Yorku přes londýnský Royal Albert Hall až po operu v Sydney. Stala se známou i pro odvahu vnést do fada modernější hudební prvky a experimentovat. Spolupracovala s řadou předních osobností hudebního světa, mimo jiné Stingem či Lenny Kravitzem. Americký Washington Post před časem výstižně napsal: „Mariza, panující královna fada, našla způsob, jak zbořit bariéry, které jej dělily od světa, aniž by porušila jeho vnitřní identitu...“
 
Jazzoví velikáni Ahmad Jamal a Hugh Masekela přivezou Strunám podzimu baladické i jiskřivé tóny jazzové historie, poselství americké i africké tradice
Je zajímavé sledovat, jak pro některé tvůrčí osobnosti neplatí žádná věková omezení. A jejich schopnost rozdávat svou hudbou radost a potěšení jen stále zraje k lepšímu. Ahmad Jamal Quartet vystoupí 12. října ve Dvořákově síni Rudolfina a jeho leader, považovaný za mistra jazzové balady, patří k oporám jazzové scény již přes šedesát let. Renomovaný kritik Stanley Crouch jej lapidárně označil jako „nejdůležitější osobnost poválečného jazzu po Charlie Parkerovi“ a jako svého inspirátora jej označil i legendární Miles Davis, který rozhodně komplimenty nerozdával na potkání. Za zmínku stojí i to, že v sestavě jeho kvartetu najdeme proslulého perkusistu Manolo Badrenu známého i z kooperací s Weather Report a Joem Zawinulem, Artem Blakeym, Billem Evansem, Carlou Bley, ale i Talking Heads, Blondie nebo Rolling Stones.
 
Křídlovka a trumpeta se na Strunách octnou v rukou charismatického muže, který svým velkým talentem, uměleckým i lidským příkladem léta spojuje Afriku se světem, nejsoučasnější modernu s letitou tradicí, prostou poetiku se sofistikovanou hravostí. 5. listopadu vystoupí ve Dvořákově síni Rudolfina Hugh Masekela, hvězda první velikosti, jihoafrický jazzový velikán, jedna z největších osobností současného nejen hudebního světa.
 
První křídlovku mu věnoval Louis Armstrong a podobně jako on se i Masekela stal postupně symbolem hudebníka, jehož umělecké i občanské postoje pomáhají posunout společnost k lepší budoucnosti. Hugh Masekela se po celou svou dlouho kariéru rád otevíral kreativní spolupráci a vedle účasti na legendárním projektu Graceland s Paulem Simonem si například v poslední době s chutí zahrál s Dave Matthews Bandem či U2. V Rudolfinu mu bude více než důstojným spoluhráčem významný newyorský pianista Larry Willis, kolega řady skvělých jmen hudební historie jako Stana Getze, Cannonballa Adderleyho, Carly Bley nebo skupiny Blood, Sweat And Tears.
 
Soubor inovativního perkusionisty Colina Currieho se Stevem Reichem a izraelská violoncellistka Maya Beiser provedou objevnými stezkami experimentu a hledačství v soudobé hudbě
Maya Beiser, ježposouvá možnosti sólového violoncella, u nás vůbec poprvé vystoupí 9. října ve Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci. „Díky virtuozitě, dravosti, smyslu pro zvuk i použití smyček a videoprojekcí vytváří Maya Beiser hudbu sui generis, takovou violoncellistku jsem pro Struny podzimu dlouho hledal,“ láká Marek Vrabec. Je zakládající členkou předního souboru současné hudby Bang On a Can All-Stars, spolupracovala s ikonami vážné hudby, mezi nimiž najdeme Philipa Glasse, Steva Reicha nebo Briana Ena. Velký talent a schopnost vnitřního soustředění spojeného s charismatem a energií, jež obvykle přisuzujeme rockovým ikonám, jí přinesl četná nadšená hodnocení i v médiích: Radio NPR hovoří o „skvělé cellistce s ohromujícím vedením nástroje” a New Yorker shrnuje názor na Mayu Beiser tak, že není třeba překladu: “Cello Goddess”.
 
14. října se na Nové scéně Národního divadla představí Colin Currie Group, aby za aktivní účasti Steva Reicha uvedla jeho klíčové opusy pro bicí nástroje i pro dva páry rukou. Colin Currie je mladý inovativní skotský hráč na bicí nástroje, spolupracuje s řadou skvělých soudobých skladatelů. Nejužší spolupráci však navázal právě se Stevem Reichem, s nímž po velkém úspěchu skladby Drumming chystá uvedení dalších jeho opusů: Music for 18 Musicians, za niž skladatel získal v roce 1999 svou druhou cenu Grammy, a světovou premiéru Kvarteta pro 2 vibrafony a 2 klavíry.
 
Steve Reich je nejen jedním z „otců zakladatelů“ minimalismu, ale hlavně jednou z nejdůležitějších postav historie hudby posledních více než 50 let. Obohatil škálu kompozičních postupů tzv. vážné hudby, ale za jednoho ze svých učitelů či inspiračních zdrojů ho považují i četní tvůrci jiných žánrů, mezi nimiž najdeme Briana Ena, Davida Bowieho, King Crimson, ale i The Orb, DJ Spookyho nebo Radiohead. To vše potvrzuje výrok britského Guardianu, že Steve Reich je „jedním z mála žijících skladatelů, kteří dokázali změnit běh hudebních dějin“.
 
Chris Thile a Brad Mehldau objeví na Strunách podzimu kouzlo nečekaného spojení mandolíny a klavíru
3. listopadu se v kině Lucerna představí všestranný virtuóz na mandolínu Chris Thile v duu s fenomenálním klavíristou Bradem Mehldauem. Když spolu začali v roce 2012 vystupovat, bylo to překvapení jen zdánlivé. Oba jsou známí tím, že neustále hledají nové možnosti a způsoby, jak uchopit roli svého nástroje bez ohledu na primární žánry, z nichž vyšli. A tak se mandolína v Thileho rukou zcela přirozeně zmocní nejen bluegrassu a dalších folkových stylů, ale i klasického repertoáru či jazzové improvizace.
 
Chris Thile zaujal již ve svých skupinách Nickel Creek a Punch Brothers. Spolupracuje rovněž s řadou dalších významných hudebníků, včetně violoncellisty Yo-Yo My. Brad Mehldau začal před lety svoji úspěšnou cestu k českým posluchačům právě na Strunách podzimu a nyní se vrací, aby podpořil neméně nadaného kolegu. Kritika oceňuje na jejich společných koncertech jednoduchost, lehkost a přímost, které nijak neomezuje jinak rafinovaná struktura skladeb. The Boston Globe ve své pozitivní kritice jejich koncertu výstižně konstatuje: „Tihle dva jsou obdivuhodní partneři...“
 
Struny podzimu dají nahlédnout do staletých tradic perské instrumentální hudby, stejně letitého mystéria gruzínské mužské vokální polyfonie či ohnivého flamenka
Virtuóz na setar a tar Hossein Alizâdeh vystoupí společně s fenomenálním perkusionistou Pejmanem Hadadim 23. října v Pražské křižovatce (kostele sv. Anny). Vystaví na tradičních strukturách a motivech perské klasické hudby uvolněný proud hudební spontaneity a úchvatných, extatických improvizací. Hossein Alizâdeh se tzv. radif, 12 základních modálních systémů kodifikovaných v 19. století a spjatých s mystickou perskou poezií, učil na teheránské univerzitě pod vedením těch nejlepších mistrů. Nakonec i celou sbírku v interpretaci pro tar a setar, strunné nástroje příbuzné loutnám, nahrál. Pejman Hadadi má pověst jednoho z nejinovativnějších íránských perkusionistů a je proslulý zcela novým způsobem hraní na tombak, stěžejní perský bicí nástroj, obdobu u nás známé darbuky. Alizâdehovy improvizace obohacuje o jedinečný svět nových zvuků.
 
30. října v Českém muzeu hudby vystoupí gruzínský mužský sbor Didgori přinášející mimořádně intenzivní zážitek vokální polyfonie, jejíž kořeny sahají devět století zpět do historie. Sbor pečlivě studoval dochované písemné materiály, ústní tradici i několik historických nahrávek, aby přenesl kouzlo dávného vokálního mystéria do dnešních časů. A jak praví nadšená doporučení svědků jejich koncertů, historické poselství promlouvá s obrovskou intenzitou, bez ohledu na jazykové a kulturní bariéry.
 
Letošní Struny podzimu uzavře 9. listopadu ve Stavovském divadle charismatická diva Estrella Morente, označovaná často za novou královnu flamenka. Dcera slavného zpěváka Enriquea Morenteho pochází z andaluské Granady a flamenko je od útlého dětství součástí jejího života. Po boku slavného flamenkového kytaristy Sabicase zpívala již v sedmi letech. Díky talentu a schopnosti přenést s nevídaným temperamentem všechny emoce typické pro flamenko se stala mezinárodně uznávanou hvězdou.
 
Její debutové album převzal v roce 2001 Peter Gabriel do svého labelu Real World. Propůjčila svůj hlas i Penelope Cruz, která zpívá píseň Volver v Almodóvarově stejnojmenném filmu. Na jejím posledním albu Autorretrato (Autoportrét) se objevil vedle flamenkových muzikantů i Michael Nyman nebo Pat Metheny. Marek Vrabec ke skvělé interpretce posledního večera dodává: „Flamenko, stejně jako fado, je nejsilnější naživo a nablízko, a právě tak strhující zážítek lze očekávat od Estrelly ve Stavovském divadle".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.