Share |

Prolog - bar, kde se budete cítit líp než doma

Obžerství / foto Prolog

Barů je spousta a nové stále přibývají  (a nás to náramně těší!). Spousta z nich je dobrá alespoň natolik, že mojito s unavenou mátou už dávno není letním hitem. Překonávají se v kvalitě surovin i originalitě, co se pití týče. Takže proč chodit zrovna do Prolog baru? 
 
Prolog je přesně to, co vidím, když čtu Ruarka nebo Hemingwaye - útočiště. Místo, kde se o mě postarají, kde těch 21 gramů mojí duše dokonale zrelaxuje.
 
První dojem - interiér. Tlumené světlo (nikoli však ponuré přítmí), černá, hnědá, zlatá, mosaz, křišťál;  vše ve stylu Art Deco, navrženo architektem Jiřím Hanzlíkem. Dokonale vystihuje atmosféru amerického baru z první poloviny dvacátého století (proto ten Ruark a Alecovy tahy New Yorkem)  - noblesní, útulnou, hřejivou, elegantní. Luxusní a současně domáckou.
Důraz je kladen na přírodní materiály a jejich perfektní zpracování - barová deska z leštěné černé žuly, korpus baru z amerického ořechu, tlumené zlaté podsvícení dodává třpyt a lesk veškerému sklu, pohodlné sezení nabízí dostatek soukromí při zásadních debatách, které jste sem přišli vést. Je to přesně to místo, kde chci být, když venku prší a je hnusná lezavá zima, nebo naopak když slunce pálí, až teče asfalt. Zkrátka kdykoli, když je venku (v práci, doma) něčeho moc.
 
Druhý dojem - obsluha. Usměvavá, milá a vstřícná. Co je ale mnohem důležitější - přesně ovládá svou roli. Po příchodu se vás ujme, uvede ke stolu, případně odnese do šatny vaše svršky a celý večer se o vás bude pečlivě, leč nevtíravě starat. Má bezchybný přehled o nabídce a je tudíž schopná popsat složení jednotlivých koktejlů a jídel, doporučit ideální víno; barman vás nebude unavovat stokrát ohraným žonglováním s proprietami. Místo toho se ho třeba zeptejte, jak dávali dohromady zdejší sklenky, i ty mají svůj příběh ;-)
 
Dojem třetí, nejzásadnější, - pití. 
21 je pro Prolog významné číslo. Tolik  údajně váží lidská duše. A duše je tady klíčová  - jak už jsem řekla, právě (ale nejen) o ni se tu pečuje prostřednictvím všech smyslů. 
Jednadvacítka se promítá i do počtu nabízených koktejlů, které jsou rozděleny do tří kategorií: 
Best of the Best tvoří hosty dlouhodobě prověřené a oblíbené drinky jako třeba Under Bridge Society (gin, domácí marmeláda (!), grep, Campari).
Specials kromě vynikajících a velmi zajímavých sezónních drinků jako je třeba Royal Pleasure (Chivas Regal, Créme de Cacao White, nálev z pošírovaných fíků a smetany, muškátový oříšek) obsahují i tři originální, speciálně pro Prolog navržené nealko koktejly, jejichž autorem je Achim Šipl, světový šampion v míchání drinků bez alkoholu. Pokud máte rádi kávu, ale zas až tak vás nebaví stále stejné variace na frappé, dejte si Earth Song - v květináčku dostanete prvotřídní kávu, napěněné plnotučné mléko a tiramisu sirup zasypané “hlínou” z Oreo sušenek a ozdobené čerstvými květinami. Vypadá nádherně a stejně tak chutná - budete ho milovat!
Skupina Sedm hříchů sestává, jak název napovídá, ze zcela nových koktejlů inspirovaných sedmi smrtelnými hříchy. Zcela bez zábran a s náležitým potěšením jsem je vyzkoušela všechny: Pýchu, Smilstvo, Hněv (ty jsem si dala rovnou dvakrát) Lakomství, Závist, Lenost, Obžerství. Je nemožné vybrat favorita, jeden každý je umělecké dílo co do chuti, vůně i vzhledu. Tak třeba sklenka Pýchy - jemného mixu rudého malinového pyré, aperitivního vína Lillet Blanc, čerstvé citrónové šťávy a medovo-jasmínového sirupu, dolitého  šampaňským Veuve Clicquot Brut. Servírovaná na zlatě rámovaném zrcadle, ve kterém se můžete pyšně obdivovat, společně s vějířem, kterým se budete marnivě ovívat. 
Lenost (gin Magellan, prosecco, heřmánkový cordial) leží na fialovém polštářku naplněném heřmánkem a líně se v ní rozpouští kostka modrého ledu, která ji pomalu zabarvuje…
Závist vám budou skutečně všichni závidět - má stylově nazelenalou barvu způsobenou kombinací peruánského Pisca, bezinkového cordialu, limetové šťávy a zelené Chartreuse. Dostanete ji v dárkové krabici ovázané mašlí. Když ji otevřete, vyvalí se kaskády bílého dýmu, vy vybalíte svůj dárek a všichni kolem zezelenají :-)
Nebo Obžerství. Je zcela hodno svého názvu - když si dopřejete tento hřích, přinesou vám rovnou tři drinky: předkrm, hlavní chod a dezert , to vše na tácku se svíčkou a miskou oříšků. 
 
Tady je zkrátka všechno propracované do posledního detailu, všechno souvisí se vším, na všem je vidět, že personál tahle práce baví, že o ní přemýšlí, že chce své hosty pobavit, potěšit, že jim na vás záleží. Ten dojem se prolíná do všeho, jídlo (dojem čtvrtý) nevyjímaje. Kvalitní suroviny i zpracování jsou samozřejmostí i zde, ať už si dáte tapas nebo hlavní jídlo, hovězí tartar, tuňáka či foie gras.
 
Pro ten pocit neokázalého luxusu, pro možnost sofistikovaného hřešení si sem zajdu často.
 
Kde: Nádražní 57/108, Praha 5 (Anděl)
Kdy: Po - Ne od 14 do 2 (pátek a sobota 2+)
Rezervace: +420 775 005 007, info@prologbar.cz
Web: www.prologbar.cz
Otevřeno od: říjen 2015
/FB/
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.