Share |

Průvodce Moskvou: Suvenýry

foto: Eva Malá

Máme v rodině dvě cestovní tradice. Taková nepsaná pravidla. Když někdo vyráží za hranice státu anebo na rybník, co není zrovna za barákem, musí zaprvé poslat pohled a zadruhé dovézt dárky, které se potom přijímají se slovy: “To sis neměla dělat škodu.”
 
Poslat pohled je obyčejně to nejmenší. Obyčejně. Jenže Moskva není obyčejné místo. A tak najdete první zádrhel hned v nákupu pohledu. Logické by vám totiž připadalo, kdyby se pohledy prodávaly, jako všude jinde, u největších turistických atrakcí. Není tomu tak. Můžete si zkušebně oběhnout třeba kolečko kolem stánků pod Rudým náměstí. Nic.
 
Další cesta by potom vedla na poštu… ehm… jak moje šéfová říká: “Když chci přijmout někoho nového do kanceláře, pošlu ho při přijímacím pohovoru na poštu.” Proč? Protože v úkolu mohou uspět pouze ti nejlepší. Postarší dámy na přepážkách jsou extrémně neochotné a rády vám do očí řeknou, že to prostě nejde. Když se tak zcela náhodou dostanete k poslednímu pohledu, který je k dispozici, nekoupíte ho. Kromě hustého potisku na místě, kde má být vaše “Zdravím z Moskvy,” vás totiž zarazí i všechno-špatně fotografie.
 
Ale není všem dnům konec. Po pár měsících navštěvování různých poboček “Počty Rasii”, následné vzdání se a náhodné nalezení tolik chtěných pohledů, vás mohu směle poslat do Treťjakovské galerie pro klasické pohledy a do Centra fotografie na Krásném Okťábru pro  černobílé extra.
 
Známku potom skutečně koupíte na poště. Řekněte si rovnou o jednu za 25 rublů, nebo dostanete čtyři, v celkové hodnotě 24,90 rublů, které zaberou cca čtvrtinu pohledu. Ano, tu část, kde může být váš text. Napište svoje ahoj a pohled vhoďte do modré schránky před jakoukoliv poštovní kanceláří.
 
Když přijde řeč na suvenýry, je jich v Moskvě spousta. Dokonce bych řekla, že se dají i rozdělit do několika větších skupin:
 
Na sebe
V zimních měsících oceníte především kvalitní ruskou vlnu ve formě ručně pletených ponožek nebo palčáků. Velkou výhrou je jejich nákup u milé bábušky přímo na ulici.
Hitem poslední sezony podzim/zima byly válenky, tradiční vysoké plstěné boty s dekorem nebo bez a nově i s gumovými návleky do deštivého počasí.
Jestli vás netrápí zbytečná smrt zvířat, jistě oceníte ruský kabát (nejpopulárnější je dámský kožešinový, tzv. šuba) nebo čepici (jak už název napovídá, ušánka zakrývá uši, dámská kubánka a pánská šápka ne).
Celoročně se dají nosit fantastické šátky obrovských rozměrů, všech barev, s tradičními florálními vzory a vysačkou MADE IN RUSSIA. Báječně ladí s typicky ruskými šperky z jantaru.

TIP: Chcete svůj šatník vybavit kouskem z “nové” Moskvy? Zastavte se v obchodě Elen Dan na adrese Nab. Tarasa Ševčenko 3/3 (Наб. Тараса Шевченко 3/3).
 
Na poličku
Je to tak trochu klišé, ale prostě se neobejdete bez matryošky, jednoho z nejsilnějších ruských symbolů. Matryošky seženete v klasickém i “corny” provedení, ve všech barvách i velikostech. Nepodvádějte s nákupem na Václaváku, důležité je totiž místo pořízení a k němu příběh. Toto dřevěné nekonečno je k dostání v podstatě kdekoliv, obyčejně v doprovodu ručně malovaných táců, lžic a krabiček s černým podkladem.
V Rusku se kromě dřeva maluje i na keramiku a tak si nezapomeňte odvést Gžel (bílý podklad s tmavě modrou malbou připomíná rozpitý český cibulový vzor) nebo Dulevo (figurální sošky oceněné Leninovým řádem, nejvyšším sovětským vyznamenáním).
Pokud máte rádi plyšáky, nezaváhejte nad koupí Čeburašky, legendy ruského animovaného filmu. Poznáte ji podle velkých myších uší na stranách hlavy, medvědího těla a blíže neidentifikovatelného obličeje.
Když budete mít štěstí, narazíte i na figurky Mrazíka, Zajíce a Vlka z Jen počkej, zajíci! nebo nových olypijských maskotů.

TIP: Všichni dobrodruzi se musí bezpodmínečně vydat za hranice Moskvy na gigantický bleší trh u vlakové zastávky v městečku Podrezkovo. Objevíte tam cokoliv a za bezkonkurenční ceny.
 
Na oblicej, telo, vlasy,...
Jestli pro vás není překvapením fráze “kvalitní ruská kosmetika”, tak pro mě tedy ano. Nikdy jsem si nespojovala Rusko s kvalitou. Možná to bude Hřebejkovými rozteklými lžičkami, možná tatínkovou vášní pro kutilství, kdy mi polovinu života připadalo, že nic nevydrží tak dlouho, jak má (v tomto případě nezáleží ani na zemi původu).
Nicméně pokud vyrazíte v Moskvě na nákup kosmetiky, určitě neprohloupíte. Jelikož se na ni nevztahují různé regulace, populární především v Evropě, je velmi často na přírodní bázi a vysoce kvalitní. Osobně jsem si oblíbila značku Čistaja linija, fantastický gel na obličej i krémy za extrémně nízké ceny. Když si ovšem chcete trochu připlatit za hezké balení, jděte do značky Natura Siberica.

TIP: Nakupujte v síti drogerií Padružka (překlad: kamarádka) a pořiďte si jejich slevovou kartičku, kterou vám vydají na přepážce během pár minut. Je to TA kartička! Sleva 15% na nákup překoná i dm.
 
Do hlavy
Romanopisec Bulgakov, prozaik Čechov, vrcholný představitel ruského realismu Dostojevskij, emigrant a prozaik Nabokov, masivně opěvovaný Puškin, několikanásobně oceněný V. Rasputin, vzdálení příbuzní pohádkář A. N. Tolstoj a světoznámý L. N. Tolstoj (autor děl Vojna a mír, Anna Karenina, aj). Ti a mnozí další se vám budou vyjímat v domácí knihovně.

TIP: Nakupujte kousek od nejstarší ruské ulice s téměř kilometr dlouhou pěší zónou Arbat v několikapatrovém obchodě Dom knigi.
 
Do břicha
Před odletem domů se zastavte v supermarketu v sekci s tvrdým alkoholem. Pravděpodobně jste větší množství vodky na jednom místě ještě neviděli a navíc dovezete rodině skvělý suvenýr, tzv. praktický. Sáhnout můžete v podstatě po jakékoliv značce, i ta nejlevnější totiž chutná jako nejlepší česká vodka. K tomu konzervu černého kaviáru a dárek máte vyřešený.
Jste na sladké? Dobrá zpráva, rusové mají rádi bonbony, čokolády a další laskominy. Dobře uděláte, když sáhnete po produktech vyhlášených výrobců jako je např.: Krasnij Okťábr, Rot Front nebo Babajevskij.
Sekci bizár potom směle zaplňuje zavařené cokoliv, mléko s pachutí, tlačenka z krabích tyčinek, sušená ryba nebo mořské plody, suchariky s příchutí aspiku s křenem, kopr ve všem a mnohé další. Stačí se jen zastavit v nejbližších potravinách.

TIP: V případě, že se vám podaří navštívit farmářské trhy, neodcházejte bez ochutnání a případného zakoupení medů. Mým malým farmářským nebem je Kulturní dům na křižovatce ulic Sovětskaja a Pabědy v Reutově. Můžete zde ochutnat takové rarity jako šlehaný meruňkový med s kousky meruněk, šlehaný cedrový, růžový, aj.

 
A jelikož Putin začíná pod nátlakem Západu dostávat “rozum”, tedy až poté co zmenšil území jiného státu, znárodnil největší ruskou sociální síť Vkontakte, nastavil všem místním bloggerům s více jak 3000 čtenáři ruská pravidla masmédií o uchování dat podobu šesti měsíců na území státu (týká se kolem 30000 bloggerů a legislativa vstoupí v platnost 1.8.2014), nechal zavřít rozhlasovou stanici Voice of America a další, možná se sem přijedete i opravdu podívat. V tom případě se vám bude hodit jazyk, ruština, kterou vás provedu v příštím vydáním Průvodce Moskvou.
 
Text: Eva Malá

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.