Share |

Struny podzimu pro děti

repro k akci

Děti se opět budou prohánět mezi Strunami podzimu.

Víkend plný objevných hudebních, divadelních i tanečních zážitků opět chystají speciálně pro dětské publikum pořadatelé festivalu Struny podzimu. Program s podtitulem Víkend festivalu Struny podzimu pro zvídavé děti a hravé rodiče od 19. do 21. října vyplní celé pražské divadlo Minor výjimečnými koncerty, hudebními a pohybovými workshopy i výtvarnými dílnami – vše za účasti samotného dětského publika.

V letošním roce se mohou nejmladší (i ti nepoměrně starší) návštěvníci programu Struny dětem těšit například na skupinu Tata Bojs „v sedě a potichu“, beatboxera En.dru hostícího zasloužilého tatínka Dana Bártu, Petra Skoumala s dětskými hosty, Pražskou komorní filharmonii hravě přibližující Mozarta, Jiřího Stivína, Clarinet Factory či velké přípravy na společné vystoupení s bubenickým orchestrem Tam-Tam Batucada v brazilských rytmech. „Při sestavování programu jsme se drželi našeho festivalového kréda, kterým je ´kouzlo objevování´. Na Strunách dětem nejen představíme nejrozmanitější podoby hudby či tance, ale aktivně děti zapojíme do tvůrčího procesu. Platí to jak pro jednotlivé workshopy, tak pro koncerty,“ říká Dana Syrová, výkonná ředitelka festivalu Struny podzimu.

Jednotlivé programové části jsou rozděleny podle věkových kategorií od čtyř, od sedmi a od deseti let. Předprodej vstupenek byl zahájen 20. srpna. Podrobné informace k programu Struny dětem jsou k dispozici na www.strunydetem.cz.

Lákavými zážitky překypující víkend odstartuje v pátek 19. října hororově pojatým hudebním projektem divadla Minor Perníková chaloupka, který je připravován speciálně pro Struny dětem. Vedle hvězd Minoru se na scéně objeví i řada hostů, mimo jiné Monika Načeva.

Sobotní program se ponese převážně v brazilských rytmech, pro děti budou připraveny bubenické, pěvecké a taneční workshopy samby, ve kterých se seznámí s „hymnou školy samby“. Pod vedením výtvarnic divadla Minor si budou moci vyrobit velkolepou čelenku zdobenou pestrobarevnými pery do karnevalového reje. Velkým finále sobotního dne bude ochutnávka atmosféry brazilské školy samby pod taktovkou zkušeného bubenického orchestru Tam–Tam Batucada za doprovodu taneční skupiny Tradición. Učastníci předchozích workshopů zde přičichnou k opojení z festivalového reje. V sobotu bude dále kapela Laura a její tygři krotit dětský sbor Koťata ve společném projektu Džungle nebo město a ještě Petr Skoumal, Norbi Kovács a Olin Nejezchleba pozvou na podium malé hudební kolegy.

Nedělnímu programu bude dominovat speciální dvojkoncert pro děti kapely Tata Bojs „v sedě a potichu“ a společné vystoupení beatboxera En.dru s Danem Bártou, na které po loňském ohlasu naváže beatboxová dílna. Hudební cestu kolem světa připravuje také klarinetové kvarteto Clarinet Factory společně s Alanem Vitoušem. Koncert Pražské komorní filharmonie láká malé návštěvníky na „hravé skladby hravých skladatelů“. Hru na nejrůznější dechové nástroje si budou moci účastníci Strun dětem vyzkoušet pod vedením hudební legendy Jiřího Stivína. Nedělní pohyb zajistí taneční workshopy swingu či stepu.

V průběhu víkendu si malí návštěvníci budou moci od hudebního a tanečního mumraje odpočinout na výtvarných dílnách, kde na ně čeká netradiční práce s papírem či korálky anebo dílnách filmové animace. Pro všechny příchozí bude zdarma připravena klidová čtecí zóna nakladatelství Albatros, TýYó – internetové hřiště České televize, stavitelská zóna Merkur anebo „bystřiště mozkových závitů“ s moderními společenskými hrami Mindok.

Ceny vstupenek na jednotlivé pořady se pohybují od 60 do 200 korun. K dispozici budou samozřejmě i rodinné vstupenky. Předprodej vstupenek začíná 20. srpna. Rezervace jsou možné na e-mailu: vstupenky@strunypodzimu.cz, telefonním čísle 224 901 247 či on–line na www.strunypodzimu.cz. Prodej vstupenek probíhá ve Festivalovém informačním a předprodejním centru umístěném tradičně v hlavní pokladně Národního divadla (provozní budova v Ostrovní ulici). Festivalové centrum je otevřeno od pondělí do čtvrtka od 11 do 18 hodin. Na uváděné koncerty je možné zakoupit vstupenky též v síti Ticketpro a od 22. 8. 2012 také v pokladně divadla Minor (Vodičkova 6, Praha 1, 222 231 351).

O Strunách podzimu
Festival Struny podzimu přiváží do Prahy již sedmnáctým rokem nejvýraznější osobnosti současné mezinárodní hudební scény na poli vážné hudby, jazzu i world music. Během podzimních týdnů od 23. září do 31. října nabídne na devět exkluzivních hudebních zážitků s originálními žánrovými přesahy. Letošní ročník bude patřit obdivovanému francouzskému kontratenoristovi Philippu Jarousskému, publikum se dále může těšit na legendu jazzového saxofonu Sonnyho Rollinse, energickou japonskou jazzovou pianistku Hiromi či přední brazilskou skladatelku a písničkářku Joyce Moreno. Festivalový program dále nabízí intimní sólový recitál brilantní violoncellistky Alisy Weilerstein, unikátní zpěv jakutských „šamanek“ Ayarkhaan, vážnou hudbu i world music interpretovanou smyčcovým tělesem The Brodsky Quartet společně s hráčem na koru Tunde Jegedem anebo minimalistický multimediální projekt v podání Gavin Bryars Ensemblu. Struny podzimu se nezdráhají sáhnout ani mezi mladé talenty: letos bude reprezentantem nastupující generace umělců kritikou hýčkaný jazzový zpěvák Gregory Porter.

www.strunypodzimu.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.