Share |

Projekt re:vodňany 2013 získal jednu z hlavních cen na Grand Prix Architektů

re:vodnany 2013, dílo Fata Morgana, autor Vít Šimek a Štěpán Řehoř
foto: Matěj Hájek

Letošní udílení cen Grand Prix Architektů se stalo významným pro architektonické ateliéry H3T, IUCH, KP-A a sochaře Matěje Hájka, Tomáše Skálu a Julia Reichla, tvůrce jedinečného projektu nazvaného RE: VODŇANY 2012 – INICIACE V ZÁTIŠÍ, když s tímto zcela nekomerčním projektem zvítězili v kategorii ARCHITEKTONICKÝ DESIGN za rok 2012. Projekt se uskutečnil formou čtrnáctidenní dílny v areálu vodňanského lesoparku, jež má sloužit jako odpočinkové a tvůrčí prostředí zejmená pro studenty místních rybářských škol, ale i obyvatel či návštěvníky města. Architekt Jan Vlach, organizátor předchozí dílny Re:Vodňany 2010, ve spolupráci se sochařem Matějem Hájkem složili tým mladých architektů a sochařů, jež pak vlastními silami během dvou týdnů vytvořili svá díla na pomezí land art instalací, mobiliářů a drobné architektury v terénu lesoparku. Projekt vznikl z iniciativy místostarosty města Pavla Janšty, cílem bylo zahájit proces obnovy zanedbaného území.

Smyslem této umělecko-architektonické aktivity bylo podnítit u občanů Vodňan zájem o vodňanský lesopark a jeho další budoucnost, připomenout lokálním obyvatelům zapomenutý kus krajiny, oživit jejich vzpomínky a vrátit jej do místního povědomí. V areálu lesoparku tak vzniklo celkem šest objektů. Tým H3T architekti (Vítek Šimek a Štěpán Řehoř) vytvořili hned dvě díla: FATA MORGANA (vyhlídkový altán) a FULLEROVA BÁŇ FILIPA FRYŠE, architekti z ateliéru KP-A (Jan Kadlas, David Pavlišta ve spolupráci s Jiřím Židem) vytvořili zavěšený altán mezi stormy nazvaný APOLLO. Objekt sochaře Matěje Hájka (vytvořen ve spolupráci s Juliem Reichlem) s názvem ARCHA má pro změnu sloužit jako malý amfiteatr či pódium pro výuku pod širým nebem. Ateliér IUCH (Ida Čapounová, Jakub Chuchlík) oživil bývalé místo milostných setkání a vytvořili zde VYHLÍDKU PRO DVA. Mladý a talentovaný sochař Tomáš Skála je pak autorem fascinující vyhlídkové lavičky s názvem SLEPÝŠ, již doslova ovinul kolem stromu.

Všech šest objektů nastiňuje určitou vizi pro vodňanský lesopark, je příslibem, co by v něm mělo do budoucna vzniknout – samozřejmě s jiným rozpočtem a v rámci celkové rozvahy. Město Vodňany totiž získalo díky této umělecké aktivitě dotaci pro vypsání architektonické soutěže na celé území.

ODKAZ NA KATALOG AKCE: http://issuu.com/makedetail/docs/zatisi


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.