Share |

Průvodce Moskvou: Styl na podzim

foto: Eva Malá

Leje, leje, leje a zase leje. Leje ráno. Leje odpoledne. Leje večer. Leje v noci. Leje celé září. Deštník, který jste si koupili ve výprodeji v pražském metru za 35 korun přežívá dvě moskevské cesty do práce. Nový (čti nejlevnější) stojí přes 800 RUB (asi 450 CZK), což se vám opravdu dávat nechce, když si za to můžete dát 6 sklenic lahodného gruzijského vína. Volíte párku s kapucí. Ta zachraňuje život a je naprostou nutností. Rusové, vybaveni kvalitními deštníky, se potom zkušeně odívají do kůže. A to kompletně. Kožené bundy. Kožené kalhoty. Kožené sukně. Kožené čepice. Jak na koncertu AC/DC. Silný déšť je i odpovědí na otázku vysokých podpadků. Moskvě totiž chybí kanalizace. Prší měsíc v kuse. Voda nemá kam odtékat. Z ulic se stávají rybníky, řeky, moře. Moskevské dámy na vysokých podpatcích a platformách ladně přecházejí každou pohromu. Vy se první týden snažíte tančit mezi kalužemi s nadějí konce dešťů. Druhý týden vybalujete z kufru ty nejvyšší platformy, co kdy svět viděl a nasazujete široký úsměv. Ten ovšem zamrzá v momentě, kdy jde slunce spát a probouzí se komáři. Spousta komárů. Jeden z nejvýznamnějších vynálezů dnešní doby, Raid do zásuvky, je bohužel nedostatkovým zbožím.

Říjen. Déšť šel spát a na hlavu vám padají tři sněhové vločky. Vytahujete teplejší kabát a kozačky, které po týdnu dáváte zpět do skříně. Přichází totiž slunce a krásných 17 stupňů Celsia. Vedro v metru. Vedro v obchodě. Vedro v práci. Veškeré stavby jsou přetopené. Příznivé počasí nikdo nečekal. Ruské děti chodí v ulicích navlečeny do oteplovaček. Připraveny na náhlé sněhové bouřky. Slunce štědře vysílá do konce října, kdy děti ještě pořád čekají na sněhové přeháňky, vánice a další katastrofy. Komáři se množí. Raid do zásuvky nikde. V budovách je vedro.

Listopad. Ráno si prošlapáváte první zamrzlé kaluže. Domácí si stěžují na zimu. Děti pořád nosí oteplovačky. Je něco kolem nuly. Sem tam mrholí. Komáři pomalu zalézají. Štípance se hojí. Vedro v budovách zůstává. Opět se vyzbrojujete kabátem a kozačkami, při delším pobytu venku dokonce i pokrývkou hlavy a rukavicemi. Starší generace vytahují osvědčené ušánky (kožešinové čepice), chlupaté kabáty, vysoké boty i všemožné šátky nebo šály. "Nová generace" to řeší po svém... což můžete sami posoudit v galerii výše.

Prosinec by mohl vypadat podobně jako listopad, ale nebude. Haldy sněhu čekají. Bude všem zima? Přijde vrstvení dětských oteplovaček? Udrží si nová generace svůj styl? A co komáři? A vedro v budovách?

V příštím, již pátém, vydání Průvodce Moskvou se dozvíte, jak se žije v Сhuščovce, ruském tří až pětipatrovém paneláku. "Styl na zimu" musí ještě chvíli počkat.
 
Foto a text: Eva Malá

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.